Antalya referanduma gidiyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şarampol Projesi kapsamında Giritli Parkı’na yapılması düşünülen otopark projesini 11 Haziran’da referandumla bölge halkına soracaklarını açıkladı

Antalya referanduma gidiyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Şarampol Projesi kapsamında Giritli Parkı’na yapılması düşünülen otopark projesini 11 Haziran’da referandumla bölge halkına soracaklarını açıkladı. Türel, “Biz onlar için yapıyoruz bu projeyi. Şarampol halkı istemezse otoparkı yapmayız. Ama isterse yapmak da benim görevimdir, boynumun borcudur” dedi.

Miami ile kardeş şehir protokolü imzalamak üzere bulunduğu ABD’den dönen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ayağının tozuyla Şarampol Projesi kapsamında yapılması düşünülen otopark projesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının başında Ramazan ayının İslam alemine hayırlı uğurlu olması dileyen Türel, 27 Mayıs’ta idam edilen demokrasi şehitleri merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı da rahmetle andı. Şarampol Mahallesi’nin kendisi için özel bir yeri olduğunu anlatan Türel, “Eskiden Antalya, Kaleiçi, Doğu Garajı ve Şarampol arasında küçük bir şehirdi. Şarampol Antalya tarihinin, kültürünün simge yerlerinden birisidir. Hatta Antalyalılar bir tarafta Yenikapılılar, bir tarafta Şarampollüler diye adeta farklı iki mahalle olarak tanımlanırlardı. Ben 10 yıl önce, bunları bilen, yaşayan, bu toprakların bir evladı olarak Kaleiçi’ni ve Cumhuriyet Meydanı’nı güzelleştirmeye başladım. Şarampol’e sıra gelmemişti. 2014 senesinde ikinci defa göreve geldiğimizde kaldığımız yerden devam etmek üzere, Şarampol Mahallesi’ni de yeniden ele aldık, çok da güzel bir sloganla “Efsane Geri Dönüyor Şarampol Güzelleşiyor” diyerek sloganıyla yola çıktık” dedi.

Şanzelize gibi olacak

Şarampol Projesi’nin caddenin mevcut sorunlarını çözmek, yeni bir cazibe merkezi oluşturmak amacıyla yapılmış bir kentsel tasarım projesi olduğunu vurgulayan Başkan Türel, şunları söyledi: “Proje ile yalnızca Antalya’nın değil ülkemizin ve hatta dünyanın en önemli yayalaştırma projelerinden birisini planladık. Örneğin Paris’i ziyaret edenler Şanzelize’de geziyorum diye hatıra fotoğrafı çektirirler. İşte Şarampol de bu anlamda Antalya’ya gelen turistler açısından belki de dünyanın en önemli cazibe merkezi haline dönüşecek bir noktada olacak. Hedefimiz budur. Şu ana kadar yapılan çalışmalar projenin Şarampol’e neler kazandıracağının en önemli göstergesidir. Proje artık yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı. Projenin güzelliği ortaya çıkmaya başladıkça bu projeden rahatsız olanlar da ortaya çıkmaya başladı.”

Halkın yüzde 90.91'i evet dedi

Şarampol’un tek başına bir cadde düzenleme projesi olmadığını belirten Türel, şöyle konuştu: “Tonguç alt geçitleri ve yeni oluşturulan ana yan yollarla kent içi trafiği rahatlatacak bir şehirleşme projesi uygulanmaya konmuştur. Bölgenin cazibe merkezi olması ile gelen misafirlerin otopark sorununu çözeceğiz. Trafik çözümleri, otopark çözümleri, cadde güzelleşmesi, binaların cephe düzenlemeleri ile bir bütüncül projedir. Hepsi birbirine bağlıdır ve son derece iddialı olan bu projeyi de halkımıza o zaman sormadan uygulamaya koymak istemedik. Bildiğiniz gibi 18 Ekim 2015 tarihinde referanduma gittik. Şarampol Caddesi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi Projesi’ni referandumuna katılan 9 mahalle ve cadde esnafı, yüzde 90.19 gibi büyük bir oranla destekledi. Bu projenin bütün figürleri, bu projenin bütün enstrümanları proje kapsamında halkımıza soruldu. Yani bu otoparkların da bu proje kapsamında yapılması, halkımıza soruldu. Bir bütüncül proje olarak sunuldu ve sorduğumuzda otoparkları, trafik çözümleri, cephe yenilemeleri ile tamamıyla birlikte halkımızın yüzde 90.19’u bize “evet bu projeyi yapabilirsin” dedi ve yolumuzu açtı.”

Dört proje uygulanıyor

Projede yayalaştırma ve kentsel tasarımın yanında bu temayı destekleyen üç alt projeyi daha Şarampol’ de uygulamaya koyduklarını kaydeden Başkan Menderes Türel, şöyle devam etti: “ Projemizin birinci kısmı Şarampol Caddesi kentsel tasarım ve çevre düzenlemesidir. Şarampol Caddesi’ni modern, dikkat çekici, tabela disiplini sağlanmış ve konforlu bir alışveriş caddesine dönüştürerek, cazibe merkezi haline getirmek hedefimizdi. Yayalaştırılması, kent mobilyaları, su havuzları, peyzaj, dekoratif aydınlatma, bina cepheleri, ticaret merkezlerinde yapılan tabela vs. cephe düzenlemeleri, bina arka bahçe ve otopark düzenlemeleriyle cadde yeni bir kimliğe bürünmüştür. Şarampol’ü gidip görenler varsa, ana caddenin hemen doğu ve batı cephesinin arka tarafında otopark alanı olarak düzenlediğimiz kısımları lütfen dikkatinden kaçırmasın. İnanınız apartmanların arkasındaki otopark düzenlemeleri ile birleştirdiğimiz alanı en az caddenin kendisi kadar güzel oldu. Hem yaşayan halkın da hem de ticaret erbabının otopark ihtiyacına da önemi bir çözüm bulundu. Bunu mutlaka görmenizi isterim. Cadde düzenlemesi ile ilgili yapmış olduğumuz sözleşme kapsamında harcayacağımız bedel 18 milyon 244 bin TL. Tabi bu teşrif artışları ile 23 milyon 680 bin 712 TL’ye kadar çıkabiliyor. İşe başladığımız tarih 1 Temmuz 2016’ydı. Ağustos ayı sonunda da inşallah bu cadde düzenlemesini tamamlayacağız.”

Kavşak ve yağmur suyu çalışmaları

Şarampol Projesi’nin ikinci ayağının Tonguç Caddesi hemzenin ve tünel geçişleri olduğunu anlatan Türel, şu bilgileri verdi: “Hedeflenen yaya sirkülasyonunun can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla, cadde trafiği alta alınması, alternatif güzergahlara ve Tonguç katlı kavşaklarıyla yeraltına inilmesi söz konusu olmuştur. Çünkü bir tarafta caddeyi yayalaştırıyorken, diğer taraftan o caddenin üzerinde 4 yol kavşağı olarak hemzemin düzenleme ile araçlara müsaade ederseniz yaya güvenliği açısından bir risk oluşturabilirdi. Biz o bölgede 3 kavşağı birleştirerek tek kavşak haline getirmek suretiyle bu kavşağı halkımızın emrine sunmaya çalıştık. Bu tüneller Güllük Caddesi, Evliya Çelebi ve Fatih caddelerinde kesintisiz bir bağlantı sağladı. Alt yapı çalışmaları ile de bölgenin yağmursuyu sorununu çözdük. Bu da tabi dikkatlerden kaçan önemli bir husus. Çünkü özellikle Tonguç Caddesi her yağmurda adeta göle dönmekteydi. Orada yapmış olduğumuz alt yapı yatırımları da son yağan yağmurlar da artık buranın makûs talihinin de mazide kaldığını net bir şekilde gösterdi. Alt geçitlerle ile ilgili projenin de bedeli 11 milyon 111 bin TL. KDV’si ile birlikte 13 milyon 111 bin TL olarak gerçekleşti. 16 Şubat 2016’da işe başlayarak, 15 Şubat 2017’de kavşaklarımızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın Antalya’da yapmış olduğu 25 Mart tarihindeki toplu açılış töreninde gerçekleştirdik.” Projenin üçüncü ayağı olarak bölgenin cazibe merkezi olmasıyla yoğunlaşacak araç park ihtiyacını karşılamak üzere caddenin doğusunda Cumhuriyet Mahallesi’nde 720 araçlık yeraltı otoparkı planladıklarını söyleyen Türel, “Bu otoparkın maliyeti 11 milyon 430 bin TL. KDV’si ile 13 milyon 487 bin lirayı bulacak. İşe başlama 10 Mayıs 2017 olup, kazı çalışmalarına bu bölgede yeni başlanmıştır. Burada yeraltı otoparkı yapacağız ve üzerindeki parkı da aynen yeniden otopark inşaatı da bittikten sonra halkın kullanımına en iyi şekilde sağlayacağız” dedi.

Giritli Evinin yıkılması söz konusu değil 

Otopark projesinin Şarampol projesi kapsamında bölge halkından gelen talepler doğrultusunda ele alındığını kaydeden Türel şunları söyledi: “Orada defalarca halkımızla tartıştık onların önerilerini aldık ve nihai halini onlarla yaptığımız toplantılardan sonra karar verdik. Biz yaptık oldu demedik. Biz yaptık olacak demedik. Bütün bu istişare kanallarını açık tuttuk. Proje çalışmaları sırasında mevcut durum en hassas şekilde ele alınmıştır. Oradaki ağaçların korunması hususunda asgari hassasiyet gösterilmiştir. Orada şuanda 70 ağaç var. Bu 70 ağacın 39’unu nakledeceğiz, başka bir park alanına taşıyacağız. Geri kalan hepsini alanda koruyoruz. Bir tek ağaç kesilmesi söz konusu değildir. Tamamını neden yer altında yapmıyoruz sorusu da geliyor, burası da çok önemli. Zaten şuanda 3 katını yer altında yapıyoruz projenin. Bir 3 katı da yer üstünde. Eğer hepsini yer altında yapacak olsaydık ağaç nakil meselesindeki ağaç sayısı artacaktı. Biz burayı daha çok yeşili korumak adına 3 katını hemzemin üzerinde planladık. Ben bunun bir örneğini Cumhuriyet Meydanı’nda da yaşamıştım. Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığımız yer altı otoparkında aslında ekonomik ömrünü doldurmuş ağaçları korumak için kapasiteyi düşük tuttuk. Biz eğer alanın tamamından ağaçları kaldırmak suretiyle Cumhuriyet Meydanı’nda otopark yapsaydık 300 otopark kapasitemiz olacaktı. Biz 70 otopark kapasitesini tercih ederek o ağaçları koruduk. Bugün de aynısı. Eğer ki biz tamamen yeraltı otoparkı yapacak olursak, hafriyat alanı genişleyeceği için oradan nakledilecek ağaç sayısı çok daha fazla artacaktır. Biz orada ağaçları korumak amaçlı bütün bunların hepsini yaptık. Tabi çalakalem konuşanlar, popülizm yapanlar hiç bu işlerle ilgili en ufak düşünüp biraz bilimsel inceleme yapmayanlar sadece şov yapıyorlar, başka hiçbir şey değil. Giritliler Evi’nin yıkılması da hiçbir şekilde hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Öyle bir şey olursa ilk ben karşı çıkarım arkadaşlar.”

Halkımız karar verecek

Basında bu konuyla ilgili haberleri görür görmez, belediyedeki çalışma arkadaşlarına yurt dışından yeni bir halk oylaması yapılması talimatı verdiğini söyleyen Türel, şöyle konuştu: “Dedim ki buna halkımızın iradesiyle karar vermiştik ama burada bir hassasiyet yeniden gelişmişse, gerekirse yeni bir halk oylaması da yapabiliriz dedim. Niye yapmayalım. Halkımız otoparkı istemezse yapmayız. Biz onlar için yapıyoruz bu otoparkı. Ama şunu da söyleyeyim, ben gazetelerdeki fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla bu projeye karşı çıkanlar içerisinde o mahallede oturan birisine pek rastlamadım. O mahallede ticaretle meşgul olan birisine de rastlamadım. Bizim için önemli olan sessiz çoğunluktur. Gerçekten orada oturanlar bu otoparkı istiyor mu istemiyor mu? Bunu iyi anlamamız lazım. Yoksa açık konuşayım 3-5 tane şovmen oradaki haklın hislerine tercüman olamaz. Biz halkımıza sorarız, halkımız ne derse bizim için makbuldür. Ben tramvay gibi en büyük projelerde bile halka sormadan yapmamayı prensip edinmiş, bugüne kadar da uygulamış, referandumu, halkın tercihini en iyi şekilde uygulayan bir belediye başkanı olarak, küçük bir otoparkı halk istemiyorsa yapmam. Niye yapayım ki. Onlar için yapıyorum bunları. Şarampol halkı istemese otoparkı yapmayız. Ama orada halkın ihtiyacı ve talebi varken eğer Şarampol halkı isterse yapmak benim görevimdir, boynumun borcudur.”

Referandum 11 Haziran'da 

Şarampol Katlı Otoparkı’nın yapılıp yapılmamasıyla ilgili referandumun 11 Haziran’a yetişecek şekilde yapılması konusunda talimat verdiğini açıklayan Başkan Menderes Türel, “Referanduma otoparktan yararlanacak olan Üçgen, Cumhuriyet Mahallesi sakinleri ve Şarampol Caddesi sakinleri ve esnafı katılacak ve oy kullanacaklardır. Biz boşuna millet iradesi demiyoruz, söz de karar da milletindir. Bunu ilk rahmetli Menderes söylemişti 1949’da söz de karar da milletindir demişti ve iktidara gelmişti. Biz halkımızın hizmetinde, Şarampol halkının hizmetinde onlar ne isterse onu yaparız. Birileri istedi falan diye de bir şey yapmayız. Herkesten ricam Şarampol halkının kararlarına saygı duyulmasıdır. Çünkü orada o çileyi çekenler oranın insanlarıdır. İnşallah gelecekte metro geldiğinde, toplu ulaşım raylı sistemi yaygınlaştığında, herkes otomobilden vazgeçer. Bir gün herkes toplu ulaşımla, metroyla veya bisikletle buralara gelir ve bu otoparklar ihtiyaç olmaktan çıkar. Bu otoparklar o zaman tekrar kaldırılır ve yerine yeşil alan yaptırılır. İnanın bundan en mutlu kişi ben olurum” dedi.

Atatürk Heykeli örneği

Aynı yaklaşımı Çallı Kavşağı’ndaki Atatürk heykeli konusunda da ortaya koyduğunu hatırlatan Türel, şöyle konuştu: “Halka soracağız dedim. Ve Antalya’da nüfus kaydı olan vatandaşlarımızın katılabileceği internet ortamında bir referandum yaptık. 10 binin üstünde vatandaşımızın yüzde 90 üstündeki bölümü heykeli taşıyalım buraya da kavşak yapalım dedi. Atatürk heykeli bugün eski yerinden 50 kere daha güzel bir yerde. O taşınacak yeri de halkımız seçti. Yüzde 90 halkımız yüzde 65’i Antalyaspor Kavşağı’nı tercih etti ve halkımızın tercihi ile oraya taşıdık. O gün de biz bunları yapıyorken orada aynı şovmenler boy gösterdi. Biz heykeli taşıdık. Heykeli taşıdıktan sonra Atatürk’ün adına yaraşır bir törenle orada açılışı gerçekleştirdik. O şovmenlerin bir tanesi açılışa gelemedi utancından. O heykelin önünde Atatürk’ü siyasete alet ederek konuşanlar, Atatürk’ün heykelinin en güzel yere taşındığı bir noktada mahcubiyetinden o törene gelemedi. Neredeydiler? O yüzden halkın tercihi her şeyden üstündür. Biz her zaman halkımıza kulak kabarttık halkımızın dediği neyse onun gereğini yaptık”


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR