
İstanbul Boğazı’nı ikinci kez geçecek tünel olan Avrasya Tüneli 2015 yılında açılacak. Tünel hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtları haberimizde yer alıyor.
2015 yılında açılması planlanan Avrasya Tüneli, İstanbul Avrupa yakasında Kumkapı’dan, Anadolu yakasında Harem ile Karacaahmet arasındaki bir nokta arasında E5 ile bağlantılı olarak inşa ediliyor. Avrasya Tünelinin tünel delme ve kazma işlemi Anadolu Yakasında Harem’deki şantiyeden başlayacak. Avrasya Tüneli maliyeti yaklaşık 1.1 milyar Dolar’ı bulacak.
Avrasya Tüneli üç kısımdan oluşuyor. Birinci ve ikinci kısım Anadolu ve Avrupa yakalarındaki karada yapılacak olan tünel ve yollar, üçüncü kısım ise Boğaz geçişi tüneli olacak.
Avrasya Tüneli nereden nereye yapılıyor?
Anadolu yakasında Göztepe’de Ankara-İstanbul Devlet Karayolu’na ulaşan mevcut D-100 yolunun köprülü kavşak, üst geçit ve yaya köprülerinin engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonu dahil olmak üzere, yaklaşık 3.8 km boyunca genişletilerek 2×3 ve 2×4 şeritten 2×4 ve 2×5 şeride çıkarılması inşaatı yapılacak.
Avrupa yakasında ise Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde U-dönüşünün alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun yaya köprüsünün de üst geçit olarak inşa edilmesi de dahil olmak üzere toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolu içeren kısmın tamamının genişletilerek 2×3 ve 3×2 şeritten 2×4 şeride çıkarılması inşaatı yapılacak.
İstanbul Boğazı geçişinde ise 5.4 km’lik bir tünel inşa edilecek. Bu tünelin 3.4 km’si TBM ile kazılacak olan deniz altındaki tünel olacak. Tünelin 700 metrelik kısmı Avrupa yakasında, 1.4 km’lik kısmı ise Anadolu yakasında karada yapılacak.
Avrasya Tüneli inşaatı deniz seviyesinin 106 metre altına kadar inecek. Avrasya tüneli, deniz dibindeki toprağa en fazla 26 metre yaklaşacak. Avrupa yakasından Avrasya Tünel’ine giren bir araç yüzde 5’lik bir eğimle aşağı doğru inerek maksimum denizin 106 metre altına kadar indikten sonra boğazın tam ortasından Anadolu yakasına kadar yine yüzde 5’lik bir eğimle yokuş yukarı çıkmaya başlayarak Harem’e ve oradan da karadaki tünelle Karacaahmet’e E5’e çıkacak. Böylece Göztepe’den Kazlıçeşme arası otomobille 15 dakikaya inecek.
Avrasya Tüneli hangi araçlara açık olacak?
Avrasya Tüneli yalnızca hafif binek araçlara açık olacak. Bu tünelden kamyon, otobüs, motorsiklet ve ticari araçlarla yayalar geçemeyecek.
Avrasya Tüneli ne zaman inşa edilecek, bitecek ya da açılacak?
Avrasya tünelinin temeli 2011 yılında atıldı. Proje 55 ayda bitirilmesi esasına göre inşa ediliyor. Bu da Avrasya Tüneli ne zaman açılacak sorusunun yanıtı olarak aslında 2016 yılını gösteriyor ama gerek Ulaştırma Bakanlığı, gerekse yüklenici konsorsiyum firmalar Avrasya Tünelini 2015 yılı bitmeden açılacağı yönünde bilgiler veriyor.
Avrasya Tüneli nasıl kazılacak?
Avrasya Tüneli’nin en kritik ve riskli olan inşaat bölümü denizin altında yapılacak tünel açma çalışması olacak. TBM yani Tunnel Boring Machine, ya da Türkçesiyle Tünel Açma Makinesi olarak adlandırılan ve mega projelerde kullanılan bir tünel açma makinesi Avrasya Tünelini kazacak. Avrasya Tünelini kazmak için kullanılacak olan bu TBM’in delik açma çapı yaklaşık 4 apartman katı büyüklüğünde, yani 13.6 metre. Uzunluğu ise yaklaşık 100 metre.
100 metrelik uzunluğuyla, hem tünel açma mekanizması, çıkarılan toprağı dışarı çıkaran yürüyen bantlar, tünelin duvarlarını oluşturan parçaların taşınması için raylı ulaştırma sistemi ve mühendis ve işçilerin çalışabildiği odalar da bulunan mobil bir şantiye görünümündeki bu TBM, günde yaklaşık 10 metre uzunluğunda tünel kazabilecek.
Bu mobil şantiye olarak da nitelendirebileceğimiz 100 metre uzunluğundaki tünel açma makinesi, yani Avrasya Tüneli TBM’i tünelde ilerlerken aynı zamanda tünelin duvarlarını da kendisi robot kolları yardımıyla inşa ediyor olacak. Böylece tünelin inşaat sırasında göçmesi ya da üzerindeki deniz tabanının çökmesi gibi bir risk tamamen ortadan kalkmış olacak. Tünelin duvarları ise parçalar halinde şantiyenin dışından raylar yardımıyla TBM’e taşınacak ve her bir parça tek tek dilimler halinde Avrasya Tünelinin duvarlarına kademe kademe monte edilecek. Böylece TBM tünelde ilerlerken eş zamanlı olarak tünelin başlangıç noktasından itibaren Avrasya Karayolu Tüneli inşaatı da devam edebilecek.
Avrasya Tüneli nasıl olacak?
Avrasya Tüneli iki katlı olarak inşa edilecek. Her bir katta 2 şeritli yol bulunacak. Bu katların her biri yalnızca tek yönde trafik akışına izin verecek. Yani üst kat Anadolu yakasına giderken, alt kat Avrupa Yakasına gidecek. Tünelin her bir noktası sürekli kameralarla izlenebilecek. Ayrıca havalandırma da sürekli sağlanacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle: