Konut alıcısı tetikte: Gözler yeni kampanyada

Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta içinde "konut stoklarında düşüş" için yeni bir kampanyanın başlatılacağı yönündeki açıklamaları yoğun bir ön hareketlilik oluşturdu. Sektör temsilcileri, kampanyanın ayrıntılarının belirlenmesiyle birlikte yoğun bir alım

Konut alıcısı tetikte: Gözler yeni kampanyada

Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta içinde yaptığı konut stoklarının azaltılması amaçlı yeni kampanya duyurusu bekleyiş halindeki konut alıcısını heyecanlandırdı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere kimi bankaların sürece dahil olacağı açıklamasının ardından "konut kredisi faizleri"nin 0.99'un altına düşme beklentisinin güçlenmesiyle birlikte yoğun bir ön hareketlilik oluştu. Hürriyet'te yer alan habere göre bekleme halindeki vatandaşlar yaklaşmakta olan kampanya ile ilgili bilgi almak amacıyla inşaat firmalarının kapılarını çalmaya başladı bile.

Kampanya haberi bile yetti

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması ile birlikte yoğun bir talep oluştuğunu söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, faiz indirim kararının konut alıcısını heyecanlandırdığını söyledi. Durbakayım, alım kararı alanların satış ofisleri ile iletişime geçmek suretiyle, faiz kararını beklemekte olduklarını aktartırlarını vurgulayarak: "Tablo netleşir netleşmez konut alıcısı hareket geçecek. Kampanya ile birlikte devlet 250 milyon  TL'lik katkı sunmuş olacak. Paralel olarak 7-8 milyarlık sinerji oluşacak. Faiz yükü sebebiyle çekimser kalan vatandaşlar için de büyük bir fırsat oluşacak." dedi. 

Faizler düşünce satışlar artacak

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas da son günlerde başlayan yoğun trafiğini doğrulerken, faiz indirim kampanyasının 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da önemli bir fayda sağladığını hatırlattı. Bu dönemde de faiz düşüşlerinin satışları artırdığına değinen Elmas: "Şayet bu defa da yıl sonuna kadar yüzde 1'in altında bir faiz oranına ulaşırsak, yeni bir rekor gelebilir." dedi. Altan Elmas, faiz indirim kararı ile birlikte 2018 yılını 1 milyon 450 bin konut satışı ile kapatmanın olası olduğuna dikkat çekerek: "Faiz indiriminin yanı sıra KDV ve Tapu Harcı adımları da konut stoklarının erimesine yardımcı olacaktır. " şeklinde konuştu. 

Bitmiş yapı stoku 700 bin

KONUTDER Başkanı Elmas, halen Türkiye'de bitmiş yapı stokunun yaklaşık 700 bin adet seviyesinde olduğunu da hatırlatarak: "Geçen yıl alınan ruhsat sayısı ise 1 milyon 300 bin düzeyinde. Ama bunların içinde inşaat başlamamış ve satışa açık olmayan projeler de bulunuyor. Tüm bu destek hamleleri satışları daha da artıracaktır." dedi. 

Açıklamayı Başbakan Yıldırım yapmıştı

Hükümetin konut sektörüne desteği devam ediyor. Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan kararla KDV oranları ve Tapu Harçlarında düşüş kararını yürürlüğe alan Hükümet, şimdi de yeni konut kampanyalarına  finansal argumanların desteğini sağladı. Başbakan Binali Yıldırım, çok yakında bankaların desteği ile yeni bir konut kampanyasının başlayacağını söyledi. 

Yeni kampanya için her şey hazır

Başbakan Binali Yıldırım, konut sektöründe yeni kampanyanın yakında başlayacağını duyurdu. Türkiye Bankalar Birliği'nin 61'inci Genel Kurulu'nda söz alan Yıldırım, özellikle konut sektörü ve stok problemine dikkat çekerek, bu sorunun azaltılması adına önümüzdeki günlerde bir kampanya geliştirileceğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, bu kampanyaya bankaların da destek vereceğini belirterek:  "Konut stokunun azaltılması için kampanya yapılacak. Ziraat Bankası ve diğer bankaların da konut stokunu azaltmak için bu kampanyaya dahil olmasını bekliyoruz." dedi. 

Bankalara yeniden faiz uyarısı

Konuşmasında konut sektörünü yönlendiren konut kredisi faizleri probleminin önemine de dikkat çeken Başbakan Yıldırım,  bankalara faiz indirimi çağrısında bulundu. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'nın sözlerine atkfen, faizleri indirme çağrısını yineleyerek: "Hüseyin Bey, yüksek faiz bizim için iyi bir şey değil. Yüksek faizden bankalar kar etmiyor, şeklinde bir şeyler söyledi. O  zaman gelin indirelim bu faizleri. Biz de boş durmayalım ve enflasyonu aşağı çekelim." ifadelerini kullandı. 

Enflasyonla mücedeleye devam

Başbakan Binali Yıldırım, enflasyonla mücadelenin devam edeceğini ve hedeflerinin de tek haneli bir enflasyon düzeyine ulaşmak olduğunu da belirterek:

"Gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Mali disiplinden kopmamız mümkün değil. Elbette bankalarımız olsun Merkez bankası olsun, kur dalgalanmaları nı bankaların kredi ihtiyaçlarını dikkate alarak, dinamik bir yönetişim süreci ile ilgili tedbirleri almaya devam etmeli." dedi. Olumsuzluklarla birlikte dünyada petrol fiyatlarının artmaya devam ettiğini ve petrol üreticisi olmayan ülkelerin de bundan etkilendiğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım: 

"Petrol üreticisi olmayan ülkeler bundan etkileniyor. Türkiye de bunlardan biri. Bizler gerekli tedbirleri aldık. Bankacılardan istediğimiz kredi maliyetlerini küçültmeniz. Birlikte hareket ederek maliyetleri ve faizleri aşağıya çekmeliyiz." dedi. 

Yeniden yapılandırma suç değil

Bankalara yaşatmayı esas almaları ve yapılandırmanın da bir suç olmadığını vurgulayan Yıldırım: "Kontrollü gitmemiz gerekiyor. Bankacılık sistemi hem siyasi koordinasyon içinde, Türkiye'nin olanaklarını en iyi şekilde sergileyecek ve verimli alanlarda kullanacak biçimde gayret göstermeliyiz." ifadelerini kullandı. 

Hamit Demir: Faizlerin düşürülmesi en büyük beklentilerimiz arasındaydı 

 

Başbakan: Stoklar düşsün diye kampanya başlayacak

 

Kredi faiz oranları ile ilgili görüşlerini bildiren Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, ''Sektörümüze kazandırılan İmar Barışı, KDV ve tapu harçlarının düşürülmesi uygulamalarının ardından, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın bankalara yönelik “Kredi faizlerinin düşürülmesi” çağrısıyla, önce toparlanma ardından canlanma dönemi başlayacak. Kredi faiz oranlarının düşürülmesine yönelik ilk girişimi gösteren kamu bankalarının ardından diğer bankalarında hızlıca harekete geçeceğine inanıyoruz. Yıldırım’ın bu çağrısıyla bankalar arasında hızlı bir kampanya süreci başlayacak. Bu kampanyalar konut üreticilerinin kampanyalarıyla da birleşerek yılın en parlak dönemine imza atılacak. İçinde bulunduğumuz bahar ayları itibariyle satışların en hareketli olması gereken bir dönemdeyiz. Faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi, son dönemdeki en büyük beklentilerimiz arasındaydı. Mevcut konut stoğunu azaltmaya yönelik bu hamleyle sektörümüzün içerisinde olduğu en verimli dönem olan bahar döneminde, güvenli liman olarak görülen gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik talepler yine hız kazanacak. Basit bir hesaplama yapmak gerekirse; faizler yüzde 0.99 olduğunda 10 yıl vadeli olarak 300 bin TL kredi kullanan yatırımcının aylık ödemesi 4 bin lira düzeylerinden 3 bin 400 lira seviyelerine inebilecek. Sektörümüzü canlandırmaya yönelik atılan bu çok önemli adımın kısa sürede karşılık göreceğine inanıyoruz. Böylece sektörümüz hak ettiği noktaya ulaşarak yılın tamamında hedeflenen konut satış rakamlarının çok üstünde bir satış performansı sergileyebilecek.'' diye konuştu. 

Özen Kuzu: Söz konusu KDV indirimi ofis ve ticari üniteleri de kapsamalı

 

Başbakan: Stoklar düşsün diye kampanya başlayacak

 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Özen Kuzu hükümetin attığı adımları ilgiyle takip ettiklerini söyleyerek, “Gayrimenkul sektörü olarak uzun bir süredir beklediğimiz ve her fırsatta dile getirdiğimiz KDV oranları, tapu harçları ve bankaların uyguladığı faiz oranları konularıyla ilgili hükümetimizin attığı olumlu adımları ilgiyle takip ediyoruz. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e indirildi. Söz konusu kolaylıklar sektörümüze ivme kazandıracak ve vatandaşların ev sahibi olma sürecini hızlandıracaktır. Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz gün açıkladığı konut kredisindeki faiz oranlarının 1’in altına düşürülmesiyle ilgili kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında söz konusu KDV indiriminin ofis ve ticari üniteleri de kapsaması sektörümüzün bir diğer önemli beklentisi. Bu beklentimizin de karşılanmasıyla bu yıl yeni bir rekorun kırılacağına inancımız tam.” diye konuştu. 

Süleyman Ekşi: İç piyasayı canlandıracak

 

Başbakan: Stoklar düşsün diye kampanya başlayacak

 

Süleyman Ekşi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekşi ise, “KDV ve tapu harçlarının düzenlenmesi sonrasında kredi faizlerinin düşürülmesi ile ilgili atılan bu adımın iç piyasayı canlandıracağını düşünüyoruz. Ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yapılacak her türlü destek tüketicilerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak, piyasanın ihtiyaç duyduğu nakit akışını hızlandıracaktır. Konut kredi faizlerinin özellikle yüzde 1’in altına çekilmesi ve bu desteğe sadece kamu bankalarının değil özel bankaların da katılmasının gerektiğine inanıyoruz. Süleyman Ekşi İnşaat olarak gerçekleştirdiğimiz projelerde uygun ödeme planları ile isteyen herkesin ev sahibi olabilmesini amaçlıyoruz. Hükümetimizin vereceği bu destekler ile daha da geniş kitleleri ev sahibi yapabilmek ortak hedefimiz olmalıdır.” diye konuştu. 

Ziya Yılmaz: Hükümetin hamleleri önce tüketiciye kazandıracak

 

Başbakan: Stoklar düşsün diye kampanya başlayacak

 

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrasında atılan kampanya kararının ülke ekonomisi, sektör oyuncuları ve özellikle de ev sahibi olmak isteyen tüketicilere kazandıracağını belirterek, başta Ziraat Bankası olmak üzere bankacılık sektörünü sürece dahil etmenin konut stoku üzerinde olumlu bir etki yaratacını dile getirdi. Yılmaz, bu kararın iç piyasada likidite döngüsünü hızlandıracağını söyleyen Yılmaz: "İstanbul’a ve ülkemize güveniyoruz. Bu çerçevede DAP Yapı olarak konuttaki kredi faizlerinin geldiği seviyeyi de göz önüne alarak ev sahibi olmak isteyenlere yönelik birçok kampanyaya imza attık. Sahip olduğumuz güçlü finansman ile yatırımlarımıza devam edeceğiz." dedi. 

Nazmi Durbakayım: Merkez ve özel bankalar da dahil olmalı

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, gayrimenkul sketöründeki durgunluğun ana sebeplerinden birinin konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması olduğunu söyledi. Konut ihtiyacının halen çok fazla olduğunu buna karşın faizlerde aylık bazda yüzde 1.3 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizliğin alım kararlarının ertelenmesine yol açtığını belirten Durbakayım: "Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok çok önemli bir hamle. Ancak merkez bankası ve özel bankalarının bu kampanyaya dahil olması gerekir" şeklinde konuştu. 

İnanç Kabadayı: Yalnızca konut sektörüne değil, ekonomiye büyük katkı

 

Başbakan: Stoklar düşsün diye kampanya başlayacak

 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H İnanç Kabadayı da Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda yapılan açıklamanın hükümetin gayrimenkul sektörü özelinde de uzun süredir beklenmekte olan bir haber verdiğini belirterek: "Konut kredi oranlarında uygulanan faiz fiyatlamasında geleceği müjdelenen ciddi bir indirim satışlara direkt olarak olumlu yansıyacaktır. " dedi. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da katılım sağlaması halinde banka kredili satışlarda ciddi bir iyileşmeni doğacağını belirten Kabadayı: "KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrası atılan bu adım, sadece gayrimenkul sektörü için değil genel ekonomiye getireceği katkı anlamında da oldukça önemli." ifadelerini kullandı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR