
Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır.
Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır. Eski Yunanca adı prens anlamına gelen Prinkipos'tur. Bizans zamanında sürgün yeri olarak kullanıldı. Adalar, İstanbul’un Fethi’nden bir ay önce Fatih Sultan Mehmet tarafından alındı.
Tarihi ve doğal güzellikleri olan Büyükada, her mevsim yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor. Resmi araçlar hariç motorlu araçlar yasak. Ulaşım bisikletle ve faytonlarla sağlanıyor. Yazın denize girmek isteyenler için plajlar mevcut.
Büyükada’da görmeniz gereken tarihi yapılar ve mekanlar;
Adaya gittiğinizde karşılaşacağınız ilk tarihi yapı, saat kulesi . Saat kulesi aynı zamanda adanın simgesi. Bu görkemli yapı 1923’te iskele meydanına yerleştirildi.
Aya Yorgi Kilisesi Büyükada’nın en yüksek noktasında bulunuyor. Bu yüzden oraya kadar çıkanlar muhteşem bir manzarayla karşılaşıyor. Kiliseye ulaşmak yokuştan dolayı biraz yorucu. Aya Yorgi Kilisesinin bir diğer adı Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı’dır. Adını Kapadokyalı Aziz Georgios'tan aldı. 1751’de inşa edildi. Kilise Hristiyanlar için Türkiye'deki iki hac noktasından biri kabul ediliyor. Bu yüzden de her yıl Nisan'ın 23'ünde ve Eylül'ün 24'ünde ziyaretçi akınına uğruyor.
Dünyanın en büyük ahşap yapısı olduğu söylenen Rum Yetimhanesi 1898-1899 yıllarında Fransız bir şirketi tarafından otel olarak inşa edildi. Binanın mimarı dönemin önemli mimarlarından olan Alexandre Vallaury'dir. Bina, dünyanın ilk çok katlı ahşap yapısı. Adada bulunan önemli tarihi yapılardan biri olan yetimhane, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin kontrolünde.
Büyükada’da bulunan tarihi köşkler adanın en güzel yerinde bulunuyor. Köşkler, mimarisi ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Büyük bir çoğunluğu 19. ve 20. yüzyılda yapılan bu köşkler, ziyaretçilerin de ilgi odağı.
Adakule’ye girmek için İstanbul Orman Müdürlüğünden izin almak gerekiyor. Buraya çıktığınızda kuş bakışı gözlem yaparak, adanın muhteşem manzarasını görebilirsiniz.
Binlerce belgenin ve yüzlerce objenin bulunduğu bu tarihi yapı ziyaretçilerini kültürel bir yolculuğa çıkarıyor.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Reşat Nuri Güntekin, 1930’larda Büyükada’ya yerleşti. Reşat Nuri Güntekin’in evi adanın güzel bir yerinde bulunuyor. Adada yaşadığı yıllar boyunca edebiyatçı dostlarını ve akrabalarını bu evde ağırladı.
Hamidiye cami, II. Abdülhamit zamanında yapılmış ve günümüze kadar gelmiş. Cami yaklaşık 117 yaşında. Adada denize nazır bir konumda yer alıyor.
Panayia (Meryem Ana) Kilisesi üç yortuya atfediliyor. Meryem Ana'nın doğumu (26 Ekim), Meryem Ana'nın Mabede girmesi (21 Kasım), Meryem Ana'nın ölümü (15 Ağustos). Kilise, adanın eski mezarlık alanında konumlanmış. Dış duvarları taş olan kilisenin arabacılar meydanına açılan altı penceresi ve yüksek bir çan kulesi bulunuyor. Büyükada’da görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biri.
Dikran Masis Kimdir?
Ermeni asıllı Dikran Masis Eskidji Müzayede Şirketi'nin sahibi ve Türkiye'nin önemli emlakçılarından biridir. Mal varlıkları nelerdir, nasıl zengin olmuştur bu yazıda!
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Veraset ilamı noter ücreti
Mirasçılık belgesi olan veraset ilamı için notere ne kadar ücret ödenir? İşte veraset ilamı noter ücreti...
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır?
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır? İstinat duvarı türleri nelerdir? İstinat duvarı hesabı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sarıyer'in SİT alanı içinde olduğunu belirterek: "Sorunları aşacağız. En yakın zamanda mülkiyetlerinize kavuşmuş olacaksınız." dedi.
Kanal İstanbul Banu Evleri Ispartakule'nin yanından geçecek
Banu Evleri Ispartakule 2 projesinden Kanal İstanbul'a 10 dakikalık yürüyüş ile ulaşılabilecek
Beyazhane kiralık daire fiyatları 1.500 TL!
İstanbul Kağıthane'de hayata geçirilecek olan Beyazhane kiralık daire fiyatlarının 1.500 TL'den başlaması bekleniyor. Projede teslimler ise 2017 yılı içerisinde yapılacak
Evora İstanbul adres bilgileri!
Evora İstanbul Tuzla Aydıntepe Mahallesi'nde yer alıyor