Birleşmiş Milletler Konut Günü nedeniyle mesaj yayınlayan GYODER ve Türkiye İMSAD, kentsel dönüşüm ve yenilemenin önemine dikkat çekti.
Türkiye İnşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarından Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklı-GYODER ile Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği-Türkiye İMSAD, Dünya Konut Günü vesilesiyle birer mesaj yayımladı. Mesajlarda kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarının önemine dikkat çekildi.
13 Ekim Dünya Konut Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm hamlesinin önemine dikkat çeken GYODER Başkanı Doç Dr. Feyzullah Yetgin, "Kentsel dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyduğumuz konutları inşa ederken, şehirlerimizin geleceğini de planlamak zorundayız. Bu süreçte sadece binalar değil, mahallelerimiz, şehirlerimiz dönüşüyor. Şehirlerimizin kadim yapısını bozmadan, kentsel dönüşümü iyi değerlendirerek, kentlerde yaşam kalitesini artırabileceğimize inanıyoruz. Bu hedefle, sektör temsilcileri olarak bir araya gelerek, ‘akıllı şehirler’ konusundaki faaliyetleri hızlandırmalıyız. Bu yaklaşımla, kentsel dönüşüm sürecini ‘Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik’ çerçevesinde kurgulamalı ve hayata geçirmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında İmar Barışı atağının da kentsel dönüşüm için büyük ödenm taşıdığı ve Türkiye genelinde dönüştürülmesi gereken bina sayısının 7.5 milyon olduğunu söyleyen Yetgin: "ılda 500 bin adet konutu dönüştürürsek, dönüşümü 15 yıl gibi bir sürede tamamlayabiliyoruz. Bunun için zaman kaybetmeden, prosedürlere kısa yollar yaratarak sorunları çözüp, önümüzdeki 15 yılda bu problemi el birliğiyle atlatmamız gerekiyor. Bu açıdan imar barışı çok büyük bir önem taşıyor. Vatandaşın yıllardır çözüm beklediği sorunları ortadan kaldıran imar barışı, yarattığı gelirle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak" dedi.
Türkiye İMSAD BAşkanı Ferdi Erdoğan da Türkiye genelinde güçlendirme ve yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa ülkelerine kıyasla Türkiye'nin çok geride kaldığını belirterek: "Avrupa Komisyonu tarafından yapılan araştırmaya göre 2015 yılında AB yenileme pazarı 109 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu rakam, 882 bin 900 iş anlamına geliyor. Pazarın neredeyse yarısını Almanya, Fransa ve İtalya oluşturuyor. Sadece Almanya pazardan %22’lik pay alıyor. AB ülkelerinde yenileme pazarı, toplam inşaat sektörünün %57’sini oluşturuyor. Türkiye’de ise 10 yıl önce yaklaşık 12 milyar dolar olan yenileme pazarı, 2017 yılında 6 milyar dolar ile toplam inşaat pazarının %7’sine geriledi. Hâlbuki bu rakam, yaklaşık %25 civarında olmalıydı." ifadelerini kullandı.
Günümüzde inşaatların en az 100 senelik ömürde olacak şekilde yapılması gerektiğini ve kent mimarisinin de bu yaklaşılma şekillenmesi gerektiğini söyleyen Ferdi Erdoğan: "Hem binaların dayanıksızlığı hem de yeni çevre düzenlemelerinden dolayı mevcut yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde mahalleler değil, sadece binalar dönüşüyor. Dönüşürken de servet etkisi ilk sırada yer alıyor. Para kazanma algısı çok yüksek. Umuyoruz ki yeni binalar daha kalıcı ve sürdürülebilir yaklaşımla inşa edilir. Binasal değil, bölgesel dönüşümü destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Ayrıntılı bilgi için Avrupa'da yenileme Türkiye'de yıkım başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz
Birleşmiş Milletler Dünya Konut Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, kentsel dönüşüm, yapısal hamleler ve şehir plancılığın önemine dikkat çekti. Yetgin, açıklamasında geleceğin ihtiyaçlarına uygun sağlıklı konuta ulaşma hedefinin önemine dikkat çekerek GYODER'in üstlendiği sorumluluğa da vurgu yaptı.
Birleşmiş Milletler bünyesinde tüm dünyadaki barınma ihtiyacına ve bu ihtiyacın giderilmesinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla ilan edilen World Habitat Day/Dünya Konut Günü dolasıyla bir açıklama yapan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, dönüşüm sürecinde ihmal edilen "kent plancılığı" unsuruna dikkat çekti. Yetgin, gecekondulaşmanın henüz bitmediğini, buna karşın eskiye kıyasla önemli mesafelerin kat edildiğini belirterek "sürecin tüm sıkıntılara rağmen" fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Yetgin dönüşümde kent plancılığının hep ihmal edildiğini de belirterek: "Bir kere şehrimizi planlarken şehir plancılığını hep ihmal ediyoruz. Sonra da diyoruz ki, 'Londra'nın parkları bahçeleri 1946 yılında planlanmış ve sağlıklı bir şekilde de korunarak geliştirilmiş.' Sektörün çatı örgütü GYODER'in Başkanı olarak, kentsel dönüşüm ve şehirlerimizi Ülkemize yakışır bir şekilde planlamak için fırsata çevireceğimiz konusunda son derece iyimserim." ifadelerini kullandı.
GYODER yabancıya satışı güçlendirmek için yeni adımlar atıyor. Ayrıntılar için GYODER'den Yabancıya Konut Satışı İçin Yeni Hamle konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Türkiye topraklarının yüzde 66 'sının deprem tehdidi altında bulunduğunu ve İstanbul'da yaşanacak olasi bir depremin 100 milyar dolara yakın bir maliyet çıkaracağı bilgisini veren Yetgin, Çeğre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de bu sebeple Kentsel Dönüşüm asası'nda revizyon planladığını söyledi. Yetgin, oluşturulan yeni hedefte 15 yıl içinde 7.5 milyon riskli yapının yenilenmesi bulunduğunu belirterek: "Bunun 200-300 bini İstanbul geri kalanı Anadolu'da olacak. İki yeni ilçe kurulması ve bazı ilçelerin taşınması gündemde… Böylece bina stokunun yüzde 40'ı yenilenecek. Kişi kendisi binasını güçlendirmek veya değiştirmek istiyorsa, belediyeye harç-ruhsat filan hiçbir şey vermeyecek. Belediye bu işe girdiğinde ise, can suyu olan para sıfır faizle verilecek." dedi.
GYODER Başkanı Yetgin, kentsel dönüşümün Türkiye için fırsat niteliği taşıdığını ve bu fırsatın en ideal şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında, yapısal düzenlemelerin gerçekleşmek zorunda olduğuna değindi. Başta imar mevzuatının yeni baştan ele alınması, yapılaşma tercihleri tarihi ve çevresel dokunun gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yetgin: " Kentsel dönüşüm bina bazlı ele alınmamalı; dönüşüm bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ile başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin tüm hakları gözetilerek planlanmalı, kentsel dönüşüm alanlarındaki mevcut sosyal ve kültürel mozaiğin de korunmasına özen gösterilmeli, planlama aşamasında inşaat atıklarının çevresel etkileri ve geri kazanımları da dikkate alınmalıdır..." dedi.
Açıklamasında yarının ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, çevre, sağlık, eğitim, ulaşım spor ve idari altyapıları ile yaşanabilir kentlerin tüm dünya gündemindeki yerini koruduğuna da dikkat çeken GYODER Başkanı: "Birleşmiş Milletler’in 1985 yılında Dünya Konut Günü’nü ilan ederken ortaya koyduğu kaygı da bu sorunun acil çözümü için konuyu gündemin üst sıralarına taşımaktı. Gelişmiş ülkeler konut ve şehirleşme sorununu büyük ölçüde çözmüş durumda. Türkiye ise, kontrolsüz şehirleşmenin getirdiği sorunları çözmek üzere son yıllarda kararlı politikalarla harekete geçti." dedi.
Kömürhan Köprüsü ne zaman açılacak?
Elazığ ile Malatya arasını 1.5 kilometre kısaltacak Kömürhan Köprüsü ve tüneli ne zaman açılacak?
5 yıldızlı otel inşaat maliyeti!
5 yıldızlı bir otel inşa edecekler için ufak bir maliyet hesaplaması yaptık. Buna göre 5 yıldızlı otel inşaat maliyeti 2018 yılı için ne kadar olur?
Rami Yeşilpınar teleferik hattı ihalesi 21 Ağustos’ta
İstanbul’un teleferik projelerinden biri olan Rami Yeşilpınar teleferik hattında ihale tarihi 21 Ağustos 2014 olarak belirlendi.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Meriç köprüsü nerede?
Meriç nehri üzerinde yer alan Meriç Köprüsü, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Peki, Meriç köprüsü nerede? İşte yanıtı...
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Moshe Safdie kimdir?
Moshe Safdie, mimarlığın her zaman insancıl, yerine özgü ve topluma karşı sorumlu olması gerektiğini savunuyor.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
Konut yatırımının avantajlı ülkesi Karadağ’a yatırıma çağırıyor
Hızla gelişen turizm ve konut yatırımları, oturum izni, AB üyeliği süreci gibi avantajlarla kısa sürede Türkiyeli konut yatırımcılarının da gözdesi olan Karadağ’ın (Montenegro) fırsatlarını Maya Montenegro Ceo’sı Gani Uğur Bozel anlattı.