
Eskişehir teleferik projesi detayları belli oldu. Eskişehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projenin 2016 sonunda hizmete alınması hedefleniyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, teleferik projesi için düğmeye bastı. Eskişehir Çankaya Mahallesi ve Odunpazarı arasında inşa edilecek proje, 2 bin 100 metrelik mesafeyle kurulacak.
Mart 2015’te proje için Belediye Meclisi’nde karar alınan proje, saatte 2 bin 500 yolcu kapasitesine sahip olacak. İki durak arasında 6 dakikada yolculuğun yapılacağı teleferik hattı, 7 milyon euroluk bir maliyetle hayata geçirilecek.
Eskişehir teleferik projesi ile ilgili açıklama Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den geldi. Büyükşehir Belediyesi olarak 1999 yılından bu yana şehir içi toplu ulaşım sistemlerinin iyileştirilmesinde önemli adımlar attıklarını ifade eden Yılmaz Büyükerşen, teleferik projesi ile Eskişehir’de toplu ulaşıma yeni bir halka ekleneceğini söyledi. Tramvay projesinin de içinde olduğu bu iyileştirme ve modernize etme dönemi hakkında konuşan Büyükerşen, “Öncelikle kullanılmakta olan özel halk otobüsleri için 5 yaş sınırlaması getirdik. Büyük boy otobüsler yerine orta boy otobüsleri önerdik. Böylelikle ilk etapta Eskişehirliler daha modern otobüslerle seyahat etmeye başladılar. 1999 depreminin ülkemizde açtığı derin hasarlar nedeniyle tramvay projemize ancak 2001’in sonu 2002’nin başı gibi başlayabildik. 2004 yılının Aralık ayında hizmete sunduk. Böylelikle Eskişehirliler, gerçekten de modern Avrupa kentlerinin bile tümünde olmayan, son derece konforlu araçlarla seyahat etme imkanına kavuştular. Tramvay sisteminin en büyük kazanımlarından biri de, şehir merkezindeki araç yoğunluğunun önemli ölçüde azalmasıydı. Bu dönemde aynı şekilde Porsuk üzerinde de büyük bir proje yürüttük. Porsuk’un zemini mümkün olduğunca temizlendi, çevresi düzenlendi, köprüler yenilendi. Bot ve gondollarla gezilebilecek hale getirildi. Şimdi de teleferik projesini hayata geçireceğiz. Sonuç olarak halk otobüslerinin modernizasyonu, tramvay projesi ve Porsuk üzerinde yolculukla birlikte, Teleferik Projesi hem turizme önemli katkı sağlayacak hem de toplu taşımacılık alanında yeni bir alternatif olarak hayata geçecektir” dedi.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı