Gelişen Kentler Zirvesi turizmin başkenti Antalya'da

GYODER'in, Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 13-14 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlediği 'Gelişen Kentler Zirvesi-Antalya' iş dünyası ve gayrimenkul sektörünün temsilcileri, yatırımcılar ve uzmanları katılımı ile gerçekleşti

Gelişen Kentler Zirvesi turizmin başkenti Antalya'da

13-14 Aralık 2017 tarihlerinde Antalya'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nin 9'uncusu geniş bir katılımla gerçekleşti. Zirve'nin gayrimenkul sektörü ve iş dünyası adına çok değerli bir buluşmaya vesile olduğunu belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, ''Bugün Antalya'da farklı sektörleri kalkındıracak 11 mega proje inşa ediliyor. Antalya'ya değer katan bu projelerde yeni nesil kentleşmenin örneğini görüyoruz'' dedi. 

Her şehrin gelişime ihtiyacı var

Gelişen Kentler Zirvesi Antalya'nın açılış konuşmasında, Anadolu'da büyüme potansiyeline sahip kentlere yatırım yapılmasına önayak olmak istediklerini vurgulayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Türkiye'nin sadece büyük şehirlerden ibaret olmadığını belirterek topyekun bir büyüme ve gelişime ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu amaç doğrultusunda 2010 yılından itibaren Bursa, Konya, Gaziantep, İzmir, Samsun, Kayseri, Balıkesir ve Erzurum'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'ni şimdi de Antalya'da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Mega projeler kente değer katıyor

Antalya'da çok sayıda mega projenin inşa edildiğini söyleyen GYODER Başkanı Yetgin, '' Zirve kapsamında yerinde inceleme imkanı bulduğumuz, Antalya'ya değer katan mega projelerde Kruvaziyer Liman, avantajlı konumuyla, deniz turizminin önemli ölçüde büyümesini sağlayacak. Konyaaltı Sahil Projesi ise dünyanın sayılı plajlarından biri olan Konyaaltı Sahili'ni daha da güzelleştirecek. Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Projesi'nde 462 yat kapasiteli marina, rekreasyon alanları, çiftlik kasabası, kıyı kasabası, restoran, park ve yeşil alanların yer alması, Antalya için heyecan verici bir adım. Ayrıca bu bölgede kurulacak film stüdyoları ile Antalya'nın sinema endüstrisinin merkezi olmasının amaçlanması da projenin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Yine Antalya'nın çehresini değiştirecek Kepez-Santral Bölgesi'nde, 19 bin konut inşası ile ada bazlı kentsel dönüşümün örneğini görüyoruz.'' 

 

Gelişen Kentler Zirvesi turizmin başkenti Antalya'da

 

Kentsel dönüşüm binaları yenilemek değil sosyal alanların planlanmasıdır

Kentsel dönüşümün tüm sorunlara rağmen fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, sürecin kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerektiğini söyledi. Şehirleri, talep ve ihtiyaçlara göre değiştirmek ve dönüştürmek gerektiğinin altını çizen Yetgin, bu sürece katkıyı hızlandırmak için GYODER olarak, 'Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi' kurduklarını ifade etti. Kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek değil, içinde sosyal yapılar ve meydanların da bulunduğu alanların planlanması olduğunun altını çizen Yetgin, ''Bu çerçevede Antalya'da, dev projelerin doğru planlamalarla hayata geçirildiğini görmekten ayrı bir mutluluk duyuyoruz'' diye konuştu. 

Altyapısı güçlenen Antalya yatırımcılar için daha cazip hale gelecek

'Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu'nun, kente ışık tutacak çok değerli bilgi ve değerlendirmeler içerdiğini belirten GYODER Başkanı Yetgin, Antalya ile ilgili öngörülerini şöyle sıraladı: '' Bugün Antalya'da farklı sektörleri kalkındıracak 11 mega proje yapılıyor. Bu projeler tamamlandığında, altyapısı daha da güçlenen Antalya, yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale gelecek. Dünyada yerli ve yabancı ziyaretçinin en çok geldiği yerler içerisinde dördüncü sırada yer alan Antalya'nın, Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısını yeniden hızlıca artıracağına inanıyorum. Antalya yabancıya konut satışında İstanbul ile yarışır hale geldi. Antalya'nın önümüzdeki süreçte de yabancıya konut satışı ile ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğine inanıyoruz. Antalya'da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılık da yatırımcı için cazip sektörler arasında yer alacak.'' 

 

Gelişen Kentler Zirvesi turizmin başkenti Antalya'da

 

Kentsel dönüşümde gövdemizi de taşın altına koyarak ilerliyoruz

GYODER İcra Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Komitesi Başkanı Aziz Yeniay'ın, 'Antalya'da Yatırım Yapmak' konulu oturumun moderatörlüğünü yaptığı zirvede, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fettah Tamince, İsvan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmnı Mehmet Urcu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar, Antalya'nın sunduğu fırsatları, Rusya krizinin turizme etkilerini, potansiyel yatırım olanaklarını ve kruvaziyer turizmin gelişmesine yönelik yatırımları değerlendirdi. 

Değişimi yaşam alanlarımızda yapmalıyız

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, ''Sur Yapı olarak Türkiye'nin yeniden yapılanma ve dönüşüm atağında sadece elimizi değil gövdemizi de taşın altına koyarak ilerliyoruz. Her alanda dönüşüm yapmamız gerekiyor ama en önemli ve acil ihtiyaç duyduğumuz değişimi yaşam alanlarımızda yapmamız gerekiyor. Çünkü deprem fay hatlarının oluşturduğu risk nedeniyle zaman, çok hayati, çok değerli... Bu bakış açısı ve vizyonla Antalya'yı seçtik'' diye konuştu. 

Gayrimenkul güçlü bir yatırım aracı olmaya devam edecek

TEB Bireysel Bankacılık Satış Grubu Direktörü Tuğbay Kumoğlu ise Türkiye ve bankacılık sisteminin büyümeye devam ettiğini, kredilerin yüzde 17'sinin inşaat sektörüne verildiğini ve gayrimenkulün güçlü bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini vurguladı. 

Antalya, raporla mercek altına alındı

Sur Yapı'nın zirve sponsoru, Halk GYO'nun stratejik ortak, Kuzu Grup'un ana sponsor, REIDIN'in rapor sponsoru ve Sabah Gazetesi'nin ana basın sponsoru olduğu zirvede, 'Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu' katılımcılar ile paylaşıldı. REIDIN CEO'su Kerim Bertrand, REIDIN Veri Araştırma Müdürü Hilal Erdoğan Şummu ile zirvede yaptığı sunumda, Antalya'yı, 'Antalya İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu' ile ekonomik, sosyal, kültürel, tarihi ve demografik açıdan inceledikleri belirtti. 

Antalya'nın mega projelerle altyapısı güçleniyor

Antalya'ya yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kılavuz olması amacı ile hazırlanan raporda öne çıkan veriler ise şöyle; 

- 19 ilçesinde doğal sit alanı bulunan Antalya, 2 milyon 328 bin aşan nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık 5'inci şehri. Türkiye'nin her bölgesinden insanların tercih ettiği Antalya, 2015-2016 yılı arasındaki yıllık nüfus artış hızı yüzde 17.4 ile yüzde 13.5 oranı olan Türkiye nufüs artış hızının üzerinde yer alıyor. 

- Türkiye dışından da ilgi gören Antalya'da bugün 54 bin 755 yabancı yaşıyor. 2016 yılında aldığı göç sayısı 79 bin 203 olan Antalya'nın verdiği göç sayısı ise 73 bin 119. Genç nüfus sayısı ise dikkat çekici; 2016 yılında nüfusun yüzde 28,97'sini 25 yaş altı oluşturuyor. Kentte yaşayanların yaş ortalaması ise 31,66. 25-65 yaş arası nüfusun yüzde 63,37'sini, 65 yaş üstü ise yüzde 7,66'sını oluşturuyor. 

- Bölgelere göre 6 yaş ve üzeri okuma yazma oranları incelendiğinde, Antalya, Isparta ve Burdur Bölgesi, yüzde 97,44 oranı ile Türkiye genelinde ikinci sırada. 77 binin üzerinde lisans öğrencisinin bulunduğu Antalya, lisans eğitiminde de tercih ediliyor. 

- Ekonomik hayat ise büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalı. Antalya'daki ticaret sektörü toplam gelirlerin yüzde 34'ünü oluşturan önemli bir ağırlığa sahip. 2016 yıl sonu itibariyle Türkiye genelindeki 3 bin 641 adet turizm işletmesi belgeli konaklama tesisinin yüzde 20,74'ü Antalya'da bulunuyor. 2016 yılında tesis doluluk oranı yüzde 47,6 seviyelerine düştü.

- İhracatın yüzde 67'si ve ithalatın yüzde 60'ı AB ülkeleri ile gerçekleşiyor. 2016 yıl sonu itibarıyla Antalya'nın toplam ihracat rakamı 886 milyon dolar. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Almanya, Çin ve İran. 

- Türkiye'ye giriş yapan 25,3 milyon turistin yüzde 23'ü Antalya'da konaklıyor. Antalya'ya bu yıl ise 9,4 milyon turist giriş yaptı. En yoğun talep ise Rusya, Almanya ve Ukrayna'dan. 

- Antalya, Türkiye genelindeki konut satışlarında yüzde 4,3 paya sahip. 2017 yılı Ekim ayı itibariyle Türkiye genelinde yapılan konut satışlarının 17 bin 918 adedi yabancılara yapıldı. Yapılan bu konut satışlarında ise İstanbul'dan sonra, 3 bin 838 adet ile Antalya ikinci sırada. 

- Ofisler genellikle kent merkezinde, eski konut dokusunun ofis alanı olarak kullanıldığı bölgede yoğunlaşıyor. 2016 yılında, şehir merkezindeki 8 AVM'de toplam kiralanabilir alan 246 bin 500 metrekare, il genelinde ise 14 AVM'de 329 bin 202 metrekarelik alan bulunuyor. 

- 2016 sonu itibarıyla Akdeniz Bölgesi'nde ihtisas dışı kredilerden sonra en fazla rağbet gören kredi türü tarım kredisi olup, yaklaşık 10 milyar TL'lik kredi kullanıldı. Antalya'da yer alan iyi tarım uygulamaları bu talepte etkili oldu. 

- Mega projeler ile altyapısı güçlenen Antalya'da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılığın, yatırım yapılabilecek sektörler arasında yer alacağı, Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısının yeniden artacağı öngörülüyor. 

- Tarımsal potansiyel ve ekonomik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan Antalya'nın, iyi tarım uygulaması ile tarımda sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlaması bekleniyor. 

 

 

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR