2018'de konut yatırımının en çok kazandırdığı il ve ilçeler

2018 yılında konut yatırımının en çok kazandırdığı ilçeler Amasya, Aydın ve Edirne oldu. Bey büyük kentteki yüzde 10'luk artışa karşın bu şehirler yüzde 20'nin üzerindeki artışlarla dikkat çekti

2018'de konut yatırımının en çok kazandırdığı il ve ilçeler

2018 yılında konut yatırımının en çok kazandırdığı şehirler Amasya, Aydın ve Edirne oldu. Beş büyük kentte ortalama satılık emlak fiyatlarındaki yüzde 10'luk artışa karşın Amasya7da yüzde 26, Aydın'da yüzde 24 ve Edirne'de yüzde 21'lik artışlar ölçüldü. Nevşehir ise yüzde21'lik artışla dördüncü sırada yer alırken, Muğla yüzde 20 ile listenini 5'inci sırasında konumlandı. 

2018'in en çok kazandıran ilçeleri

Hürriyet Emlak tarafından yapılan analizde geçen yılın en çok kazandıran ilçeleri ise şu şekilde tespit edildi:

- İzmir-Menderes: Yüzde 40
- Bursa-İznik: Yüzde 37
- Antalya -Aksu: Yüzde 32

2018'de 5 büyük kentte fiyat artışları

 

 

 

Aralık

2017

Ort. m2 Fiyat

Aralık

2018

Ort. m2 Fiyat

1 Yıllık Değişim

1.

İzmir

3.001 TL

3,360 TL

%12

2.

Antalya

2,290 TL

2,554 TL

%12

3.

Bursa

2,099 TL

2,299 TL

%10

4.

Ankara

1,772 TL

1,911 TL

%8

5.

İstanbul

4,285 TL

4,243 TL

-

 

 

 

 

 

 

 

2015'den Temmuz 2018'e fiyat artışları

Ocak 2015-Temmuz 2018 tarihleri arasında konut yatırımının en çok getiri sunduğu mahalleler açıklandı. REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Geneli Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi'ne göre listenin ilk sırasında Büyükçekmece'nin Kumburgaz mahallesi yer aldı. Yayınlanan verilere göre İstanbul Büyükçekmece ilçesi Kumburgaz Mahallesinde 2015 yılının Ocak ayında 1000 değerinde ölçülen endeks, Temmuz 2018 döneminde 3029 puana ulaştı. İlçedeki artış bu verilerle birlikte üç yıllık zaman zarfı içinde yüzde 203 olarak ölçüldü. 

Türkiye'nin en çok kazandıran 5 mahallesi

Listenin ilk 5 sırasında Büyükçekmece'nin Kumburgaz mahallesi dışında şu merkezler yer aldı:

- Ankara Etimesgut Yapracık: Bu mahallede Ocak 2015 tarihinde 1.000 puan olan endeks değeri Temmuz 2018'te 2789 değerine ulaştı. Değer artışı yüzde 179 olarak ölçüldü
- Aydın Kuşadası Türkmen: Türkmen Mahallesi'nde 2015 yılının Ocak ayında 1000 puan olarak ölçülen endeks Temmuz 2018'de  2761 puana ulaştı. İlçedeki artış yüzde 176 olarak belirlendi
- Bursa Nilüfer Cumhuriyet: Bu mahallede Ocak 2015)te 1000 puan olan endeks Temmuz 2018'de 2757 olarak belirlendi ve artış yüzde 176 olarak ölçüldü.
- İstanbul Büyükçekmece Mimarsinan: Bu ilçede endeks Temmuz 2018 tarihinde 2733 puan olarak ölçüldü. Artış ise yüzde 173 seviyesinde gerçekleşti. 

4 büyük kentte ilçeler bazında konut fiyat hareketi

Son 6 aylık dönemde Türkiye'nin en büyük 4 kentinde ilçelerde konut fiyatları yükselişini sürdürdü. Hürriyet Emlak tarafından açıklanan Haziran 2018 Emlak Endeksi'ne göre 4 büyük kent ve ilçelerdeki artışlar şu şekilde gerçekleşti

İstanbul ilçelerinde konut fiyat artışı

Son 6 ay içinde İstanbul'da en yüksek artış Beykoz'da yaşandı. Beykoz'da artış yüzde 20 olarak ölçüldü. Beykoz'u yüzde 18 ile Eyüp ve yüzde 11 ile Beşiktaş izledi. Konut fiyatlarının en ciddi düşüş yaşadığı ilçe ise Çatalca, Sultanbeyli ve Gaziosmanpaşa oldu. Çatalca'da 6 aylık kayıp yüzde 12, Sultanbeyli ve Gaziosmanpaşa'da ise yüzde 8 olarak belirlendi.

Mega kentteki yatırımlar için "İstanbul Konut Projeleri" haberimizi inceleyebilirsiniz

Ankara ilçelerinde konut fiyat artışı

- Son 6 ayda Ankara genelinde konut metrekare fiyatları yüzde 2 oranında artış gösterdi.
- Bu dönemde konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehirler yüzde 5 ile Yenimahalle, yüzde 4 ile Polatlı ve Sincan oldu
- Ankara'da konut fiyatları en çok Beypazarı, Elmadağ ve Akyurt'ta düştü. Beypazarı'ndaki düşüş yüzde 19, Elmadağ ve Akyurt'taki düşüş ise yüzde 13 olarak belirlendi.

İzmir ilçelerinde konut fiyat artışı

- İzmir genelinde konut fiyatları son  ayda yüzde 3 oranında yükseldi. 
- Konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilçeler Foça, Karaburun ve Menderes oldu. Foça ve Karaburun'da artış yüzde 20, Menderes'te ise yüzde 16 olarak ölçüldü
- Konut fiyatları Aliağa, Narlıdere ve Çeşme'de yüzde 1 oranında düşüş gösterdi
- Kentte en kısa amortisman süresine 18 yıl ile Konak'ta ulaşıldı. Foça'da 19 yıl, Aliağa'da ise 20 yıllık geri dönüş süreleri tespit edildi. 

İzmir'de hangi konut projeleri var? İzmir Konut Projeleri haberimizden bilgi alabilirsiniz

 

4 büyük kentte ilçeler bazında konut fiyat hareketi

 

Bursa ilçelerinde konut fiyat artışları

- 6 aylık dönemde Bursa'da konut fiyatları ortalama yüzde 4 seviyesinde yükseldi
- Kentte en yüksek artışa yüzde 24 ile İznik'te ulaşıldı. İnegöl'de yüzde 9 oranında değerlenme saptanırken, Yıldırım ilçesi yüzde 8'lik bir artış gösterdi
- 6 aylık dönemde konutun en çok değer yitirdiği ilçe yüzde 10 ile Yenişehir oldu. Karacabey'deki kayıp yüzde 9 olarak saptanırken Mustafakemalpaşa ilçesi ise yüzde 4 değer kaybetti
- Konut yapılan yatırımı geri dönüşü açısından en avantajlı ilçeler 21 yıl ile Mudanya, Gemlik ve Osmangazi oldu. 

 

4 büyük kentte ilçeler bazında konut fiyat hareketi

 

2017'de durum nasıldı?

Kriz söylentileri, konut fiyatlarındaki düşüş, konut satış adedindeki gizli düşüş, konut kredisi faizlerinin olumsuz etkisine karşın Türkiye konut sektörü 2017 yılını da fiyat artışları ile tamamlamaya hazırlanıyor. Hürriyet Emlak tarafından hazırlanan 2017 yılı Kasım ayına ait Emlak Endeksi, Türkiye'nin dört büyük kentinde konut fiyat artışlarının sürdüğünü gösterdi.

İlçeler bazında İstanbul'da konut fiyat artışı

İstanbul genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 7 seviyesinde artış kaydetti. Yayınlanan veriler kimi ilçelerde artış oranın yüzde 16'lara vardığını gösterdi. İstanbul genelinde metrekare fiyatları 4 bin 755 TL seviyesine ulaştı. Konuta yatırımın geri dönüş süresinin 19 sene olarak belirlendiği İstanbul'da son bir ay içinde en yüksek artış yüzde 7.4 ile Çatalca'da yaşandı. Şile'de artış yüzde 5.3 olarak ölçülürken, Sancaktepe'de yüzde 4.7 oranında artış kaydetti. 

İstanbul'da konut fiyatlarının düştüğü ilçeler

Son bir aylık periyotta konut fiyatlarının gerileme kaydettiği ilçelerin başında ise Sultanbeyli, Zeytinburnu ve Başakşehir geldi. Sultanbeyli' de kayıp yüzde 3.7 olarak ölçülürken, konut fiyatları Zeytunburnu'nd yüzde 3.5, Başakşehir'de ise yüzte 2.5 oranında değer kaybetti. 

Ankara'da yüzde 5'lik artış

Konut sektörünün Türkiye açısından kritik pazarlarından biri olarak gösterilen Ankara'da da son bir yıl içinde ortalama yüzde 5 oranında artış kaydedildi. Ankara genelinde konut fiyatları 1.830 TL seviyesine yükselirken Amortisman süresi ise 17 yıl olarak ölçüldü. Ankara'da konut fiyatlarının son bir ayda en çok yükseldiği ilçelerin başında yüzde 4.4 ile Gölbaşı geldi. Etimesgut'ta konut fiyatları son bir aydı yüzde 2 oranında artış kaydederken, Keçiören'de bu artış yüzde 1.5 olarak ölçüldü.  Ankara genelinde konut fiyatlarının gerilediği ilçelerin başında ise yüzde 2.8'lik kayıpla Çubuk ve yüzde 0.1 oranındaki kayıpla Çankaya geldi. Ankara genelinde konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl olarak belirlendi. 

İzmir konut fiyat artış şampiyonu

Son bir sene içinde üç büyük kent arasında konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir ise İzmir oldu. İzmir'de son bir yıl içinde yüzde 16 oranında artış saptandı. Geçen yıl 2 bin 571 TL olan metrekare fiyatları, Kasım 2017 döneminde 2 bin 789 TL'ye yükseldi. İzmir genelinde konuta yatırımın geri dönüş süresi ise 19 yıl olarak ölçüldü. Son bir aylık periyotta konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ilçeler yüzde 6.7 ile Bayraklı, yüzde 3.9 ile Menemen ve yüzde 3.8 ile de Balçova oldu. Diğer taraftan özellikle Bergama, son bir ay içinde konut fiyatlarında yaşanan yüzde 6.7 oranındaki kayıp ile dikkat çekti. Konut fiyatlarının düşüş yaşadığı diğer ilçeler ise yüzde 0.8'lik kayıp ile Aliağa, yüzde 0.3 oranındaki kayıp ile de Dikili oldu. 

 

4 büyük kentte ilçeler bazında konut fiyat hareketlilikleri

 

Bursa'da istikrar sürüyor

Son bir yıl içinde konut fiyatlarının yüzde 18 oranında değer kazandığı Bursa'da ortalama metrekare fiyatları 1.981 TL olarak ölçüldü. Son bir ay içinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilçe yüzde 4.3 ile Kestel ve Gemlik oldu. Gürsu ilçesi ise yüzde 1.3 oranındaki artışla dikkat çekti. Bursa'da sadece Yıldırım ilçesinde konut fiyatlarının yüzde 1.1 oranında değer yitirdiği görüldü. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

.

.

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR