
Günde ortalama 170 iş kazası yaşanan Türkiye'de 2012 yılında resmi yasalarla gündeme gelen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası' yapılan iyileştirmeler ile son haline getirildi
Ortalama her gün 170 iş kazasının olduğu, 4 çalışanın yaşamını yitirdiği ve 4-5 çalışanın iş kazası sonucu iş göremez hale geldiği ülkemizde 2012'de resmi yasalarla gündeme gelen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası', yapılan iyileştirmeler ile son haline getirildi.
Kemal Kaya: Kazalar asgari düzeye iner
Konuya ilişkin açıklamalarda yasanın meclisten geçmesiyle birlikte yaşanan kaza ve kayıpların asgari düzeye indirilebileceğini belirten Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, böylece yaşanan kazaların yüzde 98'inin engellenebileceğini vurguladı. Hükümet tarafından açıklanan yeni yasa paketinin denetim faaliyetlerine ağırlık verecek şekilde çalışma şartlarının düzeltilmesine vurgu yaptığının da altını çizen Kaya:
'Dünyada yaklaşık 3 milyar işgücü var ve hergün yaklaşık 1 milyon iş kazası gerçekleşiyor. Ayrıca, her yıl 2,3 milyon çalışan iş kazası ya da meslek hastalığından hayatını kaybediyor ve her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor. Türkiye'de ise ortalama her gün 170 iş kazası meydana geliyor, 3 çalışan yaşamını yitiriyor ve 4-5 çalışan iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. Tüm bu veriler yorumlandığında eğitim ve denetim süreçlerindeki yetersizlik ortaya çıkıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki yetersizliklerin giderilmesi ile iş kazalarının yüzde 98 oranında önlenmesi mümkün hale gelebilir.' dedi.
Kazaların yüzde 50'si kolaylıkla önlenebilir
Kemal Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan iş sağlığı ve güvenliği verilerine göre 2009-2012 yılları arasında iş yeri, çalışan ve iş kazaları sayısında düzenli artışla birlikte geliştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği tasarısının yasalaşmasıyla can kaybı sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı. Kaya, iş kazalarının yüzde 50'sinin kolaylıkla önlenebilir, yüzde 48'inin ise sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini belirterek: ' Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliğinin yasalaşması, vatandaşa yasalarla tanınan yaşam hakkının bir gereğidir. Bu konuda her ne kadar geç kalınmış olsa da yasalaşma süreci ve yasanın kapsamının genişletilmesi çok doğru bir girişim.'
Koruma perdeleriyle hedef sıfır iş kazası
Çimento sektöründen dev iş sağlığı ve güvenliği yatırımı
Türkiye işçi ölümlerinde rekora koşuyor
2015'te 73 maden işçisi hayatını kaybetti
Kulemista, maksimum güvenlik için Doka'yı seçti
Gaziantep'te iki inşaat işçisi öldü
Aydın'da iskele çöktü,biri ağır üç işçi yaralı
Türkiye işçi ölümlerinde yeni rekora koşuyor
Elit Manzara'dan daire alanlara Disneyland seyahati hediye
Tarihi Çeşme Hamamı ve 180 yıllık banka binası turizme kazandırıldı