İstanbul'dan taşınma durumlarında en çok tercih edilen şehirler belirlendi. Göçlerde ilk tercihler yine büyük şehirler ve turistik bölgelerden yana oldu
İstanbul'dan taşınan vatandaşların ilk tercihleri yine Ankara ve İzmir gibi metropollerin yanı sıra Muğla gibi turizm bölgeleri oldu. Armut'un evden eve nakliye alanında faaliyetlerini yoğunlaştıran girişim Rahat Taşın verilerine göre İstanbulluların mega şehir içindeki taşınma hareketlerinde ise Kadıköy; Kağıthane ve Güngören ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.
Yayınlanan verilere göre İstanbul'dan şehir dışına yönelik taşınma eğilimlerinde ilk sırada İzmir yer aldı. İzmir'e taşınma oranı yüzde 12 olarak ölçülürken, taşınanların yüzde 8'i Ankara, yüzde 8'i ise Muğla'yı tercih etti. Ankara'dan taşınmalara yönelik analizde ise yine ilk sırada yüzde 16 ile İstanbul yer alırken İzmir yüzde 9 ile ikinci sırada konumlandı. Ankara'dan göçte bir diğer popüler şehir yüzde 5 ile Balıkesir olurken, Antalya yüzde 4 ile öne çıktı. İzmir'den dışarıya göçte ise ilk sırada yüzde 15 ile İstanbul yer alırken, Ankara tercihi yüzde 7 ile ikinci sırada konumlandı.
İstanbul'a yönelik analizde ise en dikkat çekici veri, karşı yakanın tercih edilmesi oldu. Taşınma hareketliliğinin yüzde 60'lık kısmının Avrupa'da yaşandığını gösteren analizde yüzde 16'lık kısmın yaka değiştirmeyi tercih ettiği vurgulanıyor. Yine taşınanların büyük çoğunluğunun ise kende yakasında ikamet etmeye devam ettiğine dikkat çekiliyor. Taşınmada ilk sıralarda Kadıköy, Kağıthane ve Güngören ilçeleri yer alıyor.
Türkiye'nin büyük şehirlerinde, son dönemlerde yaşanan taşınma hareketliliğini mercek altına alan "Türkiye Taşınma Dosyası" İstanbulluların 3. Köprü'ye komşu ilçelere taşınma hareketinin yüzde 50'ler düzeyinde yükseldiğini gösterdi. Rapora göre, Ankara'nın gelişme eğiliminde ise Etimesgut ve Batıkent önemli rol oynamaya başladı.
armut.com'un nakliye alanında faaliyet gösteren girişim Rahat Taşın tarafından yapılan araştırmada İstanbul'un taşınma eğilimi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne komşu ilçelere yönelik olarak güçlenmeye başladı. Raporda özellikle son 1 yıl içinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü civarına yönelik taleplerin yüzde 54 oranında artış gösterdiği kaydedilirken, en yüksek talep Arnavutköy'e oldu. İstanbul'da taşınma eğiliminin en yüksek olduğu bir diğer bölge Sultangazi olurken üçüncü sırada Başakşehir yer aldı. Listenin dördüncü ve beşinci sıralarında ise Sancaktepe ve Çekmeköy yer aldı.
Rapora göre İstanbul'dan ayrılma eğiliminde ilk sırada Bodrum yer aldı. İstanbulluların tercihlerinde kıyı şeridi alternatiflerin ön plana çıktığı gözükürken, Bodrum'u İzmir takip etti. Bir diğer önemli alternatif olarak Ankara da üçüncü sırada yer alırken, Muğla ve Antalya'da İstanbulluların şehir dışına göçlerinde belirgin bir durak olarak öne çıktı. İstanbul'dan diğer kentlere göçün ana nedenleri ise eğitim ya da kurumsal iş fırsatları olara gözüktü. Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya bu nedenle ön planda yer aldı.
Diğer taraftan Ankara'daki taşınma eğilimlerini araştıran Rahat Taşın raporunda, Başkent'deki gelişim eğiliminin Batıkent ve Etimesgut önderliğinde gerçekleştiğine dikat çekildi. Raporda bu bölgelerde yer alan bina asansörlerinin taşınma amaçlı kullanımının yasak olması nedeniyle moüler asansörlerden faydalandığına da dikkat çekildi.
Ankara'dan farklı kentlere taşınma eğilimlerinin de araştırıldığı raporda ilk sırada İstanbul'un yer aldığı görüldü. İstanbul'un ardından İzmir, Antalya, Muğla ve Bursa kentlerinin yüksek bir eğilim oluşturduğu görüldü. Özellikle İstanbul'a taşınma eğiliminde "memurların" tayin sisteminin belirleyici rollerden biri olduğu görülürken, tayin amaçlı olsun olmasın Ankaralıların taşınırken yine büyük şehirleri tercih ettiği görülüyor. Ankaralıların İstanbul'a taşınmaları halindeki ilk ilçe tercihi ise Küçükçekmece olarak belirlendi.
İzmir'de ise taşınma eğilimlerinin en güçlü olduğu ilçe Karşıyaka oldu. Araştırmaya göre Karşıyaka'yı, Bornova, Buca, Karabağlar ve Konak ilçeleri izledi. İzmir'den taşınmak zorunda kalan vatandaşların da ilk tercihi yeni İstanbul oldu. İzmirlilerin başka şehirlere taşınma eğilimlerinde İstanbul'u Ankara ve Muğla'nın izlediği görüldü. İzmirliler İstanbul'da en çok Kadıköy ilçesini tercih etti.
Yapılan ölçümlere göre taşınma maliyetlerindeki yükseklik açısından ilk sırada İstanbul yer aldı. İstanbul'da kentin karmaşası ve köprü geçme maliyetlerinin bu bedeller üzerinde etkili olduğu belirlenirken, ortalama taşınma bedelleri şu şekilde açıklandı:
- İstanbul: 1+1 tipi evlere taşınma maliyeti 779 TL, 2+1 tipi evlere taşınma Maliyeti 1.070 TL, 3+1 tipi evlere taşınma maliyeti ise 1.445 TL
- Ankara: 1+1'lere 620, 2+1 tipi evlere taşınma maliyeti 846 TL, 3+1 tipi konutlara taşınma maliyeti ise 983 TL
- İzmir: 1+1 tipi evlere taşınma maliyeti 673 TL, 2+1 evlere taşınma maliyeti 921 TL, 3+1 tipi evlere taşınma maliyeti ise 1.109 TL
İstanbul Valiliği 'afet riski' taşıyan alanların tespiti çalışmalarına başlıyor
İstanbul Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği "riskli alan" tespitlerinin yapılması yönündeki genelgeye paralel olarak çalışmaların başladığını duyurdu
Murat Kurum: 2012'den bu yana 590 bin konut dönüştü
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm rakamları hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunuyor.
Çamlıca Camii son durum: Cami tamam, külliye için geri sayım
Temelleri Ağustos 2013 tarihinde atılan Camlıca Camii'nde sona gelindi. Yüzde 98'lik kısmı tamamlanan projenin bir kaç hafta içinde ibadete açılması bekleniyor.
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Ankara İstanbul hızlı tren durakları (YHT durakları)
Ankara İstanbul hızlı tren YHT durakları nerelerde? Bu duraklara ulaşım nasıl sağlanıyor? Hızlı tren hangi saatlerde kalkıyor? Tüm bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
Mersin Millet Bahçesi'nin ihalesi yapıldı
TOKİ Mersin Millet Bahçesi için teklifleri aldı. Projenin 200 gün içinde tamamlanması hedefleniyor.
Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları: Yüzde 1'e doğru hareket sürüyor
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Kuveyt Türk ve katılım bankalarının anlaşmalı firmalardan konut alan bireysel kullanıcılara 0.98'lik faiz teklifinin dışında kalan bankaların tekliflerinde önemli düşüşler yaşanıyor
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
29 Ekim 2013’te büyük bir törenle 16.3 kilometrelik bölümü açılan Marmaray’ın 63 kilometrelik diğer bölümünde ise yapım çalışmaları devam ediyor. Hali hazırda ulaşımı sağlayan ve ileride daha da genişleyecek Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri nası
İstanbul Banliyö Hattı Son Durum: Test sürüşü yapıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2013 yılından bu yana kapalı olan Banliyö hattında ilk test sürüşünü yaptı. Açılışın Mart ayının ilk haftasında yapılması planlanıyor.
Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası!
Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ve Türkiye deprem bölgeleri listesine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz