Kabataş Projesi'nde ilk etap açıldı

Kabataş Transfer Merkezi projesinde ilk etap 15 Mart itibarıyla kullanıma açıldı

Kabataş Projesi'nde ilk etap açıldı

İBB Eski Başkanı Topbaş döneminde geliştirilen ancak süreç içinde Martı figürünün iptal edilmesi kararının alındığı Kabataş Transfer Merkezi projesinde ilk etap 8 Mart tarihinde hizmete açılacağı duyurulmuştu. İlk etap kapsamında 700 metrekarelik terminal binası ile 2 iskelenin bu tarihten itibaren kullanıma açılması planlanmıştı. Ancak açılış gecikti. 

15 Mart'ta hizmete açıldı

Kabataş Meydanı ve Transfer Merkezi Projesi'nde ilk etap açılışı yapıldı. 2016 yılında yapımına başlanan ve Mart Figürlü modern tasarımı zaman içinde iptal edilen projede ilk vapur seferleri bugün (15 Mart 2019) itibarıyla başladı. Projede ilk vapur seferi 06.45 itibarıyla yapıldı. İlk sefer Adalar istikametine gerçekleştirildi. 

Martı'dan sonra ilk çalışmalar başladı

Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi Projesi'nde çalışmalar Martı figürünün iptal edilme kararının ardından yeniden başlamıştı. Projenin yeni hedefinde geleneksel mimari figürlerin merkezde bulunduğu bir yapılaşma olacak. Burada Osmanlı mimarisinin oluşturulmasına gayret edilecek. Çalışmanın bütünüyle 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.

İkinci etapta neler var?

Terminal binalarının Osmanlı yapısı olacak şekilde yeniden şekillendirildiği Martı projesinin ikinci etabı kapsamında 32 bin 500 metrekarelik meydan bulunacak. Projenin 18 bin 400 metrekaresi sert zemin, 14 bin 142 metrekaresi ise yeşil alan olacak. 

Kabataş'ta Martı'nın sonu

İstanbul Kabataş'ta eski başkan Topbaş'ın ustalık eserim olarak nitelendirildiği Martı Projesi il ilgili olarak İBB yeni bir revizyon kararı aldığını duyurmuştu. Yeni revizyon kararıyla birlikte projenin martı biçimli formu da da bozulmuş olacak. Diğer taraftan Topbaş'na modern tarzdaki tasarımı yerine de geleneksel çizgilerin hakim olduğu bir yapım tekniğine dönülecek.

Topbaş'ın Martı'sı gitti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi PRojesi'nde yeni bir revizyon kararı aldı. Yeni kararla birlikte projenin Topbaş döneminde tasarlanan Martı formunda önemli bir değişikliğe gidilmiş oldu. Buna göre projenin Martı biçimli iskelesinin iptali kararı alınırken, modern tarzda planlanan ana yapıda da farklı bir tarz önerildi. Yeni mimari tarzı, Osmanlı tarihi ve geleneksel mimarisinden esinlenmesi ve klasik terminal binaları şeklinde inşa edilmesi kabul edildi. 

Başkandan açıklama

Uzun bir süre "iptal mi" "revizyon mu" tartışmalarıyla gündeme oturan Martı Projesi'nin son durumuna ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, önemli açıklamalarda bulundu. Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan İBB Başkanı Uysal, "projenin değil, Martı figürünün iptal edildiğini" söyledi.

Martı projesi değil, martı figürü iptal

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal tartışmalara yol açan Martı Projesi'ne ilişkin değerlendirmesinde: "Kabataş aslında transfer merkezi olarak planlanmış bir yerdi. Denizdeki yapılar şu an itibarıyla bitmiş durumda" dedi. Martı PRojesi'nin 2019 yılı başı itibarıyla vatandaşlara hizmet vermeye başlayacağını söyleyen Uysal:"Tartışılan Martı figürüydü. Yolcu salonları martı figürü ile biraz daha ebatları büyüyordu. Kabataş'ta iptal edilen Martı PRojesi değil. İptal edilen 'martı figürü'dür. Yolun da yer altına alınma fikri iptal edildi." ifadelerini kullandı.

 

Uysal'dan Martı açıklaması: Proje değil, figür iptal

 

İBB Meclisi'nde Martı tartışması: İptal mi, revizyon mu?

Kadir Topbaş döneminde geliştirilen Mart Projesi'nin iptal edildiği yönündeki haberler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde tartışıldı. Kamuoyunda Martı Projesi olarak isimlendirilen Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi Projesi'ne ilişkin iptal haberlerini gündeme taşıyan İBB Meclis Üyesi Yunus Can, konuyla ilgili olarak meclis üyelerine bilgi verilmesini istedi.

İBB Ulaşım Komisyonu Başkanı açıkladı: İptal yok

Talep üzerine söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Yeter, iptalin söz konusu olmadığın söyledi. Bazı bölümlerde revizyona gidildiğini ve Anıtlar Kurul'nun projenin yer altı kısmıyla ilgili kazıları Müzeler Müdürlüğü ile ortak yürütülmesi önerisi sunduğuna dikkat çeken Yeter: "Arkeoloji bölümüyle birlikte yürütülen çalışmalar neredeyse elle yapılıyor. Müzeler Müdürlüğü ile yapılmış olsaydı, ucu açık bir zamana yayılmış olacaktı." ifadelerini kullandı. 

 

İBB Meclisinde Martı tartışması: İptal mi, revizyon mu?

 

Proje devam adıyor sorun yüzey altında

Yeter Martı projesinin devam ettiğini ve yalnızca yüzey altında kalan kısımların süresinin belirsiz bir zamana ötelendiğini hatırlatarak: "Proje ötelendi. Bu nedenle yüzey ilgi ilgili kısımları değiştirilmiştir." denildi. 

Bir an önce bitirmek istiyoruz

Yeter, çalışılan yerin merkezi bir kavşak noktası olduğunu ve Martı Projesinin etrafındaki yerleri yaptıklarını ve deniz hattını kestiklerini de hatırlatarak: "Bir an önce yerin altındaki ucu açık çalışmayı da takvimlendirerek söz konusu çalışmayı tamamlamak ve  bitirmek istiyoruz." dedi. 

Tartışma: Plan değişikliği Meclis'e getirilsin

Yeter'in açıklamasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, Martı projesi ile İBB'nin ve devletin zarara uğratıldığını belirterek, Ocak ayından itibaren projede faaliyet yürütülmediğini söyledi. Gülsever, fiili olarak projenin uygulamasının Ocak ayı itibarıyla durdurulmuş olduğunu belirterek: "Bu kadar para neden harcandı? Burada doğa tahribatı nasıl bu boyutlara geldi. Plan değişiklikleri acilen Meclis gündemine getirilmelidir." dedi

İptal ya da revizyon, proje değişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkiliye dayandırılan "Kabataş Martı Projesi"nin iptal edildiği yönündeki haberlere yalanlama geldi. Hürriyet'te yer alan ve İBB yetkililerine dayandırılan haberde, projenin iptal edildiğine ilişkin tüm haberlerin gerçek dışı olduğu belirtildi. 

İptal yok, revizyon var

Kabataş Martı projesinin iptal edildiğine yönelik haberler, İBB Yetkililerince yalanlandı. Yapılan açıklamada, kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen  Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde iptalin söz konusu olmadığına dikkat çekilerek: "Proje karayolu trafik akışını yer altına almadan yeniden düzenlenecek." denildi. Açıklamada ayrıca: "Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi en kısa sürede bitirilerek İstanbulluların hizmetine sunulacaktır." ifadelerine de yer verildi. 

Martı projesi iptal mi edildi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Kadir Topbaş'ın "ustalık dönemi eserim" diye tanımladığı Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir İBB görevlisinin iptale ilişkin açıklamaları tartışma yarattı. Politeknik imzalı habere göre bir İBB görevlisi Kabataş Martı Projesi imalatının ikinci yılında denize yapılan beton iskelelerin ardından iptal edildiğini açıkladı. 

Meydan peyzaj çalışmalarının ardından hizmete açılacak

Yapılan açıklamada inşası tamamlanan iskelelerin inşaatının tamamlanmasının ardından peyzaj çalışmalarınin yapılacağı ve ardından da Kabataş Meydanı'nın kullanıma açılacağı vurgulandı.Mimarlar Odası projenin mimarı Hakan Kıran hakkında "Kabataş'a beton armağan etti..." ithamında bulunmuş, Kıran da bu ithamlar sebebiyle Mimarlar Odası hakkında davacı olmuştu. Kıran projenin kamuoyuna yanlış anlatıldığını iddia etmişti. 

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

 

Zararı kim karşılayacak?

Haberin yayınlanmasıyla birlikte sosyal medya başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının "kamu zararını kim ödeyecek" konulu tartışma başlattığı görüldü. Özellikle twitter'da konuyla ilgili çok sayıda paylaşımın yapıldığı görülürken, vatandaşların çevreye verilen zarar ve proje için harcanan kamu kaynaklarının hesabını kimin vereceğini sorması dikkat çekiyor. 

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

 

Kabataş Martı Projesi'nde hangi tartışmalar yaşanmıştı? Ayrıntılar için Kabataş Martı Projesi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdahalesi

Projenin deniz etabındaki çalışmaların büyük bir hızla tamamlanmasının ardından kara bölümüne geçilmesi beklenmiş. Ancak Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun bu kısım için henüz izin vermemesi üzerine inşa faaliyetlerinin ilerlemesi kesilmişti. Projenin 2018 yılı tamamlanmadan bitirilmesi hedefi de böylece büyük bir yara almıştı. 

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

1 aydır bir çivi bile çakılmadı

Kabataş'ın toplu ulaşım entegrasyonu ve çevre düzenlemesi ile trafik yükünün düşürülmesine katkı sunacak merkezi bir nokta haline getirilmesi amacıyla İBB Eski Başkanı Kadir Topbaş döneminde geliştirilen Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde çalışmalar tamamen durdu. Çalışmaların durmasının sebebinin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan kara kısmı için gerekli izinlerin alınamaması olduğu ortaya çıktı. Gerekli izinlerin alınamaması nedeniyle 1 aya yakın bir süredir Kabataş Martı projesinde tek bir çivinin bile çakılmadığı konuşuluyor. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan çevre sakinleri daha öncesinde hummalı çalışmaların sürdüğü Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi projesinde yaklaşık 1 ay önce çalışmaların durduğuna dikkat çekerken, haftalardır tek bir adım dahi atılmadığını vurguladı. 

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

 

Hava çekimlerinde belirlendi

Kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi yatırımı geçtiğimiz günlerde de havadan görüntülenmişti. Bu çekimlerde şantiye alanında herhangi bir işçinin bulunmadığı ve genel hava itibarıyla sessizliğin hakim olduğu görüntülendi. Konuyla ilgili soruları yanıtlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri ise çalışmaların devam için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izninin beklendiğini doğruladı. Çalışmaların deniz kısmında tamamlandığını ve kara tarafına başlamak için de kurul onayının beklendiğini söyleyen İBB yetkilileri, herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını da dile getirdi.

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

 

Koruma Kurulu izni neden sonraya bırakıldı?

Projede Koruma Kurulu izninin alınmasının sonraya bırakılmasını eleştiren Mimarlar Odası Kent Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı da, Kurul kararının daha sonradan alınması hususuna ilk baştan beri itiraz ettiklerini hatırlattı. Bu kararların sonradan alınmasının projesi yasal hale getirmediğini dile getiren Yapıcı: "2006 yılında karşımıza gelen proje bu değildi. İnşaatın kara bölümü, Kültür Bakanlığı 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun alacağı karar için durdurulmuştu. Biz ise projenin bütününe itiraz ettik." dedi. 

 

Martı Projesi iptal mi edildi?

 

Sivil Toplum Kuruluşları Martı Projesi'ne neden itiraz etti? Ayrıntılar için Martı Projesine İtiraz konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Bu yıl içinde tamamlanacak

Mimar Murat Kıran tarafından tasarlanan ve deprem bölgesindeki yapılaşma niteliğiyle Sivil Toplum Kuruluşları'nın itirazla karşıladığı Kabataş Martı Projesi'nde çalışmalar, Koruma Kurulu'nun onayının ardından yeniden başlayacak. Projeyle ilgili tanıtım faaliyetleri de devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tanıtım çalışmaları Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi tanıtım ofisinde sürüyor. Projenin devamı için koruma kurulunun izni beklenirken, bölgede şu an itibarıyla yalnızca Kabataş-Mahmutbey Metro hattıyla ilgili çalışmaların devam ettiği görülüyor. Kabataş Martı projesinin 2018 yılı tamamlanmadın bitmesi ve hizmete açılması bekleniyor. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tersane-i Amire'yi dönüştüren proje: Tersane İstanbul

Tersane-i Amire'yi dönüştüren proje: Tersane İstanbul

KİPTAŞ projesi görücüye çıktı

KİPTAŞ projesi görücüye çıktı

Filli Boya, "mobil devrimi" yeniledi

Filli Boya, "mobil devrimi" yeniledi

Sinpaş GYO’dan iki yeni proje

Sinpaş GYO’dan iki yeni proje

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR