
Sivil ve askeri kamu arazileri olarak tahsis edilmiş, Milli Emlak bina ve arazileri geri alınıp tekrar dağıtılacak. Bu sayede kamuya ait birçok kıymetli arsa ve bina özelleşecek
19 Haziran 2012
Hükümet, Milli Emlak Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bu değişiklik kapsamında Türkiye'de askeri ve sivil tüm kamu arazilerinde büyük değişiklikler olacak. Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre, bugüne kadar kamu kurumlarına tahsis edilmiş bulunan fakat mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne/Hazineye ait olan kamu gayrimenkullerinin tamamı asker sivil gözetmeksizin geri alınıyor. Aslen Milli Emlak'a bağlı olan ancak diğer kurumlara tahsis edilmiş olan bu gayrimenkuller, kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre yeniden dağıtılacak.
Özelikle kamu kurumlarının elindeki fazla arazilerin ve demirbaşların Hazine tarafından geri alınmasını amaçlayan düzenlemenin 7-8 madde içerdiği belirtiliyor. Şu anda Maliye Bakanlığı'nda teknik çalışmaları devam eden düzenlemenin yaz aylarında tam olarak şekillenmesi ve Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.
Kullanım amacına uygun yatırım yapılmayan araziler hedefte
Askeri arazi ve gayrimenkullerin de bu kapsamda düzenleme içine yer aldığı öğrenilirken, gidilecek yeni düzenlemeyle kurumlar arasında ortaya çıkan ve gelecekte çıkabilecek bütün anlaşmazlıklar daha oluşmadan çözmüş olacağına dikkat çekiliyor. Şöyle ki; Milli Emlak'ın uzun zamandır, kullanılmayan ama elde tutulan kamu tahsisli taşınmazlarla ilgili sıkıntı yaşadığı ifade ediliyor.
Çok sayıda kurum kullanım amacı belirterek arsa/arazi tahsisi istiyor ve veriliyor. Ancak kullanım amacında belirtilen yatırım yapılmıyor. Milli Emlak geri istediğinde ise verilmiyor. Bunun önünde bir engel olmadığını belirten konuya yakın kaynaklar, örnek olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yıllar önce tahsis edilen şimdiki Türk Telekom Arena stadının bulunduğu arsayı gösteriyor. Emniyet burayı bina yapmak amacıyla istemiş tahsise rağmen hiçbir yatırım yapmamış.
Stat ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılabildi. Yasal düzenleme yapılması halinde, bu türden sorunların giderilmesi açısından makul bir yaklaşım olacağı belirtiliyor. İşte bu ve benzeri nedenlerle özellikle başka kamu kurumlardan gelecek itirazların önüne geçmek amacıyla yeni yönetmelikleri kapsayan düzenlemelere gidiliyor.
Belirlenen ihtiyaca uygun bina ve araziler temin edilecek
Edinilen bilgiye göre, şu anda Maliye bürokratlarının üzerinde çalıştığı düzenlemede kime ne kadar tahsis yapılacağı henüz belli değil. Ancak düzenleme bugüne kadar devlet kurumları tarafından kullanılan tüm malları kapsadığına dikkat çekiyor. Bir uzmanın ifadesine göre, örneğin A kurumunun elinde 10 dönümlük arazi varsa, yeni dağıtımda sana bu 10 dönüm arazi fazla, 3 dönüm ve 5 tane lojman yeterli denilebilecek. Geri kalanı ise devlet başka bir şekilde tasarruf edebilecek.
TSK ve Emniyetin yanı sıra Maliye ve Tarım Bakanlığı'nın elinde çok fazla arazi bulunduğuna işaret eden uzmanlar, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren birçok kamu kurumuna 49-50- 100 yıllığına veya daha fazla süreli olmak üzere arazi ve demirbaşlar tahsis edildiğini belirtiyor. Bunlar yıllarca öyle kalmış kimse dokunamamış.
Ama şimdi denilecek ki, bunları geri alıyoruz, ihtiyacınızı söyleyin ona göre tahsis edelim. Uzmanlar bunun, yasal düzenleme olmadan da eski sistemle yapılabileceğine, ancak kamu kurumlarının itirazlarıyla uygulamanın yavaşlamasının söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor. Bu düzenleme ile itirazların önüne geçilmesi bekleniyor.
Düzenleme ile kamuya ait çok kıymetli arsa, arazi ve binanın kamu kurumlarının elinden çıkması söz konusu olabilecek. İstanbul'da Boğaz manzaralı liseler, hatta idari binalar, büyük kentlerde merkezi konumdaki arsa ve taşınmazların özel sektöre devredilerek değerlendirilmesi konusunda maliye ve başbakanlığın eli güçlenecek, işlemler kolaylaşacak. Bu konuda daha önce Milli Emlak’ın bir envanter çalışması yaptığı, zaten elinde bu bilgilerin bulunduğu belirtiliyor.
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Türkiye’de güneş enerjisi ile elektriğini üreten binalar nerelerde?
Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisi teknolojisinin kullanımı dünya genelindeki kadar olmasa da Türkiye’de de artıyor. Peki Türkiye’de güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten binalar hangileri de
Bilecik Bozüyük Toki Alt Gelir Grubu kura çekilişi ne zaman?
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen Bilecik Bozüyük Toki Alt Gelir Grubu kura çekilişi ne zaman? İşte yanıtı...
Sümela Manastırı Efsanesi
Dünyanın en eski ve en önemli tarihi manastırlarından biri olan, halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak bilinen Sümela Manastırı Efsanesi nedir? İşte yanıtı...
Propa Plaza'da doluluk oranı yüzde 95'e çıktı
Propa İnşaat'ın A Plus ofis projesi Propa Plaza'da doluluk oranı yüzde 95'e ulaştı.
Panorama Plus teslim tarihi?
Kaba inşaatı beklenildiğinden kısa sürede tamamlanan Panorama Plus Eskişehir'de çalışmalar hızla devam ediyor. Peki Panorama Plus teslim tarihi ne zaman?
Sanal Yapı Fuarı – Turkeybuild açıldı
Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul, sunduğu yeni hizmeti “Sanal Yapı Fuarı - Turkeybuild” uygulamasıyla artık yıl boyunca ziyarete açık olacak
Konut yatırımının avantajlı ülkesi Karadağ’a yatırıma çağırıyor
Hızla gelişen turizm ve konut yatırımları, oturum izni, AB üyeliği süreci gibi avantajlarla kısa sürede Türkiyeli konut yatırımcılarının da gözdesi olan Karadağ’ın (Montenegro) fırsatlarını Maya Montenegro Ceo’sı Gani Uğur Bozel anlattı.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!