Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin olası bir tsunamiye karşı alarm sisteminin bulunmadığını belirterek: "Çalışmalar var. Bir alarm sisteminin olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin tsunami konusunda erken uyarı ve alarm sistemine sahip olmadığını söyledi. Özener: "Bu alarm sisteminin olması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da atılan adımlar var." ifadelerini kullandı.
Türkiye ve yakın coğrafyada çok sayıda tsunami vakasının yaşandığını ve son örneğin Bodrum depremi sonrasında kaydedildiğini belirten Prof. özener: "Bodrum'da yaşanan tsunami gündüz yaşanmış olsaydı daha fazla zarar verecekti. Gece olması büyük şanstı." ifadelerini kullandı.
Prof. Özener, konuyla ilgili olarak ilgili kuramlarla düzenli haberleşme tatbikatları gerçekleştirdiklerini de vurgulayarak: "Afet riski azaltma çalışmalarında bilim önemli roller oynuyor. Afetten korunmaya harcanacak her birim maliyet bize 7 birimlik katkı sağlayacaktır" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, erken uyarı sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Depremin yaşanmasının ardından yıkıcı dalganın arkadan geldiğini ve yıkıcı dalganın yerleşim yerlerine ulaşmadan önce depremin geleceğinin haber alındığını söyleyen Özener: "Yıkıcı dalga yerleşim yerlerine ulaşmadan depremin geleceğini haber alıyoruz. Bu bilgisayarlar üzerinden sağlanan bir bağlantı. Marmara Denizi için 5-7 saniye önceden uyarı alabiliyoruz." dedi.
Prof. Özener, Marmara Denizi'nde yer alan Kuzey Anadolu Fay merkezinin kıyıya çok yakın olmasından dolayı erken uyarı sisteminin sağladığı süre avantajının çok kısaldığına da dikkat çekerek: "Aynı sistem Japonya'da da işliyor. Orada da belki 1-1.5 dakikalık süre avantajı sağlanıyor." ifadelerini kullandı. Japonya'da kırılacak yerin kıyıya 300 kilometre uzaklıkta bulunduğunu, bu mesafenin Marmara'da ise 15-20 kilometrelik bir uzaklıkta yer aldığını belirten Prof. Özener: "Vatandaşa yeteri kadar aksiyon sunacak süre ve hareket yok. Bu sistemle Marmaray'ı durdurabiliyorsunuz ve İGDAŞ gaz kesebiliyor. O kadar." şeklinde konuştu.
Depremi önceden haber veren erken uyarı sisteminin yerleştirilme çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen fikir yarışmasında ödül alan Alper Göknar tarafından geliştirilen ve Deprem Erken Uyarı Sistemi ve Uygulaması ismini taşıyan sistem, mobil uygulama üzerinden kullanıcıların cep telefonlarına alarm gönderme işlevi görüyor. Bu sayede vatandaşlara yıkıcı ikinci dalga gelmeden 25 saniyeye kadar zaman kazandırıyor.
Yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Alper Göknar, dünyanın sayılı projelerinden inovasyon ödüllü 7TP deprem erken uyarı sistemiyle çözüme ulaştıklarını belirterek, "Olası bir depremde can kaybını en aza indirebilecek, geniş kitlelerce en erişilebilir, bilimsel olarak en yüksek güven aralığında, hız olarak en etkin ve ekonomik olarak en uygun deprem erken uyarı sistemini geliştirdik" dedi.
Türkiye'deki deprem bölgeleri için 'Türkiye Deprem Haritası' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Göknar, Kuzey Anadolu Fayının Marmara'ya kıyısı olan yaklaşık 200 kilometrelik hattı boyunca, riskli bölge olarak addedilen yerlere sensör istasyonlarının kurulduğuna da dikkat çekerek: "Kuzey Anadolu Fayının Marmara’ya kıyı olan yaklaşık 200 km’lik hattı boyunca ; Mudanya-Çınarcık-Yalova hattından başlayarak; Adalar – Büyükçekmece – Tekirdağ – Şarköy kıyı şeridi boyunca en yüksek riskli bölgelerde hassas ve gelişmiş P-Dalgası algılama sensör istasyonları kurduk. " dedi.
Göknar, ihtiyaç kapsamında uydu-net, fibar ya da GSM hatları üzerinden ve en az 2 farklı bağlantı ile ana sunuculara kesintisiz bilgi hizmeti sunduklarına da işaret ettiği açıklamasında: "Her türlü elektrik kesintisine karşı jeneratör ve UPS’lerle enerji sürekliliğini sağlıyoruz. İstasyonlarda kullandığımız sensörler, Dünya’da en gelişmiş P-dalgası algılama sensörleridir." şeklinde konuştu.
Hazırlanan erken uyarı alarmına "hayat kurtaran saniyeler" ismini verdiklerini ve olası bir depremde sesten 20 kat hızla ilerleyen ve P-dalgası olarak adlandırılan öncül yüzey dalgasının saptanması ilkesi üzerinden çalışacak sistemin deprem olarak isimlendirilen yer yüzeyi dalgalanmasından önceki etkileşimi haber vereceğini belirten Göknar: "Mevcut altyapımızda, bilişim teknolojilerinin ulaştığı en son imkanlar ile süper bilgisayarları da kullanarak, milyonlarca kullanıcıya 1 saniye içinde alarm gönderebiliyoruz.” dedi.
Prof. Görür'den Kanal İstanbul uyarısı... Ayrıntılar için Kanal İstanbul ve Deprem Tehdidi başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz
Yaklaşan Büyük İstanbul Depremi'ne ilişkin tahminler, hazırlık çalışmalarının aciliyetini göstermeye devam ediyor. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, İstanbul'da beklenen depreminen az 7.2 ölçüsünde gerçekleşeceğini belirterek: "Deprem en iyi ihtimalle böyle olacak. 20 yıl daha gecikmesi halinde büyüklük 7.4 ölçüsünde gerçekleşecek." dedi.
Büyük Marmara Depremi'ne sebep olacak Kuzey Anadolu Fay'nın 1939 yılında itibaren 1942, 1944 ve takiben de 1957, 1967 ve son olarak da 1999 depremleri ile kırılma geçirdiğini, kırılmayan tek yerin ise Marmara Denizi'nin içi olduğunu dile getiren Özener korkutan açıklamalarda bulundu. Özener beklenen depremin olasi büyüklüğünü en iyi ihtimalle 7.2 olacağını ve paralel olarak 3 metreye yaklaşacak tsunamiler beklendğini belirterek: "Tarih geciktikçe enerji büyüyor. Sona doğru yaklaşıyoruz." şeklinde konuştu.
Bugün itibarıyla 7.2 şiddetinden gerçekleşecek deprem beklentilerinin 20 sene gecikmesi halinde 7.4, 40 yıl gecikmesi halinde ise 7.5 büyüklüğüne çıkacağını yani birikmiş enerjinin daha da yoğunlaşacağını vugulayan Özener: "Fay Marmara Denizi'nden geçiyor. Bu durumda faya yakın yerler etkilenecek. Elbette zemin koşulları çok önemli. Faya yakın da olsanız bina zemini sağlamsa depremi az hissedersiniz. Gölçük Depremi'ne bakın. Avcılar depremin merkez üssüne uzak olmasına karşın zemin sebebiyle bu sarsıntıyı çok fazla hissetti." dedi.
1999 Depremi tahmin edilebilir miydi? Yanıt için Deprem Önceden Tahmin Edilebilir mi? konulu haberimiz inceleyebilirsiniz
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Büyük Marmara Depremi'ni "göstere göstere geliyor" ifadeleriyle tanımladı. Depremin nerede yaşanacağının yüzde 99.9 oranında belli olduğunu buna karşın nasıl ve kaç parça halinde kırılacağının bilinmediğini söyleyen Özener: "Bir çok senaryoya sahibiz. En iyi ihtimal 7.2'yi gösteriyor. Şu anda 7'nin üzerinde bir enerji de birikmiş durumda. Fayın tek parça halinde kırılması halinde daha da büyük olabilir." şeklinde konuştu.
Depremi önceden haber verecek erken uyarı sisteminin dünya teknolojileriyle aynı olduğunu ve Kandilli tarafından işletilmekte olan bu sistemin de Marmara için 5 saniye ile 7 saniye arasında işlemekte olduğunu belirten Özener: "Marmara Denizi kıyılarında kurulmuş istasyonlar var. Depremin yerini biliyoruz. Ancak uyarı sistemi çok düşük. Çünkü fay karaya çok yakın. ABD ve Japonya'nın gerisinde değiliz. Basına bu yönde açıklamaar yapan hocalarımız yanılıyorlar. Bu ülkelerde deprem merkezi karaya 150 kilometre. Dolayısıyla 1.5 dakikalık bir sistem var. Marmara'da karaya uzaklık 15 kilometredir." ifadelerini kullandı.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri
Evimiz içerisinde en çok kullanılan alanlardan biri olan yatak odaları dekorasyon sorunu yaşayan odaların başında geliyor. İşte sizlere yatak odası dekorasyon örnekleri...
Mina Towers'ta lansmana özel fırsatlar sürüyor
Ön satışların %10’u 2 haftada tamamlanan Mina Towers projesinde lansmana özel fiyat ve ödeme imkanları ile satışlar başladı.
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri 16 Kasım’da satışta
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri, 16 Kasım tarihinde satışa çıkıyor. Standart ve alt gelir olarak ayrılan evler için başvurular, 31 Aralık’a kadar devam edecek.
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri 10 Ağustos’ta satışta!
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri, 10 Ağustos 2015 tarihinde satışa çıkarılıyor. Evler için son başvuru tarihi ise 30 Eylül.
Ankara Elmar Towers
Ankara Elmar Towers Elmar Yapı tarafından hayata geçiriliyor
TSKB, sermaye payını açıkladı
TSKB GYO, Kamu Aydınlatma Platformuna(KAP) sermayesindeki paylarının %64,24 sınırına ulaştığını açıkladı