Çağdaş ve sağlıklı binalara kavuşmak için kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin BİTÜDER uyardı
5 Ekim 2012 / emlakwebtv
Kentsel dönüşüm dalga dalga yayılıyor. Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. 5 Ekim’de 35 ilde aynı anda kentsel dönüşüm resmen başlayacak. Peki, yıkılan binaların yerine hangi özelliklere sahip binalar yapılacak? BİTÜDER - Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği birlikte yaptıkları açıklamada, yeni yapılacak binaların sadece bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olması konusunda yetkilileri uyarıyor.
Çağdaş ve sağlıklı binalara kavuşmak için kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ve BİTÜDER-Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği yetkilileri uyardı.
Doğru su ve ısı yalıtımı yapılmazsa kentsel dönüşüm beklenen sonuçları vermez
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, “Ülkemizde bulunan 19 milyon konutun yüzde 85’inde ısı yalıtımı yok. Isı yalıtımı olmayan binalar enerji verimliliği açısından son derece fakir ve Avrupa ülkelerinin gerisinde. 2011 yılında yayınlanan yönetmelik gereği yeni yapılan tüm binalarda ısı yalıtımı zorunlu hale geldi. Ancak ülkemizdeki özellikle eski binalarda ısı yalıtımı olmadığı bilinen bir gerçek. Kentsel dönüşümle birlikte olumsuz yaşam koşulları sergileyen bölgelerin yıkılacak olması, yeni yapılacak binaların ısı yalıtımlı olması açısından büyük önem taşıyor. Ancak burada önemli olan nokta, yapılacak ısı yalıtımının niteliği. Standartlara uygun, yeterli kalınlıklarda ısı yalıtım levhaları ile ısı yalıtım uygulamaları yapılmazsa bir süre sonra yeni yapılacak binaların da yetersizliğinden bahsedeceğiz. Avrupa artık “Pasif Ev” kavramını konuşuyor. Pasif Evler, yüzde 95’lere varan oranda düşük enerji tüketimi ile sıfır emisyon salınımı sağlıyor. Avrupa ülkelerinde uygulanacak yönetmeliklere göre 2019’dan itibaren tüm yeni yapılacak binaların Pasif Evler’e yani yıllık enerji tüketimi 15 kWh/m2’nin altında olan binalara dönüşmesi hedefleniyor. Bu özellikteki evler ancak çok kalın ısı yalıtım levhaları kullanılarak oluşturulabiliyor. Bu nedenle bizim de kentsel dönüşümle yıkacağımız ve yerine yapacağımız binaları sadece bugünün koşullarına uygun değil enerji darboğazlarının yaşanacağı tahmin edilen gelecek yıllara uygun olarak tasarlamamız lazım. Hem hane halkı hem ülke ekonomisi hem de çevreyi korumak için bu çok önemli. Yani binalarımızı yıktığımıza değecek uygulamalar yapmalıyız ki 5-10 yıl geçtikten sonra ‘keşke şöyle yapsaydık’ demeyelim. Kentsel dönüşümden maksimum faydayı sağlamak için dünyadaki son uygulamaları ülkemize adapte etmek büyük önem taşıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sağlıklı Kentsel Dönüşüm için su yalıtımı mutlaka zorunlu olmalı
Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan ise, kentsel dönüşümün Türkiye için bir gereklilik olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kentsel Dönüşüm diye bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı’, 7.2’lik Van Depremi sonrasında gündeme geldi. Ülkemizin depremler yüzünden yaşadığı acı ve kayıplar, bunun nedenlerini sorgulamamızı sağladı. Toplumda depremlerin yol açtığı büyük yıkımların nedeni çok bilinmese de en önemli neden korozyon yani betonarme binaların taşıyıcı sistemleri içindeki demirin çürüyerek taşıyıcılığını kaybetmesi. Bu tespit İstanbul’da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmayla da raporlandı. Yıkılan binaların yaklaşık yüzde 70’i korozyonun etkisi ile yıkıldı ve can kaybına yol açtı. Korozyonun oluşmasının en büyük sebebi ise binalarda su yalıtımının olmaması. Su yalıtımı olmayan binalar 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybediyor. Oysa su yalıtımı, binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak dayanıklı olmasını sağlıyor. Bu noktada kentsel dönüşüm projeleri sayesinde yeniden yapılacak bu binalara su yalıtımı yapılması çok önemli. Daha dayanıklı, uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu binalar için su yalıtımı yaptırmak gerekiyor.”
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde