Çevre Bakanlığı verileri 2017 yılında atik sektöründe çalışan 60 bin kişilik istihdama dikkat çekerken, ekonomiye kazandırılan parayı ise 3.5 milyar TL olarak duyurdu. Bu katkının 2023 yılına dek 10 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılı genelinde atık dönüşümü konusunda sürdürülen çalışmaların ekonomiye 3.5 milyar TL'lik katkı yaptığını açıkladı. Aynı dönemde sektörde istihdam edilen kişi sayısı ise 60 bin olarak duyuruldu. Atık yönetimi ve istihdam hususunda 2023 hedefi ise 10 milyar TL'lik katkı ve 100 bin kişilik istihdam adedi olarak duyuruldu. Diğer taraftan uzmanlar Türkiye'nin gömdüğü çöplerin yüzde 65'inin geri dönüşümle enerji elde edilebilecek atıklar olduğunu belirterek bu ekonomik kaybın da 1.1 milyar dolara ulaştığına dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yaşayan IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, kullanılan çok sayıda maddenin geri dönüşüm ve tekrar kullanılır hale gelmesi ile doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir ekonomi için için önemine vurgu yaptı. Sarıgöl, değerlendirilmeyen her atığın Türkiye için döviz kaybı olduğunu hatırlatarak: "Cam, kâğıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı, akümülatör, beton, organik ve elektronik atıklar gibi birçok madde aslında atık değil geri kazanabileceğimiz ürünler" ifadelerini kullandı.
Söz konusu atıkların geri dönüşümünün ekonomiye ciddi bir tasarruf kaynağı oluşturduğunu ve Avrupa Birliği'in de geri dönüşüm, atıktan ham madde, ikincil ürünler ve yakıt üretiminde 400 milyar dolarlık geliri bir yılda elde ettiğine dikkat çeken Sarıgöl: "Türkiye ise atıkları gömmek ve bertaraf etmek için yılda 15 milyar dolar harcamakta. Bir taraftan geri dönüşüm ile ürettiğimiz ikincil ham madde kullanımı ile hammadde ithalatını azaltarak, bir taraftan da üretim sürecinde ikincil ham madde kullanımı sayesinde daha az enerji kullanarak kazançlı olacağız.” ifadelerini kullandı.
IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı'nda yatırımcılar ve iş ortaklarının bir araya geleceğini de söyleyen Sarıgöl: "Bu durum imalat, istihdam ve ihracat artışı olarak ekonomimize katkı sağlıyor. Ek olarak birçok farklı ülkeden gelen ziyaretçiler sayesinde ülkemizin tanıtımına ve turizm gelirlerinin artışına hizmet ediyor." şeklinde konuştu.
4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi kapsamında Mimar Ve Mühendisler Grubu Özel Oturumunda “Kentsel Dönüşüm Sürecinde Geri Kazanım ve Atık Yönetimi” konulu bir panel düzenlendi. Oturumun başkanlığını Mimar Ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür yaparken, oturuma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Recep Karamehmetoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Cevat Yaman ve DISAN Genel Müdürü Hayrettin Can katıldı.
Bina atıklarından köy evi yapalım
Panelin oturum başkanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkacak bina yıkıntılarının fırsata dönüştürmesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye’de yıkılmaya yüz tutmuş, fiziki ömrünü tamamlamış kerpiç evler bulunuyor. Bina atıklarından elde edeceğimiz, kolon, kiriş ve benzeri malzemelerle köylerimizdeki bu evleri yapmamız mümkün. Ayrıca yolu olmayan köylere de bu malzemelerle yol yapabiliriz. Bu anlayış ile Avrupa’da olduğu gibi modern, iki katlı bahçeli köy evleri yapmamamız için hiç bir neden yok.” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Recep Karamehmetoğlu ise konuşmasında toplam 6 buçuk milyon konutun kentsel dönüşüm sürecine girdiğinde bazı binalarda tehlikeli atık olma ihtimaline karşı 3’üncü sınıf depolama tesislerinde depolanması gerektiğini belirtti. Karamehmetoğlu, dünyada kentsel dönüşümü başarıyla gerçekleştiren ülkelerin yöntemlerinin incelendiğini sözlerine ekleyerek, “Ancak amacımız geri kazanımı özendirmek. Beton ve çimento fabrikaları ile görüşüyoruz. Bina atıklarının yol yapımında, kaldırım yapımında kullanılmasını öngörüyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Cevat Yaman ise İstanbul’da bina atıklarını taşıyan 5 binin üzerinde araç takip sistemi ile izlenen moloz taşıyan araçların izlendiğini, yasak bölgelerde moloz dökümü yapanların sıkı bir şekilde denetlendiğini açıkladı. Yaman, İstanbul’da bina atıklarının depolanması için 28 adet yeni arazinin İBB’ye tahsisi için de başvuruda bulunduklarına, özellikle terkedilmiş maden alanlarının kullanılacağına dikkat çekti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde