
AYİDER Başkanı Tavukçuoğlu, 2018 yılında konut üretiminin kontrollü şekilde sürdürülmesi gerektiği uyarısında bulunarak: "Gereken önlemler alınmazsa satışlarda sıkıntı yaşayabiliriz." dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Şubat 2018 dönemine ait "Konut Satış İstatistikleri", yabancıya konut satışı kategorisi dışında riskli bir döneme girildiğinin ön işaretlerini verdi. Toplam konut satışında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5'in üzerinde düşüş yaşanırken, paralel biçimde 'ipotekli konut satışı' ve 'birinci el konut satışı' gibi kritik kalemlerde de kötüleşme eğilimleri saptandı. TÜİK verilerin yorumlayan Anadolu Yakası İNşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu da, inşaat sektörüne kontrollü üretim uyarısında bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan rakamların ipotekli konut satışlarındaki düşüşe karşın inşaat firmalarının kampanyalarının düşüş eğilimini sınırladığına dikkat çeken AYİDER Başkanı Tavukçuoğlu, konut satışlarındaki artış için konut kredisi faizlerinin de bir an önce düşürülmesi gerektiğini söyledi. Tavukçuoğlu, geçen 9 aylık periyotta, demir fiyatlarının yüzde 90 oranında zamlandığını, bu zamlarla birlikte inşaat maliyetlerinin de ciddi biçimde artış kaydettiğini belirterek: "Bu sene itibariyle de beton fiyatlarında yüzde 30’luk bir artış bekliyoruz. Zamlarla inşaat maliyetlerinde ciddi oranda artış görünüyor." ifadelerini kullandı
AYİDER Başkanı Tavukçuoğlu, inşaat maliyetlerindeki artışın sektörü sıkıştırdığı 2018 yılı içinde mevcut stok satışlarına yönelme önerisinde bulundu. Her yerde konut inşa etmek yerine konut üretiminde daha kontrollü adımarın atılması gerektiğine söyleyen Tavukçuoğlu: "Gereken önlemler alınmazsa, konut satışlarında sıkıntı yaşayabiliriz." şeklinde konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Şubat ayı verilerinin en olumlu verisi olan yabancıya konut satışına ilişkin olarak da KDV muafiyeti ve 1 milyon dolarlık yatırımcıya vatandaşlık hakkı tanınması gibi yasal önlemlerin önemine dikkat çeken Tavukçuoğlu: "Bunun yansımalarını da 2017 yılında 22 bin 234 yabancıya konut satışı ve 4,6 milyar Dolarlık gelirle hissettik. 2017 yılında yüzde 20’lik artışla 2015 rakamlarını yakalayabilmemiz ümit verici bir durum." ifadelerini kullandı. AYİDER Başkanı 2018 yılında yabancıya konut satışında 28 bin konut hedefinin tutturulabilmesi için geçen yıla kıyasla yüzde 30'luk artış ile önemli bir adım atıldığını vurgulayarak: "İPİM fuarı, bakanlık desteği ve mart ayında konut satışlarının hızlanmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde bu yükseliş ivmesini daha hızlı olacaktır. " dedi.
Yabancı yatırımcıların İstanbul'a yatırım hevesinin güçlü olduğunu ve İstanbul'a yatırım, İstanbul'da yaşam eğiliminin gittikçe güçlendiğini de belirten Tavukçuoğlu, bu eğilim sonrasında İstanbul'un konut satışındaki payının önemli biçimde yükseldiğini söyledi. Tavukçuoğlu: "Yıllardır süregelen Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya, Afganistan beşlisini geride bırakıp Avrupalılara konut satabilmeliyiz. Bu yıl hedefimiz turizmde artan Avrupalı ilgisini inşaat sektörüne de yansıtabilmek. Özellikle yabancıya konut satışı, döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınıp birtakım teşvikler verilirse bu hedeflerimize daha kolay ulaşabiliriz." dedi.
Konutta 'her koşulda satarsın' devri bitti
Gayrimenkulde Son 24 Saatte Neler Oldu? 20 Şubat 2018 Salı
Konut, ofis ve AVM'de stoklar tehlikeli boyutlara ulaştı
Lüks konutta krizi önleyecek iki koşul
Konut satışında yeni rekor
Konut satışında 1 milyon barajı dokuzuncu ayda aşıldı
Konut satışında rekor umudu güçleniyor
Konut satışında rekora bir adım daha
Yerleşim yeri nedir?
Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm için gözler İzmir'de