Pisa Kulesi neden eğik?

Pisa'nın eğik kulesi aslında, harika bir katedral, çan kulesi, vaftizhane ve mezarlık topluluğunun bir parçası olan şehir katedralinin çan kulesi. Peki, Pisa Kulesi neden eğik? İşte yanıtı...

Pisa'nın eğik kulesi aslında, harika bir katedral, çan kulesi, vaftizhane ve mezarlık topluluğunun bir parçası olan şehir katedralinin çan kulesi. Peki, Pisa Kulesi neden eğik? İşte yanıtı...

Büyük ihtimalle Pisa Kulesi düz duruyor olsaydı ünü sadece sanat tarihçileri tarafından bilinecekti. Ancak yapısındaki hata nedeniyle tüm dünya tarafından biliniyor. 55 metre yüksekliğinde olan kulenin yapımına 1174 yılında başlandı. İlk mimarlar Bonnano Pisano ve Innsbrucklu William olsa bile onlar binanın tamamlandığını göremedi. 

 

 

Pisa Kulesi neden eğik? 

Kimileri Pisa Kulesi'nin kasıtlı olarak eğik tasarlandığını ve bunun mimarların marifetini cesur bir şekilde ortaya koyduğunu savunur. Bu düşünce mantıklı olsa bile mimarlar sağlam zemin üzerinde çalışmalarını bildiği için eğime bir tolerans payı bırakmış olabilirler. 

Kulenin zirvesine çıkmak isterseniz, 294 basamağı çıkmanız gerekiyor. Kulede ilk iki kat eğik değildir. Eğiklik üçüncü kattan itibaren başlıyor. Duruşunu düzeltmek için birçok yola başvurulan Pisa Kulesi'nde denene yolların hiçbiri çözüm getirmedi. Kulenin eğikliği ile ilgili en mantıklı açıklama ise; kulenin güneyinde yer alan toprak daha sıkıştırılabilir düzeyde bir toprak olduğundan kule güneye doğru eğilmektedir. Anca kule yıllar geçtikçe batmak yerine eğilmeye devam etmektedir. Bugüne kadar yıkılmamasının sebebi ise 14 bin 500 tonluk ağırlığıdır. 

 

 

Her geçen yılla birlikte kulenin eğikliği artıyor. 20. yüzyıl başlarında kulenin eğimi 4.3 metre ölçülürken bugün bu rakam 4.6 metreye ulaşmış durumda. Eğik kule, dairesel ve çan odasını da içeren altı katlı bir yapı olarak tasarlanmış. Her katın merkezi, Bizans ya da İslam mimarisinden esinlendiği düşünülen pasajlar ile çevili. 

İnşaasına yaklaşık 100 yıl önce başlanan Pisa Katedralinin kulesi gibi, Pisa Kulesi'nin yapımına da 1063 yılında Palermo'da Pisalıların Saracenleri yendikleri deniz savaşının ardından başlandı. 

 

 

1564 yılında, Galileo, Pisa'da dünyaya geldi. Rivayete göre, eğik kuleyi deneylerinden birinde kullandı. Kulenin tepesinden aşağıya farklı ağırlıklarda eşyalar atarak düşme hızlarının aynı olacağını hesaplamaya çalıştı. Galileo bunu ispatlamış ancak bu deneyi Pisa Kulesi'nde yapıp yapmadığı bilinmiyor. 

Pisa Kulesi hangi ülkede? 

Pisa Kulesi, İtalya'nın güneyindeki Pisa Şehrinde, İtalyanca ''Mucizeler Meydanı'' anlamına gelen Piazza dei Miracoli'de yer alıyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR