Geçmişte yaşayan şair ve yazarlarımızın duygu yüklü eserlerini hayata geçirdikleri ve pek çoğunun günümüzde müzeye dönüştürüldüğü evlerini derledik...
Okuduğumuz muhteşem satırların sahiplerinin o eserleri nerede hayata geçirdiklerini hiç düşündünüz mü? Evimizde bir kitap okumak, ya yazı kaleme almak ya da dinlenmek için bizi sakinleştiren, huzur veren odalar seçeriz. Peki, bu sadece bizde mi böyle? Elbette ki okuduğumuz kitapların yazarlarının da böyle yerlere ihtiyaçları oluyordu. Biz de sizlere ünlü yazarların ilham kaynağı olan evlerini derledik...
Tevfik Fikret'in yaşadığı güçlü bunalımdan sonra bu evde inzivaya çekildiği söyleniyor. Müzeye dönüştürülen evde Türk Edebiyatı'na dair pek çok değerli şeyler sergileniyor. Müzenin ilk katında kadın şairlerimizden Nigar Hanım'a ait fotoğraf, resim ve kişisel eşyalar, Edebiyat-ı Cedide yazarlarına ve Abdulhan Hamit'e ait eserler de sergileniyor. İkinci katta ise Tevfik Fikret'in kişisel eşyaları ve eserlerine daire el yazıları bulunuyor.
Cemal Süreya'nın sürrealist şiirlerinin bir kısmını yazdığı bu ev hala olduğu gibi duruyor. Hatta Moda'nın çeşitli yerlerindeki kaldırımlara da güzel şiirlerin mısraları yerleştirildi.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü burada yazan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bu evini gezmek hala mümkün. Ahmet Hamdi Tanpınar o zamanlar Şehzadebaşı, Karagöz Mahallesi Cami-i Şerif Sokağı 36 ve 26 numarada ikamet ediyordu. Hatta sadece Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü değil, Beş Şehir'i de bu evde yazmıştır.
Behçet Necatigil bu evde 1964 yılında 1979 yılına kadar yaşamıştır. Hayata gözlerini kapattığı bu ev Beşiktaş'ta Nüzhetiye Caddesi üzerindeki Deniz Apartmanı'ndaki 23 numaralı dairedir. Günümüzde müze olarak ziyaret edilmese bile dışarıdan izlemek mümkün.
Mehmet Akif Ersoy hayatının son altı ayını bu evde geçirmiştir. Ev ise hepimizin bildiği İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'dır. Ayrıca ilginç bir not... Cemal Kunday da bu apartmanda ikamet etmiştir.
Çizgi filmlerin muhteşem mekanları için 'Çizgi Filmlere İlham Olmuş Gerçek Mekanlar' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yaşamının son 10 yılını Burgazada'daki bu evde geçiren Sait Faik Abasıyanık, evde bir sürü anı ve bir sürü yaşanmışlık bırakmıştır. Bu müze ev 2009 yılında bakıma alınıp 2013 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede ustanın el yazması eserlerini ve mektuplarını görebilirsiniz. Müzeye girişler ise Sait Faik'in vasiyesi üzerine ücretsizdir.
Şaşkınbakkal'da yer alan ev Kemal Tahir öldükten sonra eşi Semiha Tahir tarafından müzeye çevrilmiştir. Bu evde Kemal Tahir'in 9 bine yakın kitabı, o ünlü kalın gözlüğü gibi kişisel eşyalar bulunuyor. Ayrıca müzede mahpus yıllarından iyi ilişkiler kurduğu ve mektuplaştığı Nazım Hikmet'e dair de detaylar göze çarpıyor. Örneğin Nazım Hikmet'in daktilosu Kemal Tahir'in odasındaki masanın üzerindedir. Müze-ev hafta içi her gün saat 09.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir.
İstanbul'dan ayrılmadan önce 'Mühürdar Mahallesi Dumlupınar'da' yer alan bu evde eşi Münevver Hanım ile yaşadığı bilinen şairin bu evi hala sapasağlam duruyor.
2000 yılında bu ev Orhan Kemal Müzesi'ne çevrildi. Müzede Ara Gülker'in çektiği pek çok fotoğrafı da görmek mümkün.
Orhan veli'nin 36 yaşına kadar yaşadığı bu evde 'Anlatamıyorum' şiirini yazdığı söylenir durur. Ev, Beykoz'da İshak Ağa Yokuşu Çayır Sokak'tadır.
Yahya Kemal Beyatlı çocukluk ve gençlik yıllarında bu evde yaşamış daha sonra ise İstanbul' a taşınmıştır. İstanbul'u Üsküp'ten daha çok sevdiğini şu şiirden anlıyoruz:
“Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul,
Görmedim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer,
Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul,
Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer..”
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Çiftlik isimleri
Çiftlik isimleri bulmak oldukça zor olsa da Gandhi’nin kurduğu Tolstoy Çiftliği pek çok ünlü çiftliğe ilham olmuş. Biz de dünyadan ve Türkiye'den çiftlik isimlerini sizler için derledik!
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Coldwell Banker kimdir?
Coldwell Banker, 50 ülkede, 3.200’ü aşkın ofisi ve 120.000’i aşkın Gayrimenkul Danışmanı ile konut, lüks konut ve ticari gayrimenkul danışmanlığı konularında hizmet vermektedir. Gökhan Taş ise Coldwell Banker Türkiye Ülke Direktörü'dür.
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
35. Sokak İzmir satılık daire fiyatları 224 bin TL’den başlıyor
Akşan Yapı’nın İzmir Ulukent’te inşa ettiği 35. Sokak İzmir projesinde satılık daire fiyatları tam listesi haberimizde yer alıyor.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
Göbeklitepe: Nerede, Neden Gömüldü , Tarihçesi ve Nasıl İnşa Edildi?
Arkeolog Prof. Klaus Schmidt ve ekibi tarafından kazılan Göbeklitepe, açığa çıkarılmış bir dizi tapınak alanı ile jeomanyetik yöntemlerle toprağın içine gömülmüş olduğu saptanan en az 12 yapıdan oluşan bir kült merkezi olma özelliği taşıyor.