Zeytinburnu Belediye Başkanı, kentsel dönüşüm yasasının Zeytinburnu’nda 10 yıldır süren dönüşümü hızlandıracağını belirtti
26 Temmuz 2012
Sabah Emlak&Mortgage’dan Dilek Taş Aydın’ın haberine göre, Deprem riski, çarpık kentleşme ve kültürel dokuyu korumak için kentsel dönüşümü 10 yıldan bu yana sürdüren Zeytinburnu'nda bugüne kadar bin 400 ev yıkılarak yeniden yapıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, bölgede Sümer Mahallesi, Merkezefendi ve Çırpıcı deresi kenarı başta olmak üzere birçok bölgede dönüşüm projeleri gerçekleştireceklerini söyledi. Toplam 17 bin binanın bulunduğu bölgede ilk aşamada deprem riski taşıyan yüzde 23 oranındaki (4 bin civarında) bina yenilenecek. Başkan Aydın'ın hedefi önümüzdeki 20 yılda ise ilçeyi tamamen dönüştürmek. Aydın, son 10 yıldır dönüşümü başlattıklarını ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kentsel Dönüşüm Yasası'yla bu işin daha da hızlanacağını söyleyerek "Yasa çıkmasaydı ancak 50 yılda biterdi" diye konuştu.
Bölgede ilk olarak deprem riski taşıyan Sümer Mahallesi'nde yerinde dönüşüm uygulamasıyla bin 250 konut yapıldı. Mahalle, yerinden hiç kaldırılmadan yanında bulunan ve spor tesislerinin kullanımına verilen boş arsa imara açıldı. Buraya bin 250 bağımsız birimden oluşan bir yapı yapıldı. Aydın, yılsonunda tamamlanacak evlere Sümer Mahallesi sakinlerini taşıyacaklarını ve bu dönüşümün bölgede başarıyla tamamlanan ilk proje olacağını anlattı. Sümer Mahallesi'nde 100 metrekare evi olanlara 75 metrekarelik daireler verilecek. Daha büyük daire isteyenlere ise aradaki fiyat farkını uzun vadeli taksitlerle ödeme imkanı yaratılacak.
Gecekondu yerine konak
Aydın, bölgede dönüşümün yapılacağı bir başka yer olan Merkezefendi'yi sayıyor. Merkezefendi'de izbe durumunda bulunan gecekondularla anlaştıklarını söyleyen Başkan Aydın, bölgede daha küçük çaplı bir proje geliştirdiklerini anlattı. Merkezefendi'de 50'ye yakın gecekondu yıkılarak semtin tarihi yapısına uygun olan tek ya da iki katlı konaklar yapılacak. Merkezefendi'de yaşayanlar da bu konutlara yerleştirilecek. Gecekonduların yanında tarihi nitelikteki konaklar ise öncelikli olarak restore edilmiş. Aydın, bu proje dışında Merkezefendi'de bugüne kadar yaşanmaz durumda bulunan ve deprem riski taşıyan bine yakın binayı yıkarak yenisini yaptıklarını bunu kentsel dönüşümden önce gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Bu projeleri yaparken ise kimseyi mağdur etmediklerini söyleyen Aydın, bölgede konut sorununa yönelik olarak binden fazla kaçak ve imarlı yapıyı yıktıklarını, kaçak yapılardakilerin Kağıthane gibi alternatif yerlerdeki Kiptaş konutlarına yerleştirildiğini, imarlı yapılardakilere ise bölgede yapılacak evlerden vereceklerini söyledi.
Kültürel dönüşüm de yapıldı
Aydın, Merkezefendi başta olmak üzere Zeytinburnu'ndaki dönüşümün İstanbul'un diğer bölgelerinden farklı olarak kültürel yerleşim alanı kapsamında yapıldığını hatırlattı. Bu nedenle bölgede konutların yanı sıra çok sayıda kültür evi, tarihi yapı, halkın buluşma alanı olacak organik pazar yaptıklarını anlattı. Bu kapsamda geçmişte hekimlik yapan ve bölgeye adını veren Merkezefendi adına bir tıp bilimleri bahçesi de yapılarak Türkiye'de bulunmayan tüm bitki çeşitleri getirildi. Buradan sağlanan bitkilerden ise şifalı besinler yapılarak organik pazarda satılması hedefleniyor. Aydın bir başka dönüşüm alanının ise Çırpıcı Dersi kenarı boyunca yapılacağını ancak burada henüz bir çalışmaya başlamadıklarını açıkladı.
Projelerin önü açık
Sümer Mahallesi'nde başarı sağladıkları halde bazı bölgelerde başarılı olamadıklarını anlatan Aydın, "Örneğin İETT bloklarında aynı başarıyı sağlayamadık. Yıkmak kolay, yapmak zordur. Yıkarken siyasi riski de ele almak gerekiyor. Ancak Kentsel Dönüşüm Yasası'yla bu risk en üst seviyede üstlenildi. Tüm projelerin önü açılacak" dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde