
Enuygun.com Bankacılık Ürünleri Direktörü Filiz Küntaş, konut kredisi ile ilgili en çok sorulan yedi soruyu yanıtladı
29 Mayıs 2012
Önce ev mi, kredi mi?
Bankaların konut kredisi başvurunuzu onaylayabilmesi için almayı düşündüğünüz evin bazı özellikleri de en az geliriniz ve ödeme performansınız kadar önem taşımaktadır. Evin bulunduğu il, ilçe, evin kaç yıllık olduğu, evin tamamlanmış ya da inşaat halinde olması, evin kat mülkiyetinin olup olmaması ve satış değeri kredi onay kararını doğrudan etkiliyor. Üstelik, banka kredi başvurunuzu değerlendirmek üzere seçtiğiniz eve ekspertiz de yaptırmak isteyeceği için, önce evinizi bulup sonra kredi başvurusu yapmanız bu sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.
Evim inşaat halinde, konut kredisi kullanabilir miyim?
Evet, inşaat halindeki ev için de konut kredisi kullanabilirsiniz. Ancak bankalar, inşaatın yüzde 80 oranında tamamlanmış olması şartı arar. Bu tamamlanma oranı ise bankanın yaptıracağı ekspertiz sonucunda tespit edilir.
En çok ne kadar kredi kullanabilirim?
Standart olarak, evin ekspertiz değerinin en çok yüzde 75’i kadar kredi kullanabilirsiniz. Ancak evin ekspertiz değeri her zaman satış bedeline eşit olmayabilir. Özellikle alacağınız ev yeni değil ise ekspertiz raporunda tespit edilen konut bedelinin beklediğinizin altında olma olasılığı yüksektir. Banka, rapordaki ekspertiz değerini yukarı ya da aşağı yönde az da olsa değiştirme yetkisine sahiptir. Bu şartlara bağlı olarak ödemeniz gereken peşinatta
farklılık oluşabileceğini unutmayın.
Evi kardeşimden / babamdan alacağım, kredi kullanabilir miyim?
Maalesef aile içi satışlarda konut kredisi kullanılamıyor. Bu tip satışlarda kullanılan kredinin gerçek bir konut edinmeye aracılık edip etmediğinin ayırt edilmesi güç olduğundan, bankalar bu durumlarda kredi vermeyi tercih etmiyor.
Benim için en avantajlı krediyi nasıl seçerim?
Ne aylık taksit tutarı, ne faiz oranı, ne de başlangıçta ödenecek masraflar tek başına en uygun krediyi seçmek için yeterli değildir. Sizin için gerekli kredi miktarını ve aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarını belirledikten sonra bankaları karşılaştırmanız gerekir. Seçtiğiniz vade için ödeyeceğiniz faiz ve masrafların toplamı daha kolay karşılaştırma yapmanızı sağlar. Karşılaştırma sırasında, bir bankanın 48 ay vadede, bir başka bankanın ise 72 ay vadede daha avantajlı olabileceğini unutmayın.
Birden fazla bankaya başvuru yapabilir miyim?Evet yapabilirsiniz. Bankalar öncelikle bir ön değerlendirme yapar. Buna göre hangi banka kredinizi onayladıysa işlemlerinize o banka ile devam edebilirsiniz. Eğer birden fazla bankadan ön onay aldıysanız, bir sonraki aşamada ücretli olarak konutunuz için ekspertiz değerlemesi yapılacağını unutmayın. Ekspertiz ücreti, kredinin onaylanması ya da kullanılmasına bakılmaksızın sizden tahsil edileceğinden, ön onay sonrası bankanıza karar vermeniz birden fazla ekspertiz ücreti ödemenizi engelleyecektir.
İnternetten konut kredisi başvurusu yaptım, şimdi ne olacak?
Başvurunuzun ardından banka yetkilisi, seçtiğiniz vade ve tutardaki faiz ve masraflar hakkında sizi telefonla bilgilendirir. Bu aşamada özellikle ödemelerini zamanında yapan ve sorunlu kaydı bulunmayan bir kredi müşterisi iseniz, faiz ve komisyonlarda indirim istemek üzere pazarlık yapabilirsiniz. Ardından bankaya nüfus cüzdanı, gelir belgesi, başvuru formu, tapu fotokopisi gibi evraklarınızı iletmeniz gerekir. Bankanın ön değerlendirmesi olumlu ise konutunuzun ekspertiz değerlemesi için bankadan görevli kişiler ya da bankanın çalıştığı ilgili firmalar devreye girecektir. Bu aşamada ekspertiz ücretini yatırmanız istenir. Ekspertiz işlemleri genellikle 1-3 iş gününde tamamlanır. Ekspertiz sonrasında oluşacak onayın ardından DASK, konut sigortası ve hayat sigortası gibi kredi ile ilgili sigorta poliçeleriniz oluşturulur. Bir banka görevlisi ile gideceğiniz tapu müdürlüğünde konutunuz üzerine banka lehine ipotek konduktan sonra, kredi tutarı evi satan kişi veya kuruma ödenir. Sigorta ve tapu masrafları kredi kullanan kişiye aittir. Başvuru ile birlikte tüm bu işlemler ortalama 5-10 iş günü sürer.
Dikran Masis Kimdir?
Ermeni asıllı Dikran Masis Eskidji Müzayede Şirketi'nin sahibi ve Türkiye'nin önemli emlakçılarından biridir. Mal varlıkları nelerdir, nasıl zengin olmuştur bu yazıda!
Veraset ilamı noter ücreti
Mirasçılık belgesi olan veraset ilamı için notere ne kadar ücret ödenir? İşte veraset ilamı noter ücreti...
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır?
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır? İstinat duvarı türleri nelerdir? İstinat duvarı hesabı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sarıyer'in SİT alanı içinde olduğunu belirterek: "Sorunları aşacağız. En yakın zamanda mülkiyetlerinize kavuşmuş olacaksınız." dedi.
Kanal İstanbul Banu Evleri Ispartakule'nin yanından geçecek
Banu Evleri Ispartakule 2 projesinden Kanal İstanbul'a 10 dakikalık yürüyüş ile ulaşılabilecek
Beyazhane kiralık daire fiyatları 1.500 TL!
İstanbul Kağıthane'de hayata geçirilecek olan Beyazhane kiralık daire fiyatlarının 1.500 TL'den başlaması bekleniyor. Projede teslimler ise 2017 yılı içerisinde yapılacak
Evora İstanbul adres bilgileri!
Evora İstanbul Tuzla Aydıntepe Mahallesi'nde yer alıyor