2015’e damga vuran olaylar

İki genel seçim, Rusya krizi, ani döviz hareketleri ve faiz kararlarına sahne olan 2015 yılının en önemli olaylarını sizler için derledik...

2015’e damga vuran olaylar…

2 Ocak 2015

Ankara Ticaret Odası, başkent Ankara'yı dünyanın en büyük gayrimenkul buluşmalarından biri olan MIPIM'de tanıtma kararı aldı.

3 Ocak 2015

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 'Türkiye Konut Fiyat Endeksi' Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.24 oranında yükselme kaydetti. Ekim sonunda yıllık artış oranı yüzde 15.94'e çıkarken, konut fiyatları yıllık reel artışı da yüzde 6.41 olarak gerçekleşti.

3 Ocak 2015

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ projelerinde bundan böyle kalitesiz malzeme kullanılmayacağını söyledi.

3 Ocak 2015

Van şehir merkezinde uzun yıllar askeri birim olarak kullanılan bina ve arsalar TOKİ'ye devredildi. Arazi üzerine AVM, iş merkezi ve konut yapılması planlanıyor.

5 Ocak 2015

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul-Ankara mesafesini 1.5 saate düşürecek hızlı tren projesi için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Bakan Elvan, Ankara'dan İstanbul'a 1.5 saatte ulaşımı mümkün kılacak ve saatte 350 km'lik ortalama hız ile gidecek yeni yüksek hızlı tren hattı çalışmalarına da devam edildiğini vurguladı.

8 Ocak 2015

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Yozgat'ta, Rize'de ve Trakya'nın bir ilinde daha havalimanı yapacağız” dedi.

9 Ocak 2015

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş ve işçi sağlığıyla ilgili yeni düzenlemenin gereklerine uymayan firmalara ağır cezaların verileceğini duyurdu.

12 Ocak 2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası A.Ş. iş birliği ile düzenlenen “Kırsal Dönüşüm Çalıştayı” İlbank Ankara Macunköy sosyal tesislerinde yapıldı.

13 Ocak 2015

Sektörün devlerini buluşturan İnşaat ve Konut Konferansı’nın 3’üncüsü gerçekleştirildi.

14 Ocak 2015

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi ile, belediyelerin imar planı değişikliklerinden pay almaya başlayacağını açıkladı. Davutoğlu, yapılan değişiklikle birlikte değer artışından kaynaklanan ranttan belediyelerin de pay almasını hedeflediklerini belirtti.

15 Ocak 2015

KONUTDER, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 'Gayrimenkul Rant Vergisi' uygulamasına karşı çıkarak: 'Uygulama adil değildir.' mesajı verdi.

16 Ocak 2015

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maliyet tartışmalarıyla ülke gündemine oturan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın isminin 'külliye'ye dönüştürüleceğini açıkladı.

23 Ocak

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 'rant vergisi' başta olmak üzere İmar Kanunu'na eklenmesi gündeme gelen diğer uygulamalara itiraz eden 250'ye yakın inşaat sektörü temsilcisi Ankara'ya gitme kararı aldı.

26 Ocak

TÜİK'in Sektörel Güven Endeksleri-Ocak 2015 Raporuna göre, inşaat sektörü güven endeksinde yüzde 1 oranında azalma gerçekleşti.

28 Ocak

Başbakan Davutoğlu konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devletin yüzde 15-20 oranında katkıda bulunacağını söyledi.

28 Ocak

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Davutoğlu tarafından açıklanan 'konut destek programı'nı yorumladı. Durbakayım, “Devlet bir taşla iki kuş vurdu” dedi.

3 Şubat

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerini Irak'a yatırım yapmaya çağırdı.

4 Şubat

Türkiye Müteahhitler Birliği, Ocak ayı İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nu yayınladı. Rapor, konut stoklarındaki büyüme eğilimine dikkat çekti.

11 Şubat

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün en temel hedefinin e-Sicile geçmek olduğunu açıkladı.

16 Şubat

Reidin.com-GYODER 2015 Ocak ayı raporu yayınlandı. Rapora göre konut fiyatları bir yılda yüzde 16 arttı.

20 Şubat

Ocak ayı verilerine göre markalı projelere yabancıların ilgisi rekor düzeye ulaştı. Son 6 ayda yabancıya satış oranı yüzde 21'ler düzeyinde seyrederken Ocak ayında markalı konutlarda yabancı yatırımcının payı yüzde 30 sınırının üzerine çıktı.

23 Şubat

Yapı sektörü, 'Yaşanabilir bir kent' sloganıyla düzenlenen 1. Çukurova Yapı Zirvesi'nde buluştu.

23 Şubat

TÜİK Ocak 2015 Konut Satış İstatistiklerine göre Ocak ayında tüm yurtta 86 bin 167 konut satıldı. Bu rakam geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 1.7 düştü.

25 Şubat

2. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi İstanbul’da yapıldı. Kongrede 'Kentsel dönüşümde yeni dönem yeni hedefler' konuları masaya yatırıldı.

10 Mart

Dünyanın en büyük emlak fuarlarından biri olarak gösterilen MIPIM start aldı. Fransa Cannes’da, 10-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara bu yıl Türk şehirlerinin yoğun katılımı oldu.

15 Nisan

Reidin-GYODER Nisan 2015 raporu, konut fiyatlarındaki yükselmenin sürdüğünü ortaya koydu. Yeni konutta yükselme bir önceki aya oranla yüzde 1.23, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.05 olarak gerçekleşti.

15 Nisan

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 3. Boğaz Köprüsü'nden geçiş ücretinin 3 dolar olacağını açıkladı.

16 Nisan

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6637 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” onaylandı. Torba yasayla birlikte İlk kez ev sahibi olacakların ev alma hayalleri gerçeklik kazanacak. Yasa ile gayrimenkul alanında yaşanan kayıt dışı işlemler son bulacak ve sektör şeffaflaşacak.

17 Nisan

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank, gayrimenkul ticaretindeki riskleri ortadan kaldıracak "TapuTakas" mütabakatını imzaladı.

22 Nisan

TÜİK tarafından açıklanan Bina İnşaatı Maliyet Endeksi, yılın ilk çeyreğindeki maliyetlerinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.4'lük bir yükselme yaşandığını ortaya koydu.

24 Nisan

TÜİK tarafından açıklanan Mart 2015 konut satış istatistikleri, konut satışında bir önceki yıla kıyasla yüzde 32.4'lük bir sıçrama yaşandığını ortaya koydu.

24 Nisan

TÜİK, Nisan 2015 sektörel güven endeksini açıkladı. TÜİK'e göre, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2.7 oranında düşüş gösterdi.

4 Mayıs

Üçüncü Boğaz Köprüsü'nde iki yaka birbirine bağlandı. 2013 yılında yapımına başlanan projede, köprü kuleleri arasında kedi yolu ve ana kablonunu yapımında kullanılan kılavuz halatların çekilmesi işlemi tamamlandı.

7 Mayıs

Gelişen Kentler Zirvesi'nin 7’incisi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 6-7 Mayıs’ta Balıkesir’de düzenlendi.

7 Mayıs

Ağaoğlu Şirketler Grubu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesinin üst yapı inşaatı temellerini attı.

12 Mayıs

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli yapıların dönüşümü için geliştirdiği "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm" projesinin startını verdi.

14 Mayıs

İlgi Yönetim tarafından 31 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen Emlak Çadırı’nda, piyasa değerinin çok altında konut, ofis ve mağazaların satışı yapıldı.

15 Mayıs

Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan Mayıs 2015 Konut Fiyat Endeksi'ne göre, konut fiyatlarının en fazla arttığı il Adana oldu.

18 Mayıs

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan bu yıl İstanbul'da 4 bin konutun ihale edildiğini söyledi. Turan, "Hedef 7 bin 500 konut" dedi.

19 Mayıs

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Gölcük’te 3 etaptan oluşan kentsel dönüşüm projesinin başlatılması için gerekli olan imzayı attı.

21 Mayıs

İstatistik Genel Müdürlüğü ve İcralik.com verilerine göre icra ihalelerinde 2015'in ilk çeyreği, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında artışa sahne oldu.

25 Mayıs

Emlak Konut GYO’nun İstanbul Başakşehir Kayabaşı 6. Etaparsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi ihalesini Artaş kazandı.

25 Mayıs

Esenler’de 8.7 milyon metrekare askeri alanın Esenler Belediyesi’ne devredilmesiyle ortaya çıkan, Türkiye’nin en büyük şehir parkını da kapsayan projenin başlatılması için tören düzenlendi.

26 Mayıs

Türkiye genelinde konut satışları 2015 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,7 oranında artarak 119 317 oldu.

27 Mayıs

Yapımı tüm hızıyla süren Avrasya Tüneli'nde açılış erken bir tarihe alındı. Tünelin Aralık 2016'da hizmete alınması bekleniyor.

28 Mayıs

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son bir senede yabancıya satılan konut miktarında yüzde 43'lük artış yaşandı.

2 Haziran

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş'ın yapımı devam etmekte olan stadyumu Vodafone Arena'nın inşaatını durdurma kararı aldı. Kararın gerekçesi, "çatı projesinde yüksekliğin aşılması" olarak açıklandı.

3 Haziran

Emlak Konut GYO’nun İstanbul Sarıyer İstinye arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi ihalesini Tahincioğlu kazandı.

3 Haziran

Ataköy sahilinde denizi doldurarak yapılan inşaatlara STK’lardan ve Mimarlar Odası’ndan tepki geldi.

19 Haziran

Üsküdar Belediyesi'nin öncülüğünde yürütülen ve semtin Boğaza bakan 14 mahallesini kapsayacak 45 dönümlük kentsel dönüşüm projesi, Yavuztürk mahallesiyle start aldı.

23 Haziran

TÜİK'in Mayıs 2015 dönemine ait konut satış istatistikleri, "yabancıya" satış kategorisinde geçen aya kıyasla yükselme kaydetti. Nisan ayında yabancıya yapılan konut satışı bin 847 düzeyindeyken Mayıs ayında bin 982'ye çıktı. 


14 Temmuz

Emlak Konut GYO’nun İstanbul Kağıthane Seyrantepe arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesini  Gül İnşaat kazandı.

14 Temmuz

Yalova Gayrimenkul Fuarı’nda kimliği belirsiz bir kişi silahlı saldırıda bulunarak 3 kişiyi yaraladı. Sağlık ekiplerinin ve polislerin müdahalesinin ardından fuar ziyaretçilere açıldı.


20 Temmuz

Emlak Konut GYO’nun İstanbul Başakşehir Kayabaşı 5. Etap arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesini Tahincioğlu kazandı.

21 Temmuz

3. Köprü’de ana halat çekim işlemlerinin başlayacak olması nedeniyle ışıklandırma yapıldı.

24 Temmuz

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2015 dönemine ait konut satış istatistiklerini yayınladı. Buna göre Haziran ayında 110 bin 657 konut satıldı. Söz konusu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 19.1'lik artışa denk düşüyor.

5 Ağustos

Emlak Konut GYO, Temmuz 2015 döneminde, bin 163 bağımsız birim satışından 575 milyon 196 bin 62.68 lira gelir elde edildiğini açıkladı.

24 Ağustos

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2015 dönemine ait Konut Satış İstatistikleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13.5'lik bir artış yaşandığını ortaya koydu. Bu dönemde ülke çapında 96 bin 589 konut satışı gerçekleşti.

24 Ağustos

TÜİK, Temmuz 2015 döneminde yabancılara 2 bin 27 konut satıldığını açıkladı. Söz konusu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15.8'lik artışa denk düşse de, Haziran ayı ile kıyasla yabancıya konut satışındaki düşüş gözlerden kaçmadı.

8 Eylül

Türkiye 40 bin metrekarelik stand alanıyla Dubai Cityscape emlak fuarına damgasını vurdu.  Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Türkiye en fazla temsil edilen ülke oldu.

14 Eylül

Emlak Konut GYO’NUN Denizli Merkezefendi arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi ihalesini Teknik Yapı kazandı.

18 Eylül

İstanbul Üsküdar Barbaros Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi sonuçlandı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ tarafından gerçekleşen ihaleyi DAP Yapı kazandı.

9 Ekim

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamında inşaat yapan 17 firma tek bir çatı altında toplandı. Fikirtepe platformu Fikirtepe dönüşüm sürecinde çıkan sorunları daha hızlı çözüme kavuşturacak.
 

12 Ekim

Türkiye Emekliler Derneği'nin girişimiyle evi olmayan emekliler için başlatılan TOKİ avantajlarına yoğun ilgi gösterildi. Derneğin yalnızca Adana'daki şubesine 12 bin kişi başvurdu.

12 Ekim

KONUTDER öncülüğünde yapılan "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları İle Buluşması" etkinliğine Körfez ülkelerinden 50'yi aşkın firma katıldı.

15 Ekim

Reidin-GYODER tarafından hazırlanan Eylül 2015 dönemine ait emlak endeksi, konut fiyatlarındaki artışın sürdüğünü gösterdi. Artış geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 8.35, bir önceki aya göre ise yüzde 1.3 düzeyinde gerçekleşti.

20 Ekim

Emlak Konut GYO Ankara Çankaya projesi için YP İnşaat’a yer teslimi gerçekleştirildi.

20 Ekim

İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dikkat çekmek üzere ‘Baret Giyme Rekoru’ düzenleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu, 2 bin 770 işçinin aynı anda baret giymesiyle Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi.

2 Kasım

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, 1 Kasım seçimlerini değerlendirdi. Yenigün, yeni süreçte, sektörün uluslararası arenadaki etkinliğinin artırılması yönündeki çalışmalara hız verileceğini söyledi.

4 Kasım

Emlak sektörünün önde gelen firmalarının dev projeleriyle yer aldığı CNR Emlak 2015 Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansman Fuarı başladı.

4 Kasım

Türkiye'nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerinin ödüllendirildiği Sign of the City 2015 İstanbul Bomonti'de gerçekleştirildi.

16 Kasım

Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan 2015 Ekim ayı emlak endeksi, konut fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.72 oranında artış yaşandığını ortaya koydu. Rapora göre, konut fiyat ve kiralarının en fazla artış gösterdiği şehir Antalya oldu.

24 Kasım

1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı göreve başladı.

1 Aralık 2015

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık inşaat sektörünün yeni yıla hızlı bir giriş yapacağını söyledi.

17 Aralık

Azerbaycan’da 17 – 19 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen gayrimenkul fuarı Recexpo başladı. Fuar, gayrimenkul dünyasının önde gelen firmalarına ev sahipliği yaptı.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi verilerine göre 2015 yılının ilk 11 ayında iş kazalarında en az 1593 kişi hayatını kaybetti. İnşaat sektörü bu ölümlerde sahip olduğu yüzde 28’lik payla, ölümlü iş kazalarının yaşandığı sektörler arasında ilk sırada yer alıyor.

 

 

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Yabancıya konut satışında altın dönem

Yabancıya konut satışında altın dönem

Türk iş dünyası Katar'ın küresel devleriyle buluşuyor

Türk iş dünyası Katar'ın küresel devleriyle buluşuyor

Kadıköy'ün merkezindeki köprü yıkılıyor

Kadıköy'ün merkezindeki köprü yıkılıyor

Çankaya Oran ihalesi 9 Kasım'da gerçekleşecek

Çankaya Oran ihalesi 9 Kasım'da gerçekleşecek

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR