Mustafa Kemal'in Çiftlik Evi olarak kullandığı Marmara Köşkü, Koruma Kurulu'nun 7 Ocak tarihli "yıkım" kararı ile yeniden gündeme geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yıkım girişimini yargıya taşıdı
Mustafa Kemal'in Türkiye halkına miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği, hukuki problemler içeren yapılaşma ve imar hamleleriyle mücadelesini sürdürüyor. Yargı kararlarına rağmen devam eden ve tamamlanan mega inşaatlardan, hesabı bir türlü tutulamayan kamu kaynakları seferberliğine dek Cumhuriyet tarihinin en derin çıkmazlarından birinin içine yuvarlanan Çiftlik Arazisi, şimdi de, Mustafa Kemal'in Çiftlik evi olarak kullandığı Marmara Köşkü'nün yıkım kararı ile gündeme geldi.
Marmara Köşkü ve yıkım olasılığı
Marmara Köşkü'nün yıkım kararı, Koruma Kurulu tarafından 7 Ocak 2016 tarihinde alındı. 2988 sayılı Koruma Kararı, riskli olduğu gerekçesiyle bu tarihi yapının yıkılıp yeniden yapımına karar vermişti. Yıkım kararına itiraz ise, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden geldi. Konuyla ilgili olarak yargıya başvuruların yapıldığını açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Marmara Köşkü'nün yıkımının hukuki olarak mümkün olmadığının altını çizdi.
Türkiye'nin yargı kararlarından etkilenmeyen proje atılımı... Haberin ayrıntıları için tıklayın...
Hedef: "Halka bağışın hatırası"
Konuyla ilgili olarak kamuoyuna bir açıklamada bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, çiftlik alanlarının Türkiye halkına bağışının Marmara Köşkü'nde yapıldığını hatırlattı. Candan'a göre, yıkım kararı, bu tarihi bağışa tanıklık eden duvarların ortadan kaldırılması gayesinin bir parçasıydı.
Tescilli bir yapı yıkılabilir mi?
Açıklamasında Marmara Köşkü'nün tescilli bir yapı olduğunu ve yıkım kararına onay vermenin de ilke kararına aykırılık teşkil ettiğinden suç niteliğini taşıdığı belirten Candan:
"Rekonstrüksiyon “yeniden kurmak” demektir, bu durum var olmayan yapılar için geçerlidir. Hala ayakta olan Marmara Köşkü için tescilli yapı olması sebebiyle ancak; bakım ve onarım kararı alabilirler. Marmara Köşkü’nün anı değeri vardır, simge değeri vardır, vasiyet değeri vardır, tanıklık değeri vardır." ifadelerini kullandı.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Coldwell Banker kimdir?
Coldwell Banker, 50 ülkede, 3.200’ü aşkın ofisi ve 120.000’i aşkın Gayrimenkul Danışmanı ile konut, lüks konut ve ticari gayrimenkul danışmanlığı konularında hizmet vermektedir. Gökhan Taş ise Coldwell Banker Türkiye Ülke Direktörü'dür.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
35. Sokak İzmir satılık daire fiyatları 224 bin TL’den başlıyor
Akşan Yapı’nın İzmir Ulukent’te inşa ettiği 35. Sokak İzmir projesinde satılık daire fiyatları tam listesi haberimizde yer alıyor.
Vakıfbank'ın yeni genel müdürlük binası için imzalar atıldı
Vakıfbank ile Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında Vakıfbank'ın İstanbul Ataşehir'deki yeni genel müdürlük binası için imzalar atıldı
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Göbeklitepe: Nerede, Neden Gömüldü , Tarihçesi ve Nasıl İnşa Edildi?
Arkeolog Prof. Klaus Schmidt ve ekibi tarafından kazılan Göbeklitepe, açığa çıkarılmış bir dizi tapınak alanı ile jeomanyetik yöntemlerle toprağın içine gömülmüş olduğu saptanan en az 12 yapıdan oluşan bir kült merkezi olma özelliği taşıyor.
Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sarıyer'in SİT alanı içinde olduğunu belirterek: "Sorunları aşacağız. En yakın zamanda mülkiyetlerinize kavuşmuş olacaksınız." dedi.