Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, bu yıl 15 şube açmayı planladıklarını söyledi
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürü Deniz Aksu, 2019 yılında 15 şube kurmayı planladıklarını söyledi. Aksu ayrıca bankanın özkaynağının 1.1 milyar TL, sermayesinin ise 750 milyon TL olduğunu söyledi.
19.03.2019/ Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut sektörünün yakından takip ettiği Emlak Katılım Bankası'nın faaliyete başlama tarihini açıkladı. Murat Kurum, Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na yaptığı açıklamada: "Emlak Katılım Bankası 21 Mart itibarıyla bankacılık faaliyetlerine başlayacak. İnşallah hem gayrimenkul sektörüne hem kentsel dönüşüm projelerine katkı sağlayacak." dedi.
Emlak Katılım Bankası'nın resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. İstanbul Kasımpaşa'da Toplu Konut İdaresi'nin 50 bin sosyal konut projesinin tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan bankanın resmi açılışını gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emlak Katılım Bankası'nın tekrar canlandığını ve prosedürlerin tamamlandığını belirterek: "Bugün burada bankamızın resmi açılışını da yapıyoruz. Emlak Bankası'nın hikayesi bir anlamda Türkiye'nin hikayesidir." dedi. Resmi açılışının ardından Emlak Katılım Bankası'nın internet sitesinin de aktif hale geldiği görüldü.
Türkiye ekonomisinde yeni bir Emlak Bankası dönemi başladı. Emlak Bankası A.Ş. bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK kararı ile faaliyet iznini aldı. İzinle birlikte gayrimenkul sektörü temsilcilerinden memnuniyet mesajları gelmeye başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan Emlak Bankası A.Ş. kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10'uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7'inci maddesi kapsamında değerlendirme yapıldığı belirtilerek: "Değerlendirme neticesinde Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir." denildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Ferdi Erdoğan, Emlak Katılım Bankası'nın inşaat malzemesi sektörünün planlı gelişimve sürdürülebilir yapıya kavuşması için önemli bir misyon üstleneceğini belirterek: "Faaliyet amaçları arasında inşaat malzemelerini ülkemizde üreten sanayiciye ve inşaat sektörüne destek sağlamanın yer aldığı Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın, inşaat malzemesi sanayisinin güçlenmesi, büyümesi ve gelişimine önemli katkıları olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Emlak Bankası'nın faaliyet izni almasıyla ilgili değerlendirme yapan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 18 yılın ardından faaliyetlerine başlayacak Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın sukuk ihracı, gayrimenkul satın alma, kamu gayrimenkullerini bünyesinde toplama ve bunların üzerinden enstrüman üreterek finansman sağlamaya yönelik yapılanmasının sektör için büyük önem taşıdığını söyledi. Yetgin, yurt dışında örneği olan ipotek sistemleri ve menkul kıymetleştirme yapılabileceğini ve düşük gelir sahiplerine uzun vadeli düşük faizli kredi sağlanabileceğini belirterek:
"Ülkemizde finansal anlamda eksikliklerinin giderilmesiyle, çok daha başarılı ve katma değerli çalışmalar yapılacağı ortada. Gayrimenkul sektöründe, sermaye piyasaları ve finansman çeşitliliğine ağırlık verilmeli. Kısıtlı kaynakları verimli değerlendirmek için finansman enstrümanlarını artırmak , sistemi derinleştirmek gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas, Emlak Bankası'nın sektörün kredilendirilmesi için önemli bir girişim olduğunu belirterek, hükümete teşekkür etti. Sektörün dinamiklerini bilen bir ihtisas bankasının önemine işaret eden Elmas: "Uzman kadro sektörel gelişmeleri daha iyi değerlendirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca katılım bankası olarak da faaliyet göstermesini çok doğru buluyoruz. Devam eden projelerin ve sektörümüzün finansman temininde önemli rol oynamasını bekliyoruz. " dedi
Emlak Bankası'nın faaliyete geçmesinin gerekliliği üzerine uzun süredir açıklamalarda bulunan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Emlak Katılım Bankası A.Ş.'nin devreye alınışının gerek sektör gerekse ülke açısından sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Yılmaz, yeni bankanın gayrimenkul sektörüne her türlü nakdi ve gayrinakdi finansman sağlayabilecek yeterlilikte olmasının önemine vurgu yaparak:
"Bu, sektörde yeterlilik sahibi markaların ayrışmasını da sağlayacaktır. Öte yandan sektörün üzerindeki finansman yükü hafifletilir ise odaklanılacak yabancıya konut satışı ile ihracatımıza yapılacak katkının artırılacağı, ülkemizin konut satışında da uzun yıllar birinci olmaya devam edeceği aşikar. " şeklinde konuştu.
Emlak Katılım Bankası'nın 18 yıllık aradan sonra faaliyet izni almasını değerlendiren Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, sürecin yalnızca sektör için değil Türkiye için de büyük önem taşıdığını belirtti. Timur ada ve mahalle bazında kentsel alanların dönüştürülmesi için yerel yönetimlere yönelik projelerin finansmanına yönelik yeni yöntemlerin üretileceğine inandığını vurgulayarak:
"Yeni kurulan bankanın özellikle gayrimenkul sektörüne her türlü nakdi ve gayrinakdi finansman sağlayabilecek yeterlilikte olması, Hazine Müsteşarlığı ve/veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve kuruluş birlikleri nezdinde oluşturulan bir sözleşme kapsamında piyasa yapıcılığı üstlenebiliyor olması kıymetli. Bu, sektörde yeterlilik sahibi markaların ayrışmasını, sektörün daha da güçlü hale getirilmesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum, Emlak Bankası'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Kapsam değişikliğinin sektördeki katılım bankacılığı payını yüzde 15'e yükseltilmesi hedefine önemli katkı sunacağı üzerinde duran Murat Kurum: "Son dönemlerdeki başarılı büyüme performansının lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörüne ve gayrimenkul ile konut piyasasına da yeni çözümler sunacaktır." şeklinde konuştu.
Bakan Murat Kurum, geleneksel fonlama ve fon toplama modellerinin de ötesine geçecek yapılar üzerinden modelleme çalışmalarının sürdürüldüğünü de belirterek: "2019 yılında BDDK'dan faaliyet izninin alınması ve merkez şube açılışını planlıyoruz. Böylece bankamız kendinden beklenen projeleri hızla hayata geçirmeye başlayacaktır." şeklinde konuştu.
Konut kredisi faiz oranlarındaki artış sürerken, sektörde faaliyet gösteren firmaların da faaliyetlerinde ciddi bir daralma gözlemleniyor. Faiz baskısının kıskacı sebebiyle kriz baskısını hisseden kimi şirketlerin yardımına ise Emlakbank yetişecek. Uzmanlar Emlakbank'ın devreye girmesiyle ucuz maliyetli konut kredisine ulaşımda önemli bir alternatifin oluşacağını belirtiyor.
Konuyla ilgili olarak Para Dergisi'ne konuşan Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, sektörün mevcut konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği sebebiyle zorda görünmüş olsa dahi 7 aylık konut satışının stabil kaldığı üzerinde durdu. Emlak Bankası'nın devreye alınması ile birlikte tüketicinin ucuz maliyetli konut kredisine ulaşacğını belirten Taş: "Bu sürecin başlamasıyla birlikte konut satış adetlerinin daha da yükseleceği gerçek." şeklinde konuştu. Gökhan Taş, Türkiye'nin yüksek potansiyele sahip bir pazar olduğunu ve yeni konut sahibi olma durumunu besleyen sosyal olguların güçlü olduğunu da belirterek: "Köyden kente göçün devamlılığı, evlilik ve boşanma oranları, gurbetten dönüş gibi olgular Türkiye'de en az 1 milyon adetlik konut hareketliliğinin doğal olduğunu gösteriyor." dedi.
Bu potansiyelin Emlak Bank'ın devreye girmesiyle yükseleceğini de belirten Taş: "Tüm bu tabloya ev alma hayali kuran ancak fiyatı ulaşılabilir bulmayan kitleyi de katabilirsek potansiyel yükselecek. Emlak Bankası'ın da bu açıdan önemi büyük. Konut satış adetleri rahatlıkla yıllık 1.5 milyona ulaşabilir." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nda mega projeler ve inşaat yatırımları dışında gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren maddelerin başında Emlak Bankası geldi. Uzun süre hizmet veren ancak 2001 krizinin ardından faaliyetlerine son verilen Emlak Bankası'nın yeniden büyük eylem planında yer alması sektörde memnuniyetle karşılandı. Konut Geliştiricileri ve YAtırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas, 17 yıl sonra aktif hale gelen kurumun kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak: "Bakanlarla yaptığımız görüşmelerde bu talep bizden gelmişti." dedi.
Elmas, Emlak Bankası'nın sektörün kredilendirilmesi için önemli bir hamle niteliği taşıdığını ve yeni bir kaynak olarak kurumsal kredilere olanak tanıyacağını vurgulayarak: "Belki imar barışından edinilecek kaynakların bir kısmı da buraya aktarılabilir." ifadelerini kullandı. Buna ek olarak Emlak Bankası'nın bir yatırım bankası gibi çalışma obsiyonunun bulunduğunu ve kurulacak fon üzerinden de işlem yapılabileceğini dile getiren Elmas: "Bu fon piyasadan gayrimenkul alımı yapabilir. Tahvil ihracı ya da sukuk da yapabilir. Yine bireysel emeklilik firmaları da fona yatırım gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı.
Büyük eylem planında neler var? Ayrıntılar için Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da Emlak Bankası'nın sektörü rahatlatacak yenliklerle birlikte faaliyet gösterme temennisini taşıdıklarını belirterek: "Örneğin banka gayrimenkul fonu oluşturabilir." şeklinde konuştu. Firmaların ofis, dükkan ya da konutlarını iyi bir indirimle banka fonuna satabilmesinin önemine işaret eden Durbakayım: "Konut üreticilerinin sahip olduğu gayrimenkuller de bu bankaya teminat olarak verilip düşük maliyetli kredi kullanımının da önü açılabilir." ifadelerini kullandı.
2001 yılında yaşanana ekonomik krizle birlikte kapatılan Emlak Bankası'nın yeniden faaliyetlerine başlayabilmesi için yasal zeminin oluşturulma çalışmaları sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu-BDDK bu tarihte yaşanan krizin ardından Emlak Bankası'nın var olan 403 adet şubesinin Ziraat Bankasına devredildiğini açıklamıştı. BDDK'nın kararının ardından mevduat kabul etme izni ve bankacılık işlemleri gerçekleştirme izinleri de kaldırılmış ve bankanın tasfiyesi tamamlanmıştı.
31 Mayıs 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen düzenleme ile birlikte tasfiye kararı halen devam eden Emlak Bankası'nın faaliyetlerine yeniden başlayabilmesi için de önemli bir adım atılmış oldu. Yapılan düzenlemeler kapsamında Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçeceği tarih ise Nisan 2018 olarak açıklandı. Konuyla ilgili olarak Genel Müdür Zeki Sayın ve ekibine hazırlık süresini tamamlamaları için 1 senelik zaman tanıyan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bu dönem zarfında bankanın alt yapı ve sermayesini hazır etmesi halinde yeniden faaliyet lisansı verecek. Halen tasfiye statüsünü koruyan Emlak Bankası, nakdi ve gayrinakdi 250 milyon dolarlık sermayeye ve 123 milyon TL'lik alacağa sahip.
Konut kredilerinde son durum ne? Öğrenmek için Konut Kredisi 2018 konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
2001 yılında yaşanan kriz öncesinde Emlak Bankası, özellikle inşaat faaliyetleri ve sektör için destekleyici rol oynuyordu. Banka aracılığıyla sağlanan krediler önemli inşaat faaliyetlerine destek sunarken, banka gayrimenkul ipoteği karşılığında da borç vermekteydi. Hazine'den yardım almadan kendi sermayesini oluşturacak Emlak Bankası halen kuruluş çalışmalarını sürdürüyor. Henüz net bir takvim oluşturulmadı ancak başta Zeki Sayın olmak üzere kişiler kuruluşu 1 seneye yetiştirmeye çalışacak.
Emlak Bankası'nın yeniden faaliyetlerine başlayacağına yönelik ilk açıklama, Mayıs ayı içinnde Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılmıştı. Ağbal, Emlak Bankas'nın yeniden aktif hale gelmesi için gerekli yasal belirlemelerin gerçekleştirildiğini ve konuyla ilgili olarak Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'na yapılacak Başvuru'nun ardından faaliyetler önündeki engellerin de tamamlanacağını söyleyerek ''Bu düzenlemede özelleştirme ya da sektörel bankacılık gibi hedefimiz bulunmuyor...'' açıklamasını yapmıştı.
Mayıs 2017 döneminde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında tasfiye kararının kaldırılması gündeme gelen Emlak Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi ile ilgili öncelikli hedeflerinin tasfiyenin sonlandırılması olduğuna dikkat çeken Ağbal, kuruluşun marka değerine atıfta bulunmuştu. Ağbal, belirlenen yönetim kurulunun kendi faaliyetlerini baz alan bir plan oluşturacağını ve bu planı da hükümete sunacağını açıklamış ve ''Banka bu çerçevede ekonomiye önemli katkılar sunacak. Emlak Bankası'nı özelleştirmek ya da sektörel bankacılığa yönlendirmek gibi bir hedefimiz bulunmuyor...'' demişti.
Emlak Bankası'nın taşıdığı marka değerine dikkat çeken bir diğer isim de Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç olmuştu. Bilgiç, Emlak Bankası'nı canlandırmanın önemine dikkat çekerek: ''Kurum, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu'ndan alacağı izinle, önemli bir kamu bankası kimliğine kavuşmuş olacak..." şeklinde konuştu.
8 Ocak 1988 tarihinde kurulan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. bu tarihten sonra inşaat faaliyetlerine sunduğu finansman desteği ile dikkat çekmişti. Türkiye Emlak Kredi Bankası ve Anadolu Bankası'nın birleşmesi ile kurulan bir kamu bankası niteliği taşıyan Türkiye Emlak Bankası, 29 Kasım 1992 tarihinde Denizcilik Bankası Türkiye Anonim Şirketi'ni bünyesine katmıştı. 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 6 Temmuz tarih ve 5508 sayılı onayı ile tasfiyesi gündeme gelen kuruluş, 9 Temmuz 2001 tarihinde de T.C. Ziraat Bankası A.Ş. bünyesine katıldı. Bu katılımla birlikte Emlak Şubesi olarak hizmet verse de 3 Temmuz 2001 tarihinde 24451 sayılı Resmi Gazete'deki 4684 sayılı kanun kapsamında tasfiyesine karar verildi. Bu kararla birlikte Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'nin bankacılık işlemleri gerçekleştirme ve mevduat kabul etme yetkisi de sona ermişti.
Kurulduğu 1988 yılından tasfiye edildiği 2001 yılına dek çok sayıda projeye katılım gösteren Türkiye Emlak Bankası İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere önemli projeleri hayata geçirdi. Bankanın projeleri İstanbul'da Ataşehir, Bahçeşehir, Sinanoba, Mimaroba, Ataköy bulunurken, Ankara'da Elvankent, Konutkent ve Bilkent bulunuyordu. Diğer taraftan İzmir sınırları içinde de Yahya Kaptan, Gaziemir ve Mavişehir gibi projelerin altında Emlak Bankası'nın imzası bulunuyordu.
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakanı Bülent Ecevit arasında çıkan siyasi krizin ekonomi piyasalarını etkilemesi ve orta vadeli planların yeniden şekillendirmesi ile sonuçlanan Şubat 2001 krizi, gecelik faizlerin astronomik bir biçimde yükselmesine yol açmıştı. Döviz talebinin de yoğun biçimde gerçekleştiği bu dönemde Merkez Bankası, 5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirmiş, kamu bankaları ise likidite ihtiyacını karşılayamadığı için ödemeler sistemindeki kriz önemli boyutlara ulaşmıştı. Türk Lirasının yabancı para birimleri karşısındaki değeri dalgalanmaya bırakılırken, yabancı bankaların vadesi gelmemiş kredileri geri çekme hamlesi de gecelik faizlerin daha da yükselmesine yol açtı. Hükümetin ekonomideki dalgalanmalara karşılık örtülü devalüasyon ile TL'nin değerini yüzde 40'lar düzeyine çekmesi sonucu devlet borçlarının önemli bir oranda yükseldiği gözüktü.
Mayıs 2001 tarihinde ise İMF ile imzalanmış stand - by düzenlemesi, ardından Dünya Bankası kredileri tarafından desteklenen adımlar üretimde yaşanan düşüşün denetim altına alınmasına olanak tanımıştı. Bu dönemdeki politikanın mimarı olan Kemal Derviş, Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı ile krizden çıkış çabalarına piyasaların güven sağlamasına yardımcı oldu. Atılan diğer adımlar ise özelleştirmenin teşviki ve rekabetin yükseltilmesi noktalarında yükselirken, uluslararası kredi kuruluşlarının da orta vadede ekonomik istikrarın yakalanacağına dair görüşleri daha da belirgin hale geldi. Bu dönemde alınan kararlarla birlikte ihracatın önemli oranda artış yaşadığı saptandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde