2018 yılının üçüncü çeyrek dönemine ait İstihdam Endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.1 oranında düştü. Alt sektörler bazında inşaatın kaybı yüzde 5.5 olarak belirlendi
Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılının III. çeyrek dönemine ait İşgücü Girdi Endeksleri'ni açıkladı. Sanayi, ticaret-hizmet ve inşaat sektörlerinin bütünü bazında yapılan analizde istihdam endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 düşerken, inşaat sektörünün kaybı yüzde 5.5 olarak açıklandı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 3.3 oranında geriledi.
Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü çalışılan saat endeksi ise geçen yıla görü yüzde 10 düzeyinde düşüş yaşadı. Bu kategorideki kayıp, bir önceki döneme göre yüzde 4.0 olarak belirlendi. Brüt ücret-maaş endeksinde ise takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü endeksi bir önceki yıla göre yüzde 11.7'lik artış işaret etti. Mevsim takvim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 0.4 oranında artış gösterdi. Diğer veriler ise şu şekilde ölçüldü:
- İnşaat sektörü saatlik işgücü maliyet endeksi: Geçen yıla göre yüzde 24.8, bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 5.0 oranında yükseldi
- İnşaat sektörü saatlik kazanç endeksi: Geçen yıla göre yüzde 24, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 4.6 oranında yükseldi
- İnşaat sektörü saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 7 oranında yükseldi.
İnşaat sektöründe istihdam endeksi 2018 yılının II. Çeyrek Döneminde yüzde 3.2 oranında yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Nisan-Haziran 2018 dönemine ait İşgücü Girdi Endeksleri'ne göre toplam istihdam endeksindeki artış yüzde 1.6 oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yapılan analizde, alt sektörler bazında şu sonuçlara ulaşıldı:
- Sanayi sektöründeki artış yüzde 3.2
- İnşaat sektöründeki artış yüzde 3.7
- Ticaret-Hizmet Sektöründeki artış yüzde 0.1
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyrek döneme görü yüzde 1.9 düştü. Alt sektörler bazında analizde ise düşüş sanayi sektöründe yüzde 0.5, inşaat sektöründe yüzde 1.6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 2.7 oranında düşüş gösterdi.
İnşaat maliyetlerinde son durum bilgisi için İnşaat Maliyet Hesaplama konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan analize göre inşaat sektörü verileri şu şekilde belirlendi:
- Çalışılan Saat Endeksi: Bir önceki yılın aynı çeyrek dönemine göre yüzde 0.6 düştü. Bir önceki çeyrek döneme göre düşüş yüzde 2.2 olarak ölçüldü.
- Brüt ücret-Maaş Endeksi: Geçen yılın II. çeyrek dönemine göre yüzde 18.5, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 2.2 artış görüldü.
- Saatlik İşgücü Maliyeti Endeksi: 2017'nin II. Çeyrek Dönemine Göre yüzde 19.6, 2018'in ilk çeyrek dönemine göre ise yüzde 4.6 oranında artış yaşandı.
- Saatlik Kazanç Endeksi: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.2 artarken, bu yılın ilk çeyrek dönemine yüzde 4.6'lık artış görüldü.
- Saatlik kazanç dışı işgücü maiyet endeksi: Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.6, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 4.7 oranında artış kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 yılı temel başlangıç verisi olarak kabul edilerek yayımlanmaya başlanan İşgücü Girdi Endeksleri'nin 2018 yılı 1. Çeyrek Dönem Verileri, inşaat sektörü istihdam endeksinin son bir ayda yüzde 1.9 oranında yükseldiğine işaret etti. İnşaat sektörünün yanı sıra, ticaret-hizmet ve sanayi sektörleri baz alınarak yapılan ölçümlerde 2018 yılının I. Çeyrek Döneminde geçen yılın aynı çeyrek dönemine kıyasla yüzde 6.4 oranında artış kaydedildi. Alt sektörler bazında ise son bir yılda inşaat sektörünün artış seviyesi yüzde 10.3 olarak ölçüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi son 1 yıllık periyotta inşaat sektöründe yüzde 10.3 oranında artarken, sanayi sektöründe yüzde 5.4, ticaret-hizmet sektöründe ise yüzde 6.0 oranında yükseldi. Artış mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi bazında ise son bir ayda yüzde 1.0 oranında yükselirken sanayi sektöründe yüzde 0.7, inşaat sektöründe yüzde 1.9 ve ticaretü-hizmet sektöründe de yüzde 0.9 oranında yükseldi.
Diğer taraftan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinin toplamındaki takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi de 2018 yılının ilk çeyrek döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 4.8 seviyesinde artış kaydetti. Artış, sanayi sektöründe yüzde 3.6, inşaat sektöründe ise yüzde 9.6 olarak gerçekleşirken, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 4.5 yükseldi. Çalışılan saat endeksinin takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış öçümerinde ise inşaat sektörünün artış ivmesi yüzde 0.3, ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0.2 ve sanayi sektöründe ise yüzde 0.2 oranında gerçekleşti.
İnşaat Maliyet Endeksi'nde son durum hakkında bilgi almak için tıklayın...
Türkiye İStatistik Kurumu Ölçümlerine dahil olan 'Brüt ücret-maaş endeksi' kategorisinde de sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret maaş endeksi de 2018 yılının ilk çeyrek döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 20.7 oranında yükseldi. TÜİK analizinde: "2018 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %21,8, inşaat sektöründe %23,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %19,5 arttı." denildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyrek döneme kıyasla yüzde 6.0 oranında yükselirken, alt sektörlerden sanayi sektöründe yüzde 6.9, inşaat sektöründe yüzde 6.3 ve ticaret hizmet sektöründe dre yüzde 5.5 oranında artış saptandı.
Kömürhan Köprüsü ne zaman açılacak?
Elazığ ile Malatya arasını 1.5 kilometre kısaltacak Kömürhan Köprüsü ve tüneli ne zaman açılacak?
Rami Yeşilpınar teleferik hattı ihalesi 21 Ağustos’ta
İstanbul’un teleferik projelerinden biri olan Rami Yeşilpınar teleferik hattında ihale tarihi 21 Ağustos 2014 olarak belirlendi.
5 yıldızlı otel inşaat maliyeti!
5 yıldızlı bir otel inşa edecekler için ufak bir maliyet hesaplaması yaptık. Buna göre 5 yıldızlı otel inşaat maliyeti 2018 yılı için ne kadar olur?
Meriç köprüsü nerede?
Meriç nehri üzerinde yer alan Meriç Köprüsü, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Peki, Meriç köprüsü nerede? İşte yanıtı...
Moshe Safdie kimdir?
Moshe Safdie, mimarlığın her zaman insancıl, yerine özgü ve topluma karşı sorumlu olması gerektiğini savunuyor.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Konut yatırımının avantajlı ülkesi Karadağ’a yatırıma çağırıyor
Hızla gelişen turizm ve konut yatırımları, oturum izni, AB üyeliği süreci gibi avantajlarla kısa sürede Türkiyeli konut yatırımcılarının da gözdesi olan Karadağ’ın (Montenegro) fırsatlarını Maya Montenegro Ceo’sı Gani Uğur Bozel anlattı.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
Göbeklitepe: Nerede, Neden Gömüldü , Tarihçesi ve Nasıl İnşa Edildi?
Arkeolog Prof. Klaus Schmidt ve ekibi tarafından kazılan Göbeklitepe, açığa çıkarılmış bir dizi tapınak alanı ile jeomanyetik yöntemlerle toprağın içine gömülmüş olduğu saptanan en az 12 yapıdan oluşan bir kült merkezi olma özelliği taşıyor.
Silverline pandemi sürecinde konut sektöründe atağa geçti
Pandemi döneminde proje pazarında atağa geçen Silverline Ankastre, Mart ayından bu yana 10 projede yaklaşık 9.431 dairede yaklaşık 40 bin ürünle yer aldı