
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, boş bir arsaya ya da yeniden yapılacak bir bina için müteahhit ve arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmedir. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır? İşte yanıtı...
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, boş bir arsaya ya da yeniden yapılacak bir bina için müteahhit ve arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmedir. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır? İşte yanıtı...
Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa payı veya daireye karşılık, müteahhitin kendi malzemesi ile arsa üzerine bağımsız bölümler inşa ederek, bir bina meydana getirmeyi taahhüt ettiği sözleşmedir.
Bu sözleşmeler tapu dairesince ya da noterlikçe düzenlenir. Bu şart Borçlar Kanunu madde 237, Türk Medeni Kanunu madde 706, Noterlik Kanunu madde 60 ve Tapu Kanunu’nun 26. maddesi gereği yasal zorunluluktur. Şartına uygun olarak yapılmayan sözleşmelerin hukuken geçerliliği yoktur.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yapılabilmesi ve sözleşmenin uygulanabilmesi için öncelikle inşaat yapılacak arsanın, üzerine inşaat yapılmaya uygun olması gerekir. Bunun için de arsanın imara uygun olması gerekir. Arsa bu vasıfta değişse yapılan sözleşme başından beri geçersiz sayılacaktır. Bunun yanı sıra, inşaatın yapılacağı arsaya sözleşmede kararlaştırılan miktarda bağımsız bölüm inşaasının mümkün olması gerekir. Bu sebepten anlaşmadan önce belediyeden imar durumu çıkarılıp buna göre sözleşme şartları hazırlanmalıdır. Sözleşmede proje ile inşası gerçekleştirilecek bağımsız bölüm, miktar ve konum paylaştırılmasının detaylı olarak yapılması ileride oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümünde yararlı olacaktır.
Söz konusu inşaatın başlayabilmesi için inşaat projesinin çizilip belediyeye onaylatılması gerekir. Sözleşmede bu düzenleme bulunmuyorsa, belediyeye başvurma yükümlülüğü arsa sahibine düşer. Ruhsat alınması müteahhide bırakılmışsa bu hususun da sözleşmeden belirtilmiş olması ve arsa sahiplerinden gerekli vekaletlerin alınmış olması gerekmektedir. İnşaat süresi ise, başka bir düzenleme yoksa, belediyeden inşaat ruhsatı alınması sonrasında başlar.
İnşaat ruhsatı alınması için, sözleşmede belli bir süre gösterilmiş olmalıdır. Aksi durumda yüklenici tarafından inşaatın başlangıcı sürüncemede bırakılarak, arsa sahiplerinin mağdur olmalarına neden olabilir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler
* Müteahhit firmanın daha önce yaptığı işler incelenmelidir.
* Müteahhit hakkında bankalardan, firmalardan bilgi toplanmalıdır.
* Müteahhit firma ya da müteahhit, inşaatlarını vermiş olduğu zamanda teslim ediyor mu, etmiyor mu kontrol edilmelidir.
* Kat karşılığı sözleşme yaparken her iki tarafı da zor durumda bırakmayacak şekilde hazırlanmalıdır.
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır?
İstinat duvarı nedir, nasıl yapılır? İstinat duvarı türleri nelerdir? İstinat duvarı hesabı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Veraset ilamı noter ücreti
Mirasçılık belgesi olan veraset ilamı için notere ne kadar ücret ödenir? İşte veraset ilamı noter ücreti...
Dikran Masis Kimdir?
Ermeni asıllı Dikran Masis Eskidji Müzayede Şirketi'nin sahibi ve Türkiye'nin önemli emlakçılarından biridir. Mal varlıkları nelerdir, nasıl zengin olmuştur bu yazıda!
İva Yapı Sektördeki Yerini Yeniden Almaya Hazırlanıyor
The Balance Spa ile Ahead Awards 2020’de Finalist Oldu
Seba Mare Gündoğan: 4 Mevsim yaşanacak proje
Seba İnşaat’ın Bodrum’daki yeni projesi; Seba Mare Gündoğan sadece yazlık bir proje değil, mavi bayraklı plajı ve muhteşem doğası ile 4 mevsim keyifle yaşanabilecek bir ortam sunuyor. Projede metrekare fiyatları 35 bin TL’den başlıyor
Helmann Royalport, Yurt İçi Ve Yurt Dışından Yoğun Talep Aldı
Helmann'ın Antalya merkezli, modern ve yenilikçi konut konusunda uzmanlaşmış yeni projesi RoyalPort'taki dairelerin yüzde 90'ı satışa çıktıktan sonra 3 ay gibi kısa sürede yeni sahiplerini buldu
Montenegro’da Ev Almak İsteyenlere Simülasyon VR Deneyimi
Covid 19 pek çok sektörde iş yapış biçimlerini kökten değiştirdi. Emlak sektörü de bu değişimden etkilendi. Son yıllarda emlak sektörünün tartışmalı konusu olan VR gözlükler pandemi ile birlikte yeniden gündeme geldi.
Tahincioğlu’ndan gayrimenkul sektöründe bir ilk: Multi Evler
Tahincioğlu Multi Evler’i, ‘Akıllı Yatırım ve Ödeme Modeli’ni ve yeni kurulan hizmet şirketleri Özcan Tahincioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısı ile tanıttı