Gayrimenkulünü iş yeri ya da mesken olarak kiraya veren taşınmaz sahipleri, iş yeri ya da mesken istisna sınırını aşıyorsa beyanname vererek vergilerini ödemek zorundadır. Peki, kira gelir vergisini kimler kimler ödemez? İşte yanıtı...
Taşınmazını kiraya veren kişi eğer sınırları aşıyorsa beyanname verme zorunluluğu vardır ve beyannamesinin üzerinden Maliye Bakanlığı'na gelirlerini bildirmek zorundadır.
Beyanname verme sınırında yer alan kişiler, beyannamelerini verir ve yapılacak olan hesaplamalar sonucunda ödeme yapmaları gerekiyorsa, bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarında ödemelerini yaparak mükellefiyetlerini yerine getirirler.
Kira vergisi vermek ile kiralara ilişkin beyanname vermek farklı şeylerdir. İş yerleri ve meskenler için bir limit vardır. Bu limit iş yerleri için 27 bin lira, meskenler için ise 3 bin 600 liradır. Söz konusu limitleri aşan kişiler beyanname vermek zorundadır. Ancak her beyanname veren vergi ödeyecek diye bir husus yoktur. Vergi öderken hesaplanan matrahtan iş yeri veya mesken kira geliri elde etmekte olanlar giderlerini düşebilirler. Bu giderleri Maliye Bakanlığı'na ispat edebiliyorsanız gerçek gider yöntemi, edemiyorsanız ise götürür gider yöntemi başlığı altında belirtilir.
Kira gelirleri beyanname verme sınırının üzerinde olan kişiler beyanname verirler. Verdikleri beyannamede karları yani kira gelirleriyle giderleri arasında fark çıkması durumunda vergilerini bir sonraki senenin Mart ve Temmuz aylarında öderler. Bu sınırın altında kalanlar beyanname dahi vermeden, Maliye Bakanlığı'na herhangi bir bildirimde bulunmadan kira gelirlerine kendileri sahip olurlar. Herhangi bir vergiye tabi tutulmazlar.
Bir konutun, mülkün ya da bir taşıtın belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesi ile elde edilen gelire kira geliri denir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde