
TÜİK tarafından açıklanan Mart 2016 dönemine ait "konut satış verileri" geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1'lik artışa işaret etti. Buna karşın, yabancıya satış kategorisindeki düşüş, sektörde küçük çaplı bir şok etkisi yarattı
2015 yılını rekor konut satışıyla tamamlayan gayrimenkul sektörü, 2016'ya da büyük umutlarla girmişti. Ancak beklenen olmadı. Ocak 2016'ya ait veriler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.9'luk kayıp yaşandığını ortaya koydu. Şubat ayındaki yüzde 7'lik artış ise geleceğe yönelik umutların artmasına vesile oldu.
İki bilinmez sarmalı: Faiz ve güven imajı
Bu umuda rağmen, gayrimenkul sektörünün başta "faiz indirimi" ve uluslararası platformda "güvenli ülke imajını" sarsan terör ile yakın komşularla ilişkiler sorunlarında "acil iyileşme talebi" ciddiyetini korumayı sürdürdü. Zira 2016'da yeni bir rekora koşmak isteyen sektör temsilcileri, hedeflerin, bu iki sorunun çözümsüzlüğü halinde, başarılamayacağı kanaatini değişik platformlarda dile getiriyordu.
Faiz sorunuyla ilgili en dikkat çekici ve somut adım, Merkez Bankası'nın geçen hafta içerisinde gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısında atıldı. Buradan çıkan faiz indirimi kararının, konut kredisi faizlerine ne düzeyde ve ne zaman yansıyacağı henüz bilinmiyor. Ancak kararın gayrimenkul sektöründe, en azından başlangıç adımı olarak memnuniyet yarattığı bir gerçek. Hedef, konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi olarak gösteriliyor.
Mart satışları ve gizli tehlike: Yabancıya konut satışında tarihi düşüş
İkinci kritik mesele ise, özellikle son yıllarda konut satışının en önemli diyagramlarının başında gelen "Yabancıya Konut Satışı" ile yakından ilgili gözüküyor. "Terör" ve başta Rusya olmak üzere "yakın komşularla bozulan" ilişkiler, yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilişkin yatırım fikirlerini önemli biçimde etkileyecek bir güç taşıyor. Nitekim, Mart 2016 dönemine ait "Konut Satış İstatistikleri" bu anlamda en dikkat çekici işaret olarak okunabilir. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1'lik temkinli yükselişe karşın, yabancıya konut satışı kategorisinde ciddi bir gerilemenin yaşandığı Mart 2016 verileri yüzde 0.9'luk bir düşüşe işaret ediyor.
Ruslar'dan sonra Iraklılar
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler bazında Ruslar'ın konut satın alımlarında aydan aya ciddi bir kayıp zaten gözleniyordu. Uçak krizini takip eden süreçlerde kademe kademe gerçekleşen kayıp, Şubat 2016'da 88, Mart 2016'da ise 96 adede ulaşmıştı.
Bununla birlikte Mart 2016'daki konut satış verileri bazında en dikkat çekici gelişme, Türkiye'den en çok konut alımı yapan Iraklı yatırımcıdaki düşüş oldu. 2015 yılının yalnızca son iki ayında Iraklılara 1.007 adet konut satışı yapılmıştı. Bu rakam 2016 yılının ilk üç ayında 917 adette kaldı.
Mart 2016 döneminde toplam satışlardaki yüzde 1'lik yükselmeye kıyasla, yabancıya satışlardaki düşüş çok daha yüksek bir haber niteliği taşıyor. Zira bu, çok uzun zamandır ilk kez tanık olunan bir gelişme ve bir kaç ay daha devam etmesi halinde 2016 hedefleri açısından da önemli bir revizyona işaret edebilir.
Konut satışlarında 2015 ile karşılaştırmalı analiz
Konut satışlarında rekor hedefi ve handikaplar
ATO Başkanı TÜİK verilerini yorumladı
Sektör temsilcileri konut satış verilerini yorumladı
TÜİK verileri karamsarlık yaratmadı
Piyasalara güven kaybı ipotekli satışı vurdu
Elit Manzara'dan daire alanlara Disneyland seyahati hediye
Tarihi Çeşme Hamamı ve 180 yıllık banka binası turizme kazandırıldı
Elmas: 'Vatandaşlarımız konut almaktan vazgeçmiyor'
Çeşme Alaçatı Havalimanı ihalesini Terminal Yapı kazandı