2011 yılında Selimoğlu İnşaat'ı satın alan Pana Yapı, Fikirtepe'de bulunan iki şantiyesinde 'finansman sorunlarım var' diyerek projeleri geçtiğimiz Şubat ayında durdurmuştu. Pana Yapı ile ilgili ortaya çıkan bir videoda çarpıcı iddialar ortaya konuldu
2011 yılında Selimoğlu İnşaat'ı satın alan Pana Yapı, Fikirtepe'de bulunan iki şantiyesinde 'finansman sorunlarım var' diyerek projeleri geçtiğimiz Şubat ayında durdurmuştu. Mayıs 2018 tarihinde sosyal medyada yayınlanan bir videoda Pana Yapı ile ilgili çarpıcı gerçekler ortaya konuldu.
Videoda yer alan iddialara göre Raci Şaşmaz, önce Pana Yapı'yı kuruyor, sonrasında ise Selimoğlu Yapı İnşaat şirketini satın alıyor. Daha sonra hak sahipleri ile anlaşarak kentsel dönüşümün merkezi Fikirtepe'de Brooklyn Park, Brooklyn Life, Brooklyn Dream, Brooklyn City, Brooklyn Metro ve Brooklyn Family projelerine başlıyor. Fikirtepe'de yer alan Brooklyn Metro ve Brooklyn Family projeleri için iki farklı şirket kuruluyor ve Brooklyn City projesine Katarlı yatırımcılar ortak alınıyor. Katarlı ortakların dahil olmasıyla Pana Al Bawakir Konut İnşaat şirketi kuruluyor. İddialara göre projelerdeki dairelerin satışı gerçekleştikten sonra ise Raci Şaşmaz bütün şirketlerin genel kurulunu aynı saat ve tarihte yaparak yönetime geçiyor ve o tarihten itibaren ise şirketlerin içi boşaltılmaya başlıyor. Hisselerin neredeyse yarısı Raci Şaşmaz'a geçiyor.
Selimoğlu Yapı'ya ait expertiz raporuna göre değeri 9 milyon olan arsa Aydoğan Selimoğlu'nun kuzeni Tuncay Yazıcı'ya 1 milyon 750 bin TL'ye satılarak, şirket 7 milyonun üzerinde zarar uğratılıyor. Boşaltılan şirketlerdeki tüm gerçek kişiler yönetimden ve ortaklıktan ayrılıyor ve şirketler çaprazlama birbirine ortak yapılıyor. Yönetim Kurulunu temsilen ise Raci Şaşmaz'ın yanında çaycı olarak çalışan yüzde 80 iş göremez raporu olan bir kişi atanıyor. Videoda yer alan iddialara göre Raci Şaşmaz'ın borsada da Mas Mümessillik İlaç A.Ş. hisselerini 40 milyon liraya holding adına satın aldığı da yer alıyor. Raci Şaşmaz hakkında borsada manipülasyon yaptığı gerekçesiyle yapılan şikayetler üzerine inceleme başlatılıyor.
Pana Yapı'nın Fikirtepe'de yer alan projelerinden Brooklyn Park'ta henüz tapular teslim edilmedi. Brooklyn Life projesi ise temel aşamasında bırakıldı. Henüz temeli bile atılmayan Brooklyn Dream projesi ise hafriyat aşamasında bırakıldı. Arsa sahipleri ise aylardır kira yardımı alamıyorlar. Pana Yapı'nın mağdur ettiği aile sayısı ise 1960.
Geçtiğimiz haftalarda Firiktepe'de kurulan çadır kent tepkisiyle yeniden gündeme gelen pana Proje ve Gayrimenkul Yatırımları Geliştirme Anonim Şirketi'nde ortaklık yapısı yeniden şekilleniyor. Denge Yatırım Holding tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada hisselerin Taşçeken Holding'e satışı konusunda adımların atıldığı belirtildi.
Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada Denge Yatırım Holding'in 31 Mayıs 2018 tarihinde Pana Yapım Sinema Prodüksiyon Turizm Yatırım ve Ticaret A.Ş.'nin yüzde 42'lik payını satın aldığı hatırlatıldı. Alımla birlikte faaliyet alanlarının yurt içi ve yurt dışında karlı ve etkin sektörlerde genişletme stratejisinin de uygulamaya alındığına dikkat çekilen açıklamada, inşaat sektöründeki stresin de göz ünende bulundurularak Pana Proje ve Gayrimenkul Yatırımları Geliştirme A.Ş.'indeki paylarının satışına ilişkin adımların atıldığına dikkat çekildi.
Açıklamada: "Pana Proje ve Gayrimenkul Yatırımları Geliştirme Anonim Şirketi'nin yüzde 100 iştirakimiz Toma Finance Limited ‘e ait %51 ve şirketimize ait yüzde 49 payını tüm hak ve yükümlülükleri ile 75.000.000 TL. karşılığı satmak üzere şirketimiz ve Cevdet TAŞÇEKEN arasında şirketimiz Yönetim kurulu 17.07.2018 Tarih, 2018/24 sayılı kararı doğrultusunda 17.07.2018 tarihinde satış sözleşmesi imzalanmıştır. " ifadelerine yer verildi.
Fikirtepe'de Pana Yapı mağduru vatandaşların proje alanına kurdukları çadırlarda yaşamaya başlayan vatandaşlara iyi haber geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, Pana Yapı'nın tamamlayamadığı projeyi Bakanlığın devralacağını söyledi. Kamu daha önce de Fikirtepe'de bitirilemeyen projelere ortak olmuştu. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş ve İller Bankası Fikirtepe'de etkin roller üstlenmiş ve iflas ettiğini duyuran 3 firmanın 5 projesini devralmıştı.
Mücahit Demirtaş konuyla ilgili olarak önceki gün Pana Yapı'nın sahibi Raci Şaşmaz ile görüşmeler yaptıklarını ve firma yetkilileri ile yapılan görüşmeden olumsuz sonuç çıktığını belirterek: "Firma yetkilileri bu işleri yapamayacağını söylediler. Devlete bu alana bedelsiz devretmek istiyorlar." dedi.
Vatandaşlar mağdur olmasın diye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sürece dahil olduğunu vurgulayan Demirtaş: "İller Bankası, Kiptaş, TOKİ ya da Emlak Konut girişimiyle bu işi tamamlayacağız. Halen sahada incelemeler yapıyoruz. Firma ile vatandaşlar arasındaki anlaşma nasıldı. Neler vaat edildi. Tüm bunlar incelenecek. Sonra yeni sözleşmeler imzalanacak. Bunu takiben de düğmeye basacağız." şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz aylarda 'nitelikli dolandırıcılık' suçlaması ile gözaltına alınan ve sorgularının ardından serbest bırakılan Pana Yapı yöneticilerinin yarattığı mağduriyet her geçen gün büyüyor. Tüm girişimlerine karşın hiç bir sonuç elde edemeyen bir hak sahibinin, Pana Yapı'nın proje alanına inşa ettiği çadırda yaşamaya başlama girişimi kısa sürede büyük destek gördü. Pana Yapı'nın proje alanı 'çadırlarda yaşamaya başlayan' çok sayıda aile ile doldu.
Fikirtepe'de kamunun hak sahiplerini müteahhitlerle anlaşmaya zorlayan yasal düzenlemeleri sonrasında derinleşen kaos ortamı mağduriyetlerin büyümesiyle sonuçlandı. Bu süreçte kamuoyunun gündemine en çok gelen firmalardan biri olan Pana Yapı yöneticileri haklarında yapılan 'suç duyurusu' ile kısa süreli olarak gözaltına alınmış ve sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Yürüttükleri tüm hukuksal mücadeleye karşın bir sonuç elde edemeyen Pana Yapı mağduru bir ailenin geçen hafta proje alanında çadır kurarak yaşamaya başlaması ise sorunun yeni bir boyuta sıçramasına yol açtı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün gündeme taşıdığı bu ilk adım, kısa sürede Pana Yapı'nın proje alanının çok sayıda ailenin 'çadırlarda' yaşama girişimi ile destek gördü. Sonuçta Fikirtepe'de lüks rezidanslara komşu, mağdurlar tarafından kurulmuş bir çadır kent meydana gelmiş oldu.
Pana Yapı'ya tepki gösteren 72 yaşındaki Şanım Şimşek isimli vatandaş, müteahhit firmaya 3 katlı evini verdiğini ancak şimdi sokakta kaldığını belirterek: "Evimin betonunu sırtımda taşıyarak yapmıştım." dedi. Çok sayıda vatandaşın emekli maaşıyla yaşamaya çalıştığını ve kira yardımı da almadıklarından dolayı sokakta kaldıklarını vurgulayan Şimşek: "Sesimizi duyurmak için 8 gün önce tek bir çadırda yaşamaya başladık. Fikirtepe'deki diğer mağdurlardan da destek aldık. Sorunumuz çözülene kadar buradayız.' ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan Fikirtepe'ye acil müdahale... Ayrıntılar için Çevre Bakanlığı Fikirtepe'de haberimizi inceleyebilirsiniz
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'e konuşan bir diğer isim olan Hamdi Bıçakçı isimli vatandaş da kentsel dönüşüm sürecinde evlerinden ve barklarından olduklarını belirterek: "1.800 TL emekli maaşım ve 1.900 TL kiram var. Geçinemiyoruz. Cumhurbaşkanı'ndan yardım istiyoruz. Hem ruh, hem beden sağlığımız bozuldu. Evini kaybettiği için intihar edenlerin olduğu haberleri geliyor." dedi.
Bıçakçı, bölgede kurulan beton santrallerinin vatandaşların sağlığını tehdit etttiğini ve solunum yolu rahatsızlıklarının önemli bir artış gösterdiğini belirterek: "2016 yılından sonra 9 beton santrali açıldı Fikirtepe'de. İnşaatları desteklemek için inşa edildiği söyleniyor. Ama bölgedeki firmalar bu santrallerden alım dahi yapmıyor. Fikirtepe dönüşüm atölyesi oldu. UMarım bu hatalar diğer ilçelerde olmaz." dedi.
Pana Yapı'nın Sahibi Raci Şaşmaz'ın "nitelikli dolandırıcılık" şüphesiyle suç duyurusunda bulunduğu Selimoğlu İnşaat'ın eski üst düzey yöneticileri sorgularının tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı. Aynı zamanda Kurtlar Vadisi ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi iş yapan dizilerin yapımcısı Raci Şaşmaz, Pazartesi günü yayınladığı kamuoyu mesajında, Pana Yapı bünyesinde faaliyet gösteren ve Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten Selimoğlu İnşaat'ın ilgili kişileri tarafından dolandırıldığını iddia etmişti.
Kadıköy'ün değerli mahallelerinde fiyatlar düşüyor mu? Fiyat analizi için tıklayın...
Pana Yapı'nın sahibi Raci Şaşmaz'ın, Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten Selimoğlu İnşaat'ın eski yöneticileri hakkında yaptığı suç duyurusunda karar verildi. Dün akşam saatlerinde sonuçlanan ilk sorgu sürecinin ardından Selimoğlu İnşaat'ın gözaltına alınan 11 eski yöneticisinden 7'si adli kontrol şartıyla, 4'ü ise emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Fikirtepe'de kentsel dönüşüm faaliyetleri yürüten Selimoğlu İnşaat hakkında son dönemde yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 100'e yakın suç duyurusunda bulunulmuştu. Vatandaşların medyaya yansıyan tepkileri üzerine bir açıklama yapan Raci Şaşmaz da yürütülen mali incelemeler sonrasında Selimoğlu İnşaat'ın eski yöneticilerinin kendisini de dolandırdığının anlaşıldığını açıklamıştı. Başvuru üzerine, şirketin eski yöneticileri Çarşamba günü gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilerden bazıları da daha önce Raci Şaşmaz hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
2011 yılında Selimoğlu İnşaat'ı satın alan ve bu firma aracılığıyla Fikirtepe'de kentsel dönüşüm faaliyetleri yürüten Pana Yapı son dönemde inşaat faaliyetlerinin durmasına yol açan ekonomik darboğazla gündeme gelmişti. 2016 yılında evlerini boşaltan hak sahipleri de yeni evlerini beklerken inşaat çalışmalarının durması üzerine hukuki mercilere başvurmuş ve mağdurlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne giderek dilekçe vermişlerdi.
Firma Bilgisi: Pana Yapı
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde