Yasalar çerçevesinde yapılan sözeşmelerle mallara birden fazla kişinin birlikte malik olmasına elbirliği mülkiyeti denir. Peki, Tapuda elbirliği ne demek nasıl bozulur? Tapuda elbirliği mülkiyetin sona erdirilmesi nasıl yapılır? İşte yanıtı...
Elbirliği durumunda mülkiyet durumunda malik olunan mal üzerinde paylar belirlenmiştir. Yani, mülkiyet hakkına sahip her kişi malik olunan malın tamamı üzerinde hak sahibidir. Tapuda elbirliği mülkiyetinde de miras nedeniyle ya da mal sahipliğinden elde edilen taşınmaz paylara ayrılmıştır. Bu nedenle hak sahibi kişiler ortaktır.
Bir mülke iştirak ya da elbirliği durumunda malik olunması durumu genellikle miras işlemlerinde görülüyor. Elbirliği ile mülkiyeti, birden fazla kişinin payları belirlenmeden mal ya da mülk üzerinde aynı haklara malik olması hakkıdır. Burada söz edilen mal ya da mülk bir gayrimenkul ise elbirliği şeklindeki ortaklık tapu senedi üzerindedir. Tapuda elbirliği ile ortaklık durumunda, her bir malik tapu üzerinde aynı haklara sahip olur. Tapu miras yolu ile elde edilmişse, bu gayrimenkul üzerinde mirasçıların payları belli değildir ve tek başlarına karar veremezler.
Elbirliği ile mülkiyet paydaşlık kavramını değil ortaklık kavramını belirtir. Bir gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin elbirliği ile malik olması kişilere paydaşlık hakkı tanımaz. Maliklerden her biri bir gayrimenkulün tamamında hak sahibidir ya da aradaki ilişki ortaklık ilişkisidir.
Bütün mirasçıların birlikte karar vermek zorunda olduğu elbirliği durumunda mülkiyet, mirasçılardan birinin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurusu ve bu başvuru için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından paylı mülkiyete dönüşür. Başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte dilekçeye tapu, mirasçılık belgesi ve gerekli evraklar eklenir. Tapu Sicil Müdürü, diğer mirasçılara başvuruya itiraz etmeleri için belirli bir süre tanır. Bir süre içinde diğer mirasçılardan herhangi bir itiraz gelmezse işlem tamamlanır ve tapuda elbirliği ile mülkiyet bozulmuş olur. Elbirliği ile mülkiyetin bozulması için bütün mirasçıların başvuru yapmasına gerek yoktur. Yasalar ve sözleşmeler çerçevesinde kurulmuş olan tapuda elbirliği durumunda mülkiyet, hak sahibi olanlardan birinin başvuru yapması ve sürecin tamamlanması ile bozulur.
Tapuda elbirliği mülkiyetinin sona ermesi ile ilgili esaslar, Medeni Kanun kapsamında şöyle açıklanıyor;
Medeni Kanun
II. Elbirliği mülkiyeti
1. Kaynakları ve niteliği
MADDE 701.- Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir.
Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.
2. Hükümleri
MADDE 702.- Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.
Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir.
Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamaz.
Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır.
3. Sona ermesi
MADDE 703.- Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer.
Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır.
Tapuda elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi şöyle yapılır;
Mirasçılar, paylı mülkiyet için taşınmazın bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yaparak işlemlerini başlatırlar. Öncelikle başvuru dilekçesi hazırlanır. Dilekçeye tapu bilgi ve mirasçılık belgesi eklenir. Yapılan bu işlemler sonrasında Tapu Sicil Müdürü, tüm mirasçılara belirlenen süre içinde herhangi bir itirazlarının olup olmadığını öğrenmek üzere çağrıda bulunur. Bu çağrı üzerine herhangi bir itiraz gelmezse işlemler tamamlanır. Tebligatların tüm mirasçılara ulaşması zorunludur.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde