Dünya çapında projelere imza atan Türkiye'deki Türk mimarlar, eserleri ve biyografilerini burada bulabilirsiniz!
Türkiye’nin yetiştirdiği uluslararası standartlarda tasarımlara imza atan birçok mimar bulunuyor. Sadece Türkiye’de değil dünya çapında da projeler geliştiren bu ünlü mimarların listesini çıkardık. İşte 5 ünlü Türk mimar…
3 Mayıs 1970 Bolu doğumlu olan Murat Kader, 1987 yılında Bolu Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nden 1991 yılında mezun olmuş, 1994 yılında ise Pennsylvania Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesini aldı. 1995 yılından itibaren İki Design Group'un çok sayıda projesinde öncül rol oynadı. Ünlü mimarın projeleri arasında; Tanzanya’daki Safari City, Adana Sheraton, Emaar Square ve Arista Bomonti yer alıyor. Evli ve bir çocuk babası olan Kader, verdiği bir röportajda 3 yaşından itibaren mimar olmak istediğini ve bu yüzden üniversite tercihleri sırasında tek bir bölüm yazdığını söyledi.
İzmir Amerikan Koleji'nde lise eğitimini tamamlayan Mehpare Evrenol, 1977 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu ve 1982'ye kadar aynı kurumda şehircilik kürsüsünde asistan olarak görev yaptı. 1990 yılından beri kurucusu olduğu Evrenol Mimarlık'ta kentsel tasarım, mimari ve iç mimari proje yöneticisi olarak çalışıyor. Evrenol Architects'in kurucusu Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, 2013 yılında Cannes'da 23 ncüsü düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de 9 kategoride 2 proje ile birlikte finale kalan tek mimar oldu. Finale kaldığı Bosphorus City ve Akasya Acıbadem projeleri ile MIPIM'de iki ödül almayı başaran Mehpare Evrenol, sektörün en önemli isimlerinden biri.
Dünyadaki ünlü mimarlar ve eserleri için 'Ünlü Mimarlar' yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ünlü mimarların evlerini merak ediyorsanız 'Ünlü Mimarların Kendi Evleri' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
1970 yılında İstanbul'da doğan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu 1993 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Gürsel Tabanlıoğlu, 1993 yılında Metropolitan Catalunya Politeknik Üniversitesi – Mimarlık ve Şehircilik Master programına katıldı. 1995 yılında Tabanlıoğlu Mimarlık'a katılan Gürsel Tabanlıoğlu, Mimarlar Odası üyesidir. Yurtdışı ve yurtiçi jürilerde yer alan, konferanslar veren Melkan Tabanlıoğlu, 2008 yılında 'The Europen Centre for Architecture Art Design and Urban Studies' tarafından 'Avrupa'nın 40 yaş altı en iti 40 mimarından biri' olarak seçildi. Murat Tabanlıoğlu ile birlikte, 2010 yılında MEA - Middle East Architect Award’a (Yılın Mimarı Ödülü) ve 2013 yılında Big Project Middle East tarafından tekrar Yılın Mimarı Ödülü’ne layık bulundu.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 1989 yılında mimar olarak mezun oldu. 1989 yılında şirket müdür yardımcısı olarak başladığı Öncüoğlu Mimarlık'da 1996 yılında genel müdürü oldu. 1998'den beri ortakları Önder Kaya, Cem Altınöz ve Cumhur Keskinok ile mimari çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası kalite için 2004 yılında Hamburg'da, Claus Jungk ile beraber Öncüoğlu'nun uluslararası mimarlık firması olarak “ACP International” ofisini kurdu. 2007'de Rusya'daki projeler için tam lisanslı yerel mimari ofisi “ACP Mimarlık ve Mühendislik Rusya” şirketini kurdu.
1992 yılında MSÜ Mimarlık Fakültesi'nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1987-2004 yılları arasında Arolat Mimarlık'ta, Şaziment ve Neşet Arolat'la birlikte tasarımcı ortak olarak çalıştı. Çalışmalarına 2004 yılında Gonca Paşolar ile birlikte kurduğu ve 2008 yılında Şaziment Arolat ile Neşet Arolat'ın, 2009 yılında da Kerem Piker ve Sezer Bahtiyar'ın ortak olarak katıldığı EAA-Emre Arolat Architects'te devam ediyor. 2009 yılında Kağıthane Tekfen Ofisleri ve Milas Golf Oteli projeleriyle “MIPIM AR Future Projects Awards, Commended” ödüllerini, Santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi, Lara Kervansaray Oteli ve Konrge Merkezi, Zorlu Konak Residences ve Zorlu Center projeleriyle “2009 Europe Property Awards” ödüllerini, “7800 Çeşme Konutları ve Oteli” yapısı ile de “Emirates Glass Leaf Awards 2009”da “Yılın En İyi Çok Amaçlı Yapısı” ödülünü kazandı.
1934 yılında Denizli'de doğan Cengiz Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde, yükseköğrenimini ise DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yaptı. Yüksek eğitimini 1959 yılında tamamlayan Cengiz Bektaş, 1960 yılında Alman şehircilik kurslarına katıldı. Almanya'da serbest mimar olarak mesleğini sürdüren Bektaş, orada katıldığı iki yarışmada ödül aldı. ODTÜ'ye öğretim görevlisi olarak çağırılan Bektaş, 1962 - 1963 yılında ODTÜ İnşaat İşleri Başkanlığı, Mimarlık işlerini bir yıl yönetti. Cengiz Bektaş, Cumhuriyet Dönemi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi.
Tarihimizin en önemli mimarı olarak gösterilen Mimar Sinan, Osmanlı'nın en ünlü baş mimarlarından biri. Mimar Sinan ile başlayan mimari anlayış, günümüzde de devam ediyor. 350'nin üzerinde esere imza atan Mimar Sinan, bugün hala dünyada adından söz ettiriyor.
Bakarken gözümüzü alamadığımız ve baştan aşağı bir sanat eseri olan yapılar, uzun yıllar boyunca kendilerinden söz ettirir. Böyle yapıların ise başarılı ve yetenekli mimarları vardır. Ünlerini dünyaya salan, muhteşem eserlerim yaratıcısı olan ünlü Türk Mimarları yukarıda listeledik.
İnşaat firmalarının daha önce hiç önem vermediği mimaride Türkiye artık başarılı çalışmalara imza atarak, uluslararası arenadan da takdir almaya başladı. İnşaat firmaları ise markalı konut projelerinde tasarımlarıyla büyüleyen projelere imza atmaya başladı.
Son yıllarda Türk mimarlar dünyanın dört bir yanında önemli yarışmalara projeleri ile katılıyor. Hal böyle olunca konut, ofis, avm, samat merkezi gibi projelerin tasarımcısı olan Türk mimarlar da yurt dışında tanınmaya başladı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde