Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, dolar kurunda yaşanacak artışa paralel olarak Avrasya Tüneli ücretlerinin güncellenebileceğini söyledi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yıl sonuna kadar zam yapılmayacağı açıklanan Avrasya Tüneli'nden geçişlerle ilgili açıklama yaptı. Dolar kurunda yaşanabilecek artışa işaret eden Bakan Turhan, bu durumda geçiş ücretlerinin yeniden belirlenebileceğini söyledi.
1 Şubat tarihinde Avrasya Tüneli'nde ücretlerin artırılması ancak ani bir kararla zammın geriye alınması sürecine ilişkin bir soru önergesini yanıtlayan Bakan Cahit Turhan: "İşletmece tarafından sehven ve kısa süreli bir zamdı" ifadesini kullandı. Bakan Turhan, mevcut sözleşmede işletme yılı içinde dolar kurunda yaşanacak artışların ücrete yansıyabileceği yönünde hüküm bulunduğuna da dikkat çekerek: "Yüzde 5 oranında artışın söz konusu olması halinde yıl içinde geçiş ücretleri tekrar belirlenecektir." dedi.
Avrasya Tüneli geçişlerinde uygulanacak zamlı tarifenin resmi internet sitesinden açıklanması ve sonrasında Ulaştırma Bakanlığı'nın bu haberi yalanlamasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve TBMM Eski Başkanı Binali Yıldırım'dan da Avrasya Tüneli zamlarına ilişkin açıklama gelmişti.
Binali Yıldırım katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada Avrasya Tüneli zammının seçimlerden sonrasına ertelendiği yönündeki söylentileri yalanlayarak: "Avrasya Tüneli'nden geçiş bedelleri yıl sonuna kadar devam edecek. Yıl sonuna kadar zam yok." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrasya Tüneli geçişlerinin zamlanmasına ilişkin önemli bir duyuru gerçekleşti. Avrasya Tüneli resmi sitesinden duyurulan zamlı tarifeye ilişkin 'sehven' ifadesinin kullanılması ise sosyal medyada tartışma konusu oldu.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Avrasya Tüneli İnternet sitesinde kısa süreliğine yer alan yeni ücret tablosunun "sehven" konulmuş olup kısa sürede kaldırıldığı yorumu yapıldı. Açıklamada: "Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde herhangi bir artış yapılmamıştır. 2018 yılında otomobiller için 23 TL 30 kuruş, minibüsler için 34 TL 90 kuruş olarak alınan geçiş ücretleri aynen devam etmektedir." ifadelerine yer verildi
Sitede yer alan tarifenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından reddedilmesi ve kısa sürede kaldırılması ise sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girdi. Ulaştırma Bakanlığı başlığı altında yapılan yorumlarda Avrasya Tüneli zammının seçim sonrasına ertelendiği vurgusu yaygın biçimde dile getirilmeye başlandı.
Avrasya Tüneli'nden geçişlerde geçiş ücretlerinin zamlanmasına ilişkin duyuru Avrasya Tüneli resmi sitesinden duyurulmuştu. 1 Şubat 2019 itibarıyla geçerliliğe sahip olan yeni zamlı fiyatlar yüzde 35'in üstünde bir düzeye denk düşüyordu. Buna göre 23 TL 30 kuruştan yapılan otomobil geçişleri yeni zamla birlikte 37 TL 10 kuruşa yükselmişti. Minibüsler ise 34 TL 90 kuruş yerine 48 TL 10 kuruştan geçiş yapabilecek. Minibüsler için yapılan zam ise yüzde 37.82 olarak ölçülüyor.
Avrasya Tüneli'nde yapılan son zamlarla birlikte projenin açıldığı tarihten bu güne geçen zaman zarfında geçiş tarifesi de yüzde 100'e yakın artmış oldu. Projenin ilk açıldığı dönemde 33 TL 20 kuruş olan gidiş-dönüş bedeli de son artışlarla birlikte 62 TL 20 kuruşa yükseldi. Bu ise yüzde 93'lük bir zammın uygulandığına işaret ediyor.
Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretleri seçimlerin atlatılmasının ardından uygulamaya alınmıştı. 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyatlarla otomobillerin geçişi 23 TL 30 kuruşa yükselmişti. Minibüsler ise yeni dönemde avrasya Tüneli'nden 34 TL 90 kuruşa geçiş yaptı. Zam öncesinde otomobiller 19 Tl 20 kuruşa, minibüsler ise 28 TL 80 kuruşa geçiş yapıyordu.
2017 Aralık ayında bir yılını dolduran Avrasya Tüneli'nde ücret artışına gidildi. 20 Aralık 2016 tarihinde açılışı yapılan projede geçiş ücretleri otomobiller için 21 TL, minibüsler için ise 31.50 TL olarak saptanmıştı. Zam öncesinde otomobiller 16 TL 60 kuruş, minibüsler ise 24 TL 90 kuruş ödeme yapıyordu.
20 Aralık 2017'de hizmete alınışının ilk yılını dolduran Avrasya Tüneli'nde, sözleşmede yazan geçiş ücretleri maddesi doğrultusunda fiyatlar güncellenmişti. İstanbul trafiğinin yoğun olduğu saatlerde iki yaka arasındaki gidiş gelişleri önemli ölçüde rahatlatan projede otomobil geçişleri 16 TL 60 kuruştan 21 TL'ye, minibüslerin geçişleri ise 24 TL 90 kuruştan 31 TL 50 kuruşa yükselmişti. Sözleşmeye göre geçişleri 1 Şubat 2018 tarihine kadar otomobiller için 4 dolar+KDV ve minibüsler için ise 6 dolar+KDV olarak belirlenmişti. KDV oranı ise yüzde 18 düzeyinde.
Devletin günde 68 bin 500 adet günlük araç geçiş garantisi sunduğu Avrasya Tüneli'nde ilk yılın sonunda günlük ortalama 45 bin araç geçiş düzeyine ulaşıldı. Yapılan sözleşme uyarınca günlük bu açık, Hazine tarafından karşılanacak. Bir diğer deyişle günde 33 bin adetlik araç açığına ilişkin bede işletmeye Devlet tarafından ödenecek. Bu yıl devletten 9 milyon araç geçiş garantisi karşılığında para alacaklarını söyleyen: "Bu da yaklaşık 150 milyon TL ediyor. Yıl sonuna doğru 68 bin rakamını yakalarız..." ifadelerini kullanmıştı.
Avrasya Tüneli'nden kaçak geçiş tartışması büyüyor...
Avrasya Tüneli'nde hedeflenen geçiş düzeyine ulaşmak için zamana ihtiyaç olduğunu ve bu hedefin de 2019 yılı itibarıyla tutmasını beklediklerini dile getiren Arıoğlu, yıl içinde yalnızca bir pazar günü 65 bin 927 adetlik geçiş seviyeseni ulaşıldığı bilgisini verdi. Arıoğlu, araç geçiş garantisi karşılığında Hazine'den alınan paranın 2018 yılında daha makul bir düzeye ineceğini de vurgulayarak: "4'te 1 oranında azalır diye düşünüyoruz. 2019 yılında ise artık günlük garantiyi rahatlıkla tuttururuz, diye düşünüyoruz..." şeklinde konuşmuştu.
Arıoğlu, Avrasya Tüneli projesinin yılda 23 milyon saatlik tasarruf ile ekonomiye önemli bir katkı sunduğunu ve bu dilimin ekonomiye faydasının ise 895 milyon TL olarak ölçüldüğünü belirtti. Arıoğlu, 30 bin tona yakın yakıt tasarrufu sunan ve 286 milyon TL'lik yakıt avantaj sağlayan proje ile birlikte 18 bin tonluk CO2 emisyon azaltımı sağlandığını vurgulayarak:" Projenin ilk bir yılında ekonomiye katkısı 1.2 milyar TL olarak ölçüldü..." dedi.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri
Evimiz içerisinde en çok kullanılan alanlardan biri olan yatak odaları dekorasyon sorunu yaşayan odaların başında geliyor. İşte sizlere yatak odası dekorasyon örnekleri...
Mina Towers'ta lansmana özel fırsatlar sürüyor
Ön satışların %10’u 2 haftada tamamlanan Mina Towers projesinde lansmana özel fiyat ve ödeme imkanları ile satışlar başladı.
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri 16 Kasım’da satışta
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri, 16 Kasım tarihinde satışa çıkıyor. Standart ve alt gelir olarak ayrılan evler için başvurular, 31 Aralık’a kadar devam edecek.
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri 10 Ağustos’ta satışta!
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri, 10 Ağustos 2015 tarihinde satışa çıkarılıyor. Evler için son başvuru tarihi ise 30 Eylül.
Ankara Elmar Towers
Ankara Elmar Towers Elmar Yapı tarafından hayata geçiriliyor
TSKB, sermaye payını açıkladı
TSKB GYO, Kamu Aydınlatma Platformuna(KAP) sermayesindeki paylarının %64,24 sınırına ulaştığını açıkladı