
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, kentsel dönüşümde yalnızca binaların değil, insan yaşamının da değişmekte olduğunu belirterek: "Rant algısını değiştirmek zorundayız..." dedi.
Türkiye İMSAD tarafından gerçekleştirilen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin 8. buluşmasında inşaat sektörü ve dijital olanaklar masaya yatırıldı. Zirvede söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, kentlerin ve binaların aklın merkezde yer aldığı stratejilerle inşa edilmesi gerektiğini belirterek kentsel dönüşüm algısında farklılaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bakan Özlü, siber güvenlik, dijital dönüşüm, geleceği yatırım gibi önemli kavramların gündeme alındığını ve tüm bu kavramların geleceğin dünyasını anlamak açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak: "Dünya, hayat, toplum değişirkent talepler de hızla değişmeye devam ediyor. Bu değişime elbette duyarsız kalamayız. Geleceğin dünyasına karşı hiçbir sektör, hiçbir kurum, ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum’ diyemez. Gelecek gümbür gümbür geliyor. Bunu doğru anlamaz, analiz etmez ve bu değişimi tüm üretim süreçlerinin merkezine koymazsak, gerçekten aydınlık bir geleceğe doğru ilerlediğimizi söyleyemeyiz” dedi.
Bakan Özlü, Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan ve ekonomiye katma değer sunan lokomotif sektörlerinden biri olarak inşaatın 100 milyar dolarlık bir kaynağa sahip olduğuna da dikkat çekerek, bu büyüklüğün sektörü Türkiye açısından stratejik bir konuma yükselttiğini dile getirdi. Başta inşaat malzemeleri sektörü olmak üzere kalite ve tasarımda fark yaratılması gerektiğini ve aklın ön plana çıktığını dile getiren Bakan Özlü: "Şehirlerimizi ve binalarımızı akılla inşa etmek zorundayız. Bunu da ancak teknolojiyi, inovasyonu araştırma-geliştirmeyi ve tasarımı arkamıza alarak yapabiliriz. Araştırma-geliştirme ve inovasyon destekli akıllı kentsel projeler ve uygulamalar yapmak zorundayız." dedi.
Bakan Özlü konuşmasında şehirleşme oranının hızla yükseldiğini ve bu durumda da ülkenin yarınlarının göz önünde tutulması gerektiğini belirterek: "Şehirlere bakarken aklımızda sadece şık binalar kenarına ağaç dikilmiş asfalt yollar gelmemeli. İnsan odaklı, insana saygılı ve insanı yücelten bir bakış açısına ihtiyacımız var. Çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, spor, kültür gibi bileşenleri kentleşme planlarının odağına koymalıyız. Tarihi ve çevresel dokuyu mutlak suretle korumak zorundayız. Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde kentsel dönüşümü farklı bir şekilde ele almak durumundayız. Kentsel dönüşümde sadece binalar dönüşmez, insan yaşamı şehirler ve alışkanlıklar da dönüşür. Bu nedenle kentsel dönüşüm algısının da değişmesi gerekir. Kentsel dönüşüme ilişkin toplumda oluşan rant algısını değiştirmek durumundayız." ifadelerini kullandı.
Zirvede söz alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de, Türkiye'nin geleceğinde sağlam temeller oluşturmanın önemine dikkat çekerek, ülkenin kritik bir eşikte yer aldığını söyledi. Bilecik, rekabet gücünün, ürünlerin katma değeri ve üretim teknolojilerinin üst seviyelere çıkarılarak korunabileceğini vurgulayarak: " Bunun için de dijital teknolojilerimizin ürün ve üretim ögeleri içindeki payının artırılması son derece elzemdir. Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi konum ve ucuz işgücü gibi avantajlarımız, yaşadığımız dijital çağda maalesef rekabet için yeterli olmayacaktır” dedi. TÜSİAD Başkanı Bilecik, özellikle son dönemde ekonominin dinamosu olarak gayrimenkul yatırımlarının tam ortasında olduklarını ve sektörün yarattığı katma değerin korunması, küresel rekabet gücünün korunması gibi hususlarda inşaatçıların kilit noktada yer aldığını da belirterek: "Buradaki anahtarların kaynak kullanımında üretimde ve tüketimde verimlilik artırıcı teknolojiler olduğuna inanıyoruz. Daha yenilikçi, standartları daha yüksek ürünler, malzemelerin üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması artık Türkiye için bir lüks değildir. Değişim için en iyi zaman şimdiki zamandır.” şeklinde konuştu
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Arsa nasıl alınır?
Gayrimenkul işlemleri arasında olan arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Tapuya gitmeden önce ve tapu dairesinde arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Gereken belgeler nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz!
TOKİ Yozgat Sarıkaya başvuruları 30 Eylül’de sona eriyor!
TOKİ Yozgat Sarıkaya projesindeki toplam 90 adet konutun başvuru dönemi 30 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor.
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Sosyal altyapı nedir? Sosyal altyapı alanları ve projeleri nelerdir?
Emlak terimleri arasında sık sık kullanılan sosyal altyapı nedir, sosyal altyapı alanları nerelerdir? sorularının yanıtı için yazımızı inceleyebilirsiniz!
Site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması gerekiyor. Kanuna göre eski yönetici yeniden atanabiliyor. Peki, site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Tarihi Amasya evleri
Doğal güzellikleriyle bilinen Amasya, Yeşilırmak kıyısındaki tarihi Yalıboyu evleriyle de dikkat çekiyor
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!