İnşaat cirolarında büyük kayıp

İnşaat Sektörü Ciro Endeksi'nde Ocak ayında yaşanan toparlanma sinyali, Şubat'ta derin bir kayba dönüştü. Sektör ciroları yüzde 22 oranında azaldı

İnşaat cirolarında büyük kayıp

İnşaat sektörü cirolarında Ocak ayında sonlanan düşüş, Şubat 2019'da yeniden negatif bir görünüm kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Ciro Endeksleri verilerine göre inşaat sektörü geçen yıl ve geçen aya göre ciddi kayıplarla karşılaştı.

İnşaat sektöründe ciro kaybı

İnşaat sektörü cirolarında olumlu izlenim Ocak ayının ardından yeniden kayboldu. Yayımlanan verilere göre takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 düşerken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinde ise geçen aya kıyasla yüzde 7.3 oranında düşüş saptandı. 

Ocak ayında durum neydi?

İnşaat sektörü cirolarında son aylarda yaşanan düşüş sonlandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Ocak 2019 dönemine ait Ciro Endeksleri'ne göre İnşaat Ciro Endeksi 2018 yılının Ocak ayına göre yüzde 26.6 oranında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 10.5'lik artış yaşadı.

Kasım ve Aralık düşüşleri

İnşaat Ciro Endeksi'nin Kasım 2018 döneminde uzun süredir devam eden artış eğilimini sonlandırmasının ardından Aralık'ta da negatif bir seyir izlendi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Aralık 2018 dönemine ait Ciro Endeksleri İnşaat Sektörü'nde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin bir önceki aya kıyasla yüzde 0.9 oranında düştüğünü gösterdi. TÜİK analizinde takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin ise 2017 yılının Aralık ayına kıyasla yüzde 3 oranında artış kaydettiğine işaret edildi. 

Kasım 2018'de İnşaat Ciro Endeksi

İnşaat Sektörü Ciro Endeksi uzun bir aradan sonra düşüş gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Kasım 2018 dönemine ait Ciro Endeksleri analizine göre İnşaat 2017 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 1.1 oranında düşüş kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksindeki bu düşüşe ek olarak Mevsim ve Takvim Etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin ise bir önceki aya kıyasla yüzde 17.1 seviyesinde düştüğü görüldü. 

Ekim 2018'de durum neydi?

İnşaat sektöründe cirolar Ekim 2018 döneminde yüzde 23.5 oranında artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan verilere göre takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 23.5 oranında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksindeki artış ise 2018 yılının Eylül ayına göre yüzde 4.9 seviyesinde artış gösterdi. 

TÜİK'in inşaat ciro endeksi değerlendirmesi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan analizde: "Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %23,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre %4,9 arttı." ifadelerine yer verildi. 

Eylül 2018'de inşaat ciro endeksi

İnşaat ciro endeksindeki güçlenme eğilimi durdu.. Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.9 oranında artış gösteren inşaat ciro endeksi, Eylül'de yıllık bazda sınırlı bir gelişim gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Eylül 2018 dönemine ait Ciro Endeksi verilerine göre takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, Ağustos'a kıyasla yüzde 3.5 oranında yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.2 seviyesinde düşüş gösterdi. 

TÜİK değerlendirmesi

Türkiye İstatistik Kurumu Analizinde: "Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,2 azaldı." ifadelerine yer verildi. 

İnşaat ciro endeksinde dönemsel düşüş

 

Ağustos'ta durum neydi?

İnşaat sektörü ciro endeksi son aylardaki yükselme eğilimini Ağustos'ta da sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Ağustos 2018 Ciro Endeksleri verilerine göre, İnşaat Sektörü Ciro Endeksi geçen yıla kıyasla yüzde 20.9 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında yüzde 28.3 oranında artış gösteren İnşaat Ciro Endeksi Ağustos ayında da bir önceki aya göre yüzde 7.8'lik gelişmeş kaydetti.

İnşaat ciro endeksindeki artış devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos 2018 dönemine ait Ciro Endekslerini açıkladı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzzde 32 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksinin ise bir önceki aya kıyasla yüzde 5.8 oranında yükseldiği görüldü. TÜİK tarafından inşaat sektörünün ciro endeksine ilişkin analizde:  "Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,9 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre %7,8 arttı." denildi.

 

İnşaat ciro endeksindeki artış sürüyor

 

Temmuz ayında nasıldı?

İnşaat Sektörü Ciro Endeksi Temmuz 2018 döneminde önemli bir gelişim kat etti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Temmuz 2018 dönemine ait Ciro Endeksileri açıklamasına göre inşaat sektörü ciroları hem geçen yıla hem de geçen aya kıyasla artış gösterdi.

İnşaat Ciro Endeksi'nde artış

TÜİK veilerine göre takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Ciro Endeksi 2018 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28.3 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 2.1'lik gelişim gösterdi. 

Toplam cirolarda son durum

Diğer taraftan inşaat, sanayi, ticarit ve hizmet sektörlerinin toplamının takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi ise aynı dönemde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 26.9 gelişti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 3.8 düzeyinde yükseldi. 

Haziran'da kısmi düşüş

Mart ayında yaşanan ciro kayıplarını  Nisan ve Mayıs aylarında telafi eden inşaat sektörü, Haziran ayında da güçlü performansını sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Haziran 2018 dönemine ait Ciro Endeksleri'ne göre inşaat ciroları Haziran ayında yüzde 22.1 oranında yükseldi

İnşaat sektörü cirolarında son durum

Yayınlanan verilere göre Haziran ayında Takvim etkilerinden arıdırılmış inşaat ciro endeksi, 2017 yılının Haziran ayına göre yüzde 22.1 seviyesinde artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinde ise bir önceki aya kıyasla yüzde 10 oranında düşüş saptandı. 

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

Toplam cirolarda yüzde 24'ün üstünde artış

Diğer taraftan sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerini kapsayan takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi ise 2018 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24.7'lik artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0.7'lik düşüş gösterdi. 

Mart düşüşünün ardından toparlanma sürüyor

İnşaat sektörü ciroları, Mart ayında yaşanan düşüşün ardından üst üste ikinci ayda da pozitif gelişim kat etti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Mayıs 2018 dönemine ait Ciro Endeksleri'ne göre, takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2017 yılının Mayıs ayına kıyasla yüzde 42.7 oranında yükseldi. TÜİK açıklamasında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin de bir önceki aya kıyasla yüzde 4.3 oranında arttığına dikkat çekildi. 

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

Toplam ciro endeksinde yüzde 25.1 artış

İnşaat, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerini toptan baz alan takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi ise 2018 yılının Mart ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 25.1 oranında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksinin ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 oranında arttığı görüldü. 

 

İnşaat ciro endeksindeki toparlanma sürüyor

 

Mart ayındaki kayıp Nisan'da giderilmişti

İnşaat sektörü ciro endeksi, Mart ayında yaşadığı dönemsel düşüşü kısa sürede atlattı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan verilere göre inşaat ciro endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 4.5, bir önceki yıla göre ise yüzde 35.6 oranında yükseldi.

AVM cirolarında artış sürüyor. Ayrıntılı bilgi için AVM Ciroları Son Durum başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz. 

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

İnşaat cirolarında artış

İnşaat Ciro Endeksi, Nisan ayında, bir önceki aya ilişkin negatif görünümü atlattı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün yayımladığı Nisan 2018 dönemine ait "Ciro Endeksi" verilerine göre  takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 oranında arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise Mart ayına kıyasla yüzde 4.5 seviyesinde artış kaydetti. TÜİK değerlendirmesinde:

"Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre  yüzde 4,5 arttı." denildi. 

Toplam ciro yüzde 25.2 oranında yükseldi

Nisan 2018 döneminde inşaat, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin toplamından hareketle oluşturulan 'takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi' ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.2 oranında yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 3.5 seviyesinde yükseldi. 

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

Mart ayında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Mart 2018 dönemine ait Ciro Endeksleri verilerine göre inşaat ciroları, son bir yılda artış gösterirken, geçen aya kıyasla düşüş yaşadı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2017 yılının Mart ayına kıyasla yüzde 28.9 oranında yükseldi. Buna karşın, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 8 oranında düşüş gösterdi.

 

İnşaat ciro endeksindeki toparlanma sürüyor

 

Yılın ilk düşüş eğilimi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ocak ayında takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50.3 seviyesinde artış göstermişti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise aynı dönemde, bir önceki aya kıyasla yüzde 21.9'luk bir gelişme göstermişti. Yine Şubat ayında da takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2017 yılının Şubat ayına göre yüzde 68.1 oranında yükselmişti. TÜİK'in konuya ilişkin değerlendirmesinde de mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin ise bir önceki aya kıyasla yüzde 5 oranında yükseldiği görülmüştü. 

Toplam cirolarda artış

İnşaat, sanayi, ticaret ve hizmet sektörüne ilişkin toplam takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi ise son bir yılda yüzde 22 oranında artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede: "Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi son bir yılda yüzde 68.1 oranında artış kaydetti" ifadelerine yer verildi. TÜİK tarafından yayınlanan verilerde kritik sektörlere ilişkin şu sonuçlar kamoyu ile paylaşıldı:

- Sanayi Sektörü: Geçen yıla kıyasla yüzde 23.6, bir önceki aya kıyasla yüzde 1 oranında artış görüldü
- Ticaret sektörü: Geçen yıla kıyasla ciro artışı yüzde 19.3 olarak ölçüldü. Bir önceki kıyasla artış ise yüzde 2.2 olarak belirlendi.
- Hizmet Sektörü: Hizmet sektöründe takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2017 yılının Mart ayına göre yüzde 24.1, son bir aya kıyasla ise yüzde 1.3 artış gösterdi.

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

İnşaat sektörü maliyet endeksinde son durum için İnşaat Maliyet Endeksi haberimizi inceleyebilirsiniz.

İnşaat ciroları son 1 yılda yüzde 68.1 arttı

İnşaat sektöründe yaşanan problemlere karşın işlem hacmi aktivitesini korumaya devam ediyor. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi Şubat ayı itibarıyla son 1 yılda yüzde 68.1 oranında yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksindeki artış ise son bir ayda yüzde 5 oranında gelişim gösterdi. Bu artışta sektörün 2016 yılının birinci çeyrek dönemine kıyasla, 2017 yılının ilk çeyrek döneminde yaşanan düşüş etkili oldu. İnşaat sektörü büyük konut projeleri ve yatırımlara rağmen 2017 yılının ilk çeyreğini yüzde 1.2 oranında düşüşle kapatmıştı. 

İnşaat sektöründe dev ciro gelişimi

Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ve mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi bir önceki sene ve bir önceki aya kıyasla dikkat çekici bir gelişim gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yapılan Şubat 2018 dönemi Ciro Endeksleri açıklamasında: "Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %68,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre %5 arttı." ifadelerine yer verildi. 

 

İnşaat ciro endeksi geçen aya kıyasla düştü

 

İnşaat diğer sektörleri katladı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan veriler, inşaat sektörünün diğer sektörlere kıyasla son bir yıl içinde ciddi bir ciro artışı yaşadığını gösterdi. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerini baz alan değerlendirmede topla ciro endeksi takvim etkilerinden arındırılmış biçimde bir önceki yıla kıyasla yüzde 23.4 oranında yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 seviyesinde gelişim sağladı. İnşaat sektöründe son 1 yıl içinde yaşanan yüzde 68.1'lik artışa karşın, sanayi sektöründe takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi yüzde 24.9, ticaret sektöründe ise takvim etkilerinden arındırılmış ciro yüzde 17.2 oranında artış kaydetti. Hizmet sektöründeki artış ise yüzde 23 olarak ölçüldü

Diğer sektörlerde durumlar

- Sanayi Sektörü Cirosu Yüzde 24: Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi, 2018 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24.9 seviyesinde artış kaydetti. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksinin ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1.6 oranında arttığı görüldü. 

- Ticaret Sektörü Cirosu Yüzde 17.2: Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi 2018 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17.2 seviyesinde yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0.3 puan arttı. 

- Hizmet Sektörü Cirosu yüzde 23: Takvim etkilerinden arındırılmış ihzmet ciro endeksi de 2017 yılının Şubat ayına kıyasla yüzde 23 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 oranında gelişti. 

 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
avm
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR