Kanal İstanbul'da maliyet ve müşteri hesabı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul'un 15 milyar dolarlık maliyetinin girişim tarihi için belirleyici olduğunu belirterek: "Müşteri bulunmazsa, bu yıl kendi imkanlarımızla başlayacağız." dedi.

Kanal İstanbul'da maliyet ve müşteri hesabı

Kanal İstanbul projesinde çalışmaların bu yıl içinde başlaması hedefleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projenin İstanbul Havalimanı ile entegre biçimde hesaplanacağını belirterek: "Proje maliyeti 15 milyar dolar." dedi. Kanal İstanbul projesine dahil olmak isteyen firmalarla iletişimin sürdüğünün işaretini veren Turhan:

"Müşteri bulunmaması halinde kendi imkanlarımızla bu yıl içinde projeye başlamayı planlıyoruz. Kanal İstanbul güzergahı üzerinde 7 otoyol köprüsü, biri köprü diğeri de yer altı geçişi olmak üzere 2 demiryolu geçişi ve de metro planlıyoruz." dedi. 

Bakan Turhan, bu geçiş planları ile birlikte su iletim hatlarının geçişi kapsamında da 8 adet tünelli geçiş ve 14 enerji nakil hattı, 7 doğalgaz hattı için de 5 koridor tasarlandığını vurgulayarak: "Mevcut telekomünikasyon hatları için de 3 koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapıldı. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları 2025'te geçmeye başlar." dedi. 

Kanal İstanbul 2025'te hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesinin 2055 yılında hizmete açılacağını da vurgulayarak: "Kanal İstanbul'u 2025 yılında ülkemize kazandırmış oluruz. Bu tarihte buradan deniz araçları geçişlerine başlamış olur." dedi. 

İhale Haziran'da yapılacak mı?

Kanal İstanbul Projesi'nde ihale takvimi netleşmese de beklentiler yaz aylarını işaret ediyor. Limak Holding Yönetim kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Kanal İstanbul projesinin ihalesinin bu yıl gerçekleşeceğini belirterek Haziran'a kadar olan süreye işaret etti.

Haziran'a kadar ihale

Kanal İstanbul projesinde çalışmaların da bu yıl başlayacağı yorumunda bulunan Özdemir: "Haziran ayına dek hem ihaleyi hem de tüp geçit projesinde adım atılmasını bekliyoruz. Projenin Yap İşlet Devret modeliyle ihale edilecek otoyollarla desteklenecek." şeklinde konuştu. 

Kanal İstanbul son durum: Etüt proje işleri tamamlandı

Kanal İstanbul projesinde adımlar büyük bir hızla atılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, mega projenin etüt proje işlerinin tamamlandığına dikkat çekti ve: "ÇED Raporu'nun onaylanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Adım adım Kanal'a doğru

Ulaştırma Bakanlığı'nın 2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedeflerinin anlatıldığı basın toplantısında söz alan Cahit Turhan: "Etüt işlemleri tamamlandı. Kanal İstanbul ile Montrö BOğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerini açık ve örtülü biçimde ihlal etmeden İstanbul BOğazı deniz ulaştırmasına açık tutarak alternatif ve ikinci bir kapı ve su yolu açılmış olacak." dedi. 

Önce ÇED sonra ihale

Bakan Turhan, süreçle ilgili olarak öncelikli hedefe Çevre Düzeni Planı'nın onaylanması olduğunu da belirterek: "Bunu takiben ihale ilanına çıkacağız." dedi. 

Felaket gibi göstermeye çalışanlar var

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım Kanal İstanbul projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Projeyi bir su ve geçiş yolu olarak tanımlayan Yıldırım projenin yerel ve uluslararası alanda felaket projesi gibi sunulmasını eleştirdi

Kanal İstanbul'u felaket gibi sunmaya çalışanlar var

Binali Yıldırım, dış yayınlarda konunun hep olumsuz biçimde işlendiğini belirterek: "İstanbul'un felaketine sebep olacak bir proje gibi göstermeye çalışıyorlar. Peki neden böyle? Boğaz'a alternatif oluşturuyoruz. Bu ise hem ulusal güvenliğimiz açısından hem de stratejik menfaatlerimiz açısından bize yarar sağlayacak." dedi.

Kanal İstanbul  imar projesi değil

CNN Türk'e yaptığı açıklamada Kanal İstanbul Projesi'nin imar projesi olmadığını vurgulayan Yıldırım: "Bugün İstanbul Boğazı'ndan geçişler sürüyor. Her biri nükleer bomba. Ne denli büyük tehdit altındayız, anlatmak istiyorum. " ifadelerini kullandı. 

İlk konutlar havalimanı çalışanları için

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesi kapsamında inşa edilecek konut projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mega projede önceliğin İstanbul Havalimanı çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanmasına verileceğini söyleyen Murat Kurum: "Türk Hava Yolları ile Emlak Konut'a ait 3.6 milyon metrekarelik alanda İstanbul Havalimanı çalışanları için 7 bin konut yapılacak." dedi. 

İhale Şubat'ta yapılacak

Türk Hava Yolları ile Emlak Konut'un sahip olduğu 3.6 milyon metrekarelik alan üzerinde konut projesi inşa edileceğini belirten Murat Kurum: "İnşallah ilk yerleşimi de burada, 3. Havalimanında çalışanlara yapacağız. İlk etapta yaklaşık 7 bin konut olacak. Bunun da inşallah ihalesini Şubat ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu. 

500 bin kişilik nüfus, düşük katlı yapı profili

Bakan Kurum, Kanal İstanbul projesi ve çerçevesinde inşa edilecek örnek şehirlerde 500 bin kişilik bir nüfus öngörüldüğünü  ve inşa edilecek yapılarla İstanbul'un deprem dönüşümünde rezerv konut alanlarının ortaya çıkarılacağını belirterek: "Meydanlar, camiler, sosyal alanlar ve yeşil alanlarıyla örnek bir proje olacak." şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal açıklaması: Çok gecikti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin 14 kentteki belediye başkan adaylarının kamuoyuna duyurulduğu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi için 'çok gecikti' ifadesini kullandı.

2019'da ihale yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin önemli projeleri uygulamakta olduğunu ve bunların herkes tarafından takip edildiğini hatırlatarak: "Onları zaten takip ediyorsunuz. Malum Kanal İstanbul, Çok gecikti. Ama inşallah 2019'da ihalesini yapıp adımını atacağız. Bir çok yüksek hızlı tren vs. Yürüyen projelerimiz var. Aynı şekilde ulaştırmada attığımız adımlar var. Havalimanlarımız var devam eden. Tüm bunlarla beraber belediyelerimizin işini kolaylaştıracağız." ifadelerini kullandı. 

Kanal İstanbul'un hukuki statüsü ne olacak?

Kanal İstanbul projesinin hukuki statüsü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından açıklandı. İyi Parti Bursa Milletvekili Ahmet Erozan'ın soru önergesine yanıt veren Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, mega projenin uluslararası kullanıma açık olacağını buna karşı geçiş rejiminin "iç su yolu" olarak tanımlandığını ve Montrö Sözleşmesinin aksine bazı önlemlerin uygulanacağını belirtti. 

 

 

Kullanım yetkisi Türkiye'nin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi'nin hukuki statüsüne ilişkin değerlendirmesinde "uluslararası ulaşıma açık iç su yolu" ifadesini kullanarak: "Kanal İstanbul'un geçiş rejimi, uluslararası hukuk temelinde Türkiye'nin kendi iç hukukuyla düzenlendi. Türkiye'nin bir iç su yolu olması hasebiyle buradaki geçiş koyullarının belirlenmesi ülkemizin münhasır yetkisinde bulunmaktadır." dedi.

Kanal'dan hangi tip gemiler geçecek?

Kanal İstanbul Projesi'nin trafiğe açılmasının ardından tanker, konteyner, ticaret ve yolcu gemilerinin geçiş yapabileceğini söyleyen Bakan Cahit Turhan, "Geçişine izin verilecek gemi tip ve sınıflarına göre alınacak ücretlendirme işlemleri hakkındaki çalışmalar da devam ediyor. Benzer şekilde seyir emniyetinin nasıl sağlanacağı konusundaki teknik ve idari çalışmalar da sürüyor." dedi. Bakan Turhan diğer traftan Kanal İstanbul'dan yabancı savaş gemilerinin geçişine izin verilmeyeceğini de ekledi. 

 

 

Köprüleri devlet yapacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi güzergahında yer alacak köprülerin yapım maliyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TBMM PLan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde milletvekillerinin sorullarını yanıtlayan Bakan Turhan: "Köprülerin genel bütçeden yapılması planlanmaktadır." şeklinde konuştu. 

Çalışmalar gizlilik içinde yürütülüyor

Bakan Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projelerine ilişkin çalışmaların gizlilik için yürütüldüğünü de vurgulayarak: " Kanal İStanbul Projesi kapsamında yapılacak köprülerin yatırım maliyetlerine kamulaştırmalar ve köprüler dahil değil" şeklinde konuştu. 

 

 

Yeniden yatay mimari vurgusu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kanal İstanbul projesine yatay mimarinin eşlik edeceğini söyleyen Bakan Kurum: "İnsan ölçeğinde yaşam alanları planlanacak" dedi. 

Kadim değerleri koruyacak

Kanal İstanbul Projesi'nin kadim değerleri koruyan ve çevre dostu bir proje olacağını söyleyen Bakan Kurum: "Ayın zamanda afet riskini bertaraf eden, sağlıklı ve güven veren yaşam alanları oluşturacağız." ifadelerini kullandı. 

Planlar hazır 2020'ye kalmayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'nda söz alan Turhan, Kanal İstanbul Projesi'nin 1/100000'lik imar ylanlarında son noktaya gelindiğini belirtererek: "Kanal İstanbul'un inşaatı 2020 yılına kalmamalı. İnşallah 2019'da başlarız." ifadelerini kullandı. 

Kanal'a 10 köprü eşlik edecek

Kanal İstanbul projesinin yapılaşmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Cahit Turhan, iptal edilen bir projenin olmadığını buna karşın ihale etmeyi düşündükleri kimi projeleri de ötelediklerini vurguladı. Cahit Turhan: "Kanal İstanbul projesi kapsamında 10 köprü yapımı planlanıyor." şeklinde konuştu. 

 

 

İkinci 100 günlük planın merkezinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağustos ayının başında açıkladığı İlk 100 Günlük Eylem Planının süresinin dolmasının ardından gözler İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na çevrildi. Yeni dönemle ilgili en önemli hedefin Kanal İstanbul projesinin ihale ilanına çıkılması olduğu öğrenildi. 

İhale ilanına doğru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde İkinci Yüz Günlük Planı kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Ekonomik hedeflerin ve seçim stratejilerinin yer alacağı bu planda en önemli pay ise Kanal İstanbul'an olacak. Milliyet'ten Kıvanç El imzalı habere göre şehirlere ve bölgelere göre özel projelerin yer alacağı bu planda Kanal İstanbul'un ihale ilanına çıkılması için harekete geçilecek. Planın bir diğer önemli maddesi ise Emlak Bankası'nın faaliyetlerine başlaması olacak. 

Güney Kore modelli şehirleşme planı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı'nın alternatif geçişi olarak tasarlanan Kanal İstanbul'a örnek yapılaşma modellerinin eşlik edeceğini açıkladı. Dünya İdari Kentler Birliği'nin 1. Genel Kurulu'nda 16 farklı ülkeden gelen belediye başkanlarına konuşan Bakan Kurum, Bakanlık olarak hayata geçirilecek 39 eylemin başında Kanal İstanbul'un geldiğini söyledi. 

Örnek şehirler kurulacak

Bakan Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinin dünya ölçeğinde niteliği ve Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayan 43 kilometrelik uzunluğuyla tarihi bir değer taşıdığını vurgulayarak: "Kanalın iki tarafına da örnek şehirler kuracağız. Bunu Güney Kore yaptı. Biz de İstanbul'a, ülkemize ve bu tarihi mirasa yakışır örnek şehirler kuracağız." şeklinde konuştu. Açıklamasında Kanal İstanbul projesinin İstanbul Boğazı'na alternatif niteliğine de dikkat çeken Murat Kurum: "Artık ülkeler değil, şehirler ekonomik güç haline geliyor. Bu proje dünya ölçeğinde ve İstanbul'a yakışır bir proje olacak." dedi. 

 

 

Kanal'a yatay konspetli yapılaşma eşlik edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk hedeflerinin 42 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul Projesi olduğunu belirtti. Kanal İstanbul'un her iki tarafında yatay mimarinin hakim olduğu ve 4 katı geçmeyen yapılaşma politikasının eşlik edeceğini söyleyen Kurum: "Bu bölgenin içinde fuar alanları, üniversiteler, sosyal donatı alanları gibi aklınıza gelen tüm zenginlikleri barındıracak modern iki şehir kurulmasını planlıyoruz." dedi. 

Örnek şehircilik ilkeleri ile oluşturulacak

Bakan Murat Kurum, oluşturulacak iki kentin örnekşehircilik ilkeleriyle inşa edileceğine de dikkat çekerek: "Kanalin her iki tarafında da yatay mimari hakim olacak. Burada bina yükseklikleri 4 katı geçmeyecek. Sosyal donatı alanlarıyla desteklenecek. İstanbul'un yıkılması gereken binalarının da bu bölgeye revize edilmesi planlanıyor." şeklinde konuştu. 

 

 

Etüt çalışmalarından üç ay sonra ihale

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Kanal İstanbul projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nın en önemli maddelerinden biri olan Kanal İstanbul'un etüt proje işinin tamamlanmasının ardından ihale sürecinin başlayacağını söyledi.

Kanal İstanbul sürecini kim yönlendirecek? Ayrıntılar için Kanal İstanbul İdaresi başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz

Kanal İstanbul'da takvim netleşti

Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı bünyesinde Türkiye'nin gurur projelerinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Turhan: "Programın en önemli projeleri arasında Kanal İstanbul yer alıyor. Projenin etüt proje işinin tamamlanması ve yapım ihale ilanına çıkılması için tüm hazırlıklar yapılıyor." dedi. 

Yetki Karayolları ve Altyapı Yatırımları bölümünde

Bakan Turhan, etüt proje aşamasındaki çalışmaların sürdürülmesindeki yetkinin Karayolları Genel Müdürlüğü ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne verildiğini belirterek: "Çalışmaların tamamlanmasının ardından 3 aylık süre zarfında ihale ilanına çıkılmasını planlıyoruz." dedi. 

 

 

İnşaat 5 yıl sürecek

Projede inşaat süresinin yaklaşık 5 yıl boyunca devam edeceğini ve asgari ekonomik ömrünün de 100 yılı bulacağını hatırlatan Turhan, jeoteknik, hidrojeolojik ve ekolojik çalışmalara ek olarak navigasyon ve kanal içi trafik simülasyon uygulamalarının da devam ettiğini dile getirdi. Turhan,ÇED süreçleri, yapım ve işletimine yönelik finansal model hazırlıklarının da devam ettiğini belirterek: "Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 3 aylık sürede Kanal İstanbul etüt proje işinin tamamlanmasına ve yapım ihale ilanına çıkılmasına çalışılacak." dedi.

YİD yetkisi Ulaştırma ve Altayıp Bakanlığı'nın

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kanal İstanbul ve benzeri projelerin Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılmasını sağlama görevi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na verildi. 

Yapımını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sağlayacak

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde 'Kanal İstanbul' düzenlemesi de yer aldı. Böylece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görev ve yetkileri arasında Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projelerinin yapımını sağlama da eklenmiş oldu. İlgili Bakanlık, bu gibi projeleri, ileri teknoloji veya yüksek maddi kaynak gerektirmesi durumunda YİD modeli çerçevesinde projenin yapımı için sermaye şirketleri veya yabancı şirketlerin görevlendirilmesini sağlayacak. 

YİD Modeli Plan Bütçe Komisyonu'nda 

Geçtiğimiz Ocak ayında düğmeye basılan Kanal İstanbul projesi, Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp, Karadeniz Sazlıdere Barajı'na kadar uzanan 45 kilometrelik güzergaha yapılacak. Ak Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan tarafından verilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifinde yer alan düzenleme bugün Plan Bütçe Komisyonunda görüşülecek. 

Yap-İşlet-Devret Modeline yasal düzenleme 

Verilen kanun teklifiyle 3996 Sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yapİşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanunun kapsam maddesine ‘denizleri gölleri, nehirleri, birbirine bağlayarak gemilerin seyrüseferine imkan veren su yolu işlevi görecek kanal veya benzeri altyapı tesisleri, lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, işletme, manevra, geceleme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan ve tesisleri’ ibaresi eklendi. Teklifin gerekçesinde ise Kanal İstanbul gibi projelerin büyük finansman ve ileri teknolojiye ihtiyaç sunulan projelerde özel sektörün tecrübesinden ve sermayesinden yararlanılması, bu çerçevede ise rekabet gücünün artırılarak maliyetlerin düşürülmesine yönelik bu gibi projeleri yap-işlet-devret modeli ile yapılmasının amaçlandığı belirtildi. 

 

 

Kanal İstanbul'da ihale modeli

Kanal İstanbul'un finansman modelini yakından ilgilendiren bilgiye göre mega projenin ihalesinin "Yap-İşlet-Devret" olarak tanımlandığına işaret edildi. Daha önce çeşitli zamanlarda farklı yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda kamu gelirleri ve karma yöntemle ihaleye çıkılacağının işaretleri verilmişti. 

Öncelik finansman modelinde

Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ilk kabinesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görevine başlayan Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Turhan projece önceliği finansman modelinin oluşturulmasında oludğunu söyledi.

Önce finansman modeli, sonra ihale

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye'nin prestij projeleri için günün 24 saati çalışmakta olduklarını vurgulayarak: "Avrupa Yakası'nda, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak Kanal İstanbul PRojesi'nin finansman modelinin en kısa sürede netleştirilmesi önem taşıyor." dedi. Finansman modelinin netleştirilmesinin ardından ihaleye çıkılacağı bilgisini de veren Turhan: "2018 yılı bitmeden ihale ilanına çıkılması talimatını verdik." dedi. 

Kanal İstanbul'da plan değişikliği

Kanal İstanbul projesi, plan değişikliği ile yeniden gündeme geldi. İlk planda genişliği 400 metre olarak tasarlanan mega proje, yapılan revizyonla 275 metreye düşürülecek. Alınan kararda özellikle maliyet hesabının etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yeni planın 30 milyarlık bir tasarruf sağlayacağını belirtiyor. 

Hafriyat beklentisi düştü

Yapılan düzenlemenin en önemli etkisi, yapay adalara aktarımını hedeflenen hafriyat miktarı üzerine olacak. Buna göre ilk planda 1.7 milyar metreküp olması planlanan hafriyatın yeni planla birlikte 800 milyon metreküp kadar azalması söz konusu olacak. Daha önce yapılan açıklamalarda Kanal İstanbul'dan çıkarılan hafriyatın Karadeniz ve Marmara girişlerinde turizm amaçlı olarak oluturulacak yapay adalar için kullanılacağı belirtilmişti. Ancak seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Millet Bahçeleri projesine de aktarımı gündeme geldi. Kanal hafriyatının özellikle Atatürk Havalimanı arazisi üzerindeki Millet Bahçesine yönlendirilme bekleniyor. 

Köprü sayısı 6'dan 7'ye çıktı

Genişlikteki düşüşle birlikte güzergah üzerinde yapımı planlanan köprülerin uzunluğunun da düşmesi, böylece bir diğer tasarrufun da köprülerden elde edilmesi planlanıyor. Yeni planda daha önce 6 köprü tasarlanan güzergah üzerinde 7'inci köprünün inşası da düşünülecek. Daha önce tasarlanan 6 köprü, D-100, TEM, Kuzey Marmara Otoyolu, Devlet Yolu, Belediye Yolu ve Kuzey Havalimanı bağlantı yolu olarak bilinin D-20 ekseninde planlanmıştı. Kaynaklar bu talebin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geldiğine dikkat çekiyor. 

Temelleri bu yıl atılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde "Asrın Projesi" olarak kamuoyuna tanıttığı Kanal İstanbul projesinde takvim her geçen gün daha net hale geliyor. Özellikle tanker geçişlerinde yaşanan kazaların minimum düzeye indirilmesi ve İstanbul Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması amacıyla geliştirilen Kanal İstanbul'un inşaatının 2019 yılına girmeden başlaması bekleniyor. 

 

 

Sondaj çalışmaları yapıldı, simülasyonlar sürüyor

Konuyla ilgili son açıklama seçim hazırlıklarının yapıldığı dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den gelmişti. Bakan Özhaseki, mega projede sondaj çalışmalarının yapıldığını ve belli bir aşamaya ulaşıldığını vurgulayarak, halen Kanal İstanbul'dan geçebilecek gemi büyüklüklerinin de simülasyon çalışmalarıyla denetlendiğini bildirerek: "Söz konusu simülasyon araştırmalarında gemilerin oluşturacağı dalga boylarını denetliyoruz. Buna bağlı olarak navigasyon çalışmalarına da devam ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı

 

 

Kanal İstanbul'da inşaat ne zaman başlayacak?

Açıklamasında simülasyon ve navigasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Kanal İstanbul ile ilgili nihai boyut ve geçecek gemi kesitleri kararının da verileceğine dikkat çeken Özhaseki: "Bu çalışmalarımız tamamlandığında projemizi ihale edeceğiz. Bu yıl bu ihaleyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunu da bir çok karma modeli ile birlikte kullanmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlut Uysal da, Kanal İstanbul'un bir İstanbul'u kurtarma projesi olduğuna vurgu yaparak:

"Kanal İstanbul mutlaka hayata geçirilmeli. Boğaz trafiğini yeni bir düzene sokma ve İstanbul'u kurtarma adına önem taşıyor. Kanal İstanbul projesinde inşaat çalışmalarının bu yıl içinde başlaması planlanıyor. Temeller bu yıl atılacak ve protokol de imzalanma aşamasına gelecek." ifadelerini kullandı. 

Kanal İstanbul güzergahı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul projesinin geçiş aksını 2017 yılında açıklamıştı. Buna göre proje İstanbul Marmara'dan Küçükçekmece'den başlayarak kuzeye doğru ilerleyecek, burada Sazlıdere ve Durusu koridoru üzerinden Karadeniz'e ulaşacak. Kanal İstanbul projesinin toplam uzunluğu ise 45 kilometreye ulaşacak. Ahmet Arslan söz konusu güzergahın "yer altı su kaynakları" açısından en uygun gidişat olarak saptandığını vurgulayarak: "Tsünami ve parametreler bazında tüm bu veriler bazında detaylı çalışmalar yürüttük ve olumsuz bir etkiye rastlamadık." dedi. 

 

 

Güzergah hakkında bilgi almak için Kanal İstanbul güzergahı haberimizi inceleyebilirsiniz..

Tartışmaların odağındaki proje

Kanal İstanbul projesi kamuoyuna açıklandığı tarihten bugüne kadar çok sayıda tartışmaya konu oldu. Projeyi geliştiren ve inşasını zorunlu olarak gören Hükümet kanadı, özellikle İstanbul Boğazı'nın uluslararası geçişlere kapatılması ve özellikle tarihi netilikli binaların korunması amacıyla alternatif geçiş sisteminin önemine işaret etmekteydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sık sık meydana gelen yalı kazalarına dikkat çekerek: "Yalıya bir tankerin çarpması büyük bir felaket. Her an olabilir. Bu tip olaylar yaşadık. Kanal İstanbul zevk için yapılan bir şey değil. Stratejik bir projedir. Bunu inşa ettiğimiz anda İstanbulumuza ayrı bir güzellik katmış olacağız. Stratejik bir damga vurmuş olacağız" ifadelerini kullanmıştı. İstanbul Boğazı'ndan tanker geçişinin riskli yönü son olarak Vitaspririt isimli tankerin tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na büyük hasar verdiği kazanın ardından ülke gündemine gelmişti. Davada 50 milyon dolarlık ihtiyati haci istenmişti. 

 

 

İstanbul Boğazı'nda tehdit altında kaç yalı var? Bunların kaçı tarihi nitelik taşıyor? Ayrıntılar için İstanbul'un Tarihi Yalıları haberimizi inceleyebilirsiniz tıklayın...

Kanal İstanbul fay hattı üzerinde mi?

Kanal İstanbul'un mega kent açısından büyük risk taşıdığını iddia edenlerin ilk argümanı ise projenin aktif fay hatları üzerindeki konumu oldu. Yayınlanan kimi raporlar Kanal İstanbul'un aktif üç fay hattı üzerinde bulunduğunu ve özellikle Küçükçekmece Gölü altındaki hatların yapılaşma için ciddi tehlikeler içerdiğini ortaya koydu. İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı'nın ÇED Raporunda edinilen bilgiye göre, olası bir büyük depremin bu fayları tetiklenebilecek ve önemli bir artçı sarsıntıya yol açabilecek. 


Proje Bilgisi: Kanal İstanbul

Yazar: Göktuğ Halis
Yorum

Benzer Haberler

THY İstanbul Havalimanı'ndan 10 milyona yakın yolcu uçtu

THY İstanbul Havalimanı'ndan 10 milyona yakın yolcu uçtu

Edirne'den Bulgaristan'a tren seferleri

Edirne'den Bulgaristan'a tren seferleri

İstanbul banliyö hattından 68 günde 24 milyon yolcu geçti

İstanbul banliyö hattından 68 günde 24 milyon yolcu geçti

Bayram süresince YHT hatlarına ek sefer desteği

Bayram süresince YHT hatlarına ek sefer desteği

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR