Eviniz kentsel dönüşüme mi girdi? Peki, kentsel dönüşüm hakkında yeteri kadar bilgiye sahip misiniz? Kentsel dönüşüm ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik...
Eviniz kentsel dönüşüme mi girdi? Peki, kentsel dönüşüm hakkında yeteri kadar bilgiye sahip misiniz? Kentsel dönüşüm ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik...
Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm anlamı taşıyor. Depreme dayanıklı olmayan binanın yıkılarak bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine denir.
Türkiye genelinde bütün binalar 6306 sayılı Kanun kapsamındadır. Binanın bulunduğu yere, yaşına, deprem bölgesine bakılmaksızın, riskli olarak tespit edilen bütün binalar Kanun hükümlerinden faydalanır. Kanunda riskli tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamasına rağmen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphe duyan herkes risk tespiti yaptırabilir.
Bir binanın riskli olup olmadığı, Bakanlıktan ruhsat almış olan risk tespit kuruluşları tarafından yapılır. Binanın ekonomik ömrü dolmuşsa ya da bina depremde yıkılma veya ağır hasar alma riski taşıyorsa riskli olarak kabul edilir. Risk tespitini binada pay sahibi olan herhangi biri yaptırabilir. Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararı ile rezerv veya uygulama alanı olarak ilan edilen yerlerdeki binalar da riskli sayılır. Bu alanlarda binanın riskli olup olmadığı konusunda mal sahipleri başvurmazsa, bu tespit Bakanlık veya Belediye tarafından yapılır.
Binanız riskli yapı grubuna giriyorsa gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra yıkılacaktır. Risk tespitine karşı mal sahipleri 15 gün içinde Bakanlığa itirazda bulunabilir. Risk tespitinin kesinleşmesinden sonra bina sahiplerine binanın yıktırılması için 60 gün süre verilir. Bu süre içerisinde bina yıktırılmazsa, yıkım kamu eliyle yapılır ve yıkım masrafları maliklerden istenir. Bu durumda, binanın malikleri tapudaki hisseleri oranında arsa hissedarı olurlar. Arsa hissedarlarının 2/3 çoğunluğu onayı ile binanın kime, nasıl pay edileceği Bina Ortak Karar Protokolü ile belirlenir. Protokole katılmayan hak sahiplerinin hisseleri, açık artırma ile diğer ortaklara satılır. Alıcı çıkmazsa bakanlık bu hisseleri kamulaştırma yolu ile satın alır.
Bina Büyüklüğü Sabit Fiyat Metrekare Birim Fiyatı
500 metrekareye kadar - 2.25 TL
500 ile 1.000 metrekare arası 1.125 TL 1,75 TL
1.000 metrekareden büyük 2.000 TL 1,00 TL
Örnek 1: 400 metrekare bir bina için: 400x2.25=900 TL
Örnek 2: 750 metrekare bir bina için: 1.125 + (750-500) x 1.75= 1.562,50 TL
Örnek 3: 1.500 metrekare bir bina için: 2.000+ (1500-1000) x 1,00=2.500 TL
Kentsel dönüşüm kapsamına giren binaların mülk sahipleri bina yapımı için kentsel dönüşüm kredisi, kentsel dönüşüm kira yardımı kullanabilir. Kiracılar ise yeni daire alımında devlet teşvikli kentsel dönüşüm kredisi, taşınma parası alabilir.
Riskli alandaki malikler, kiracılar veya sınırlı ayni hak sahipleri kira yardımı için, riskli alan için Bakanlığı veya yetkilendirilen İdareye başvuru yapacaklar. Bu alanlarda yapılacak olan kira yardımı bedeli proje bazında belirlenir.
Bağımsız bölümü gösterir tapu belgesi, Arsa paylı tapular için, nüfus müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya üzerine kayıtlı olan son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturalarından birisi, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Riskli bina tespit raporu inceleme formu, Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği,ile birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuracaktır.
Kentsel dönüşüm ile ilgili detaylı bilgiyi, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul, İzmir ve Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden öğrenebilirsiniz. Bunların dışında Alo 181 hattından ya da Bakanlığın www.csb.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.
Dosyayı indirmek için tıklayın.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde