
Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen 2. İnşaat Ekonomisi Zirvesi'nde kentsel dönüşüm masaya yatırıldı. Çok sayıda uzman ve akademisyenin katıldığı zirvede, kentsel dönüşümün yol açtığı sorunlara dikkat çekildi
GYODER ve Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen 2. İnşaat Ekonomi Zirvesi'nde Türkiye'nin son yıllardaki en önemli gündemi "kentsel dönüşüm" masaya yatırıldı. Ana teması "Kazançlı Yapılar İnşa Etme Sanatı" olarak belirlenen etkinliğe katılan çok sayıda akademisyen ve uzman, kentsel dönüşümün yarattığı çarpıklıklara dikkat çekti.
Etkinlikte söz alan şehir plancısı Faruk Göksu, 1960'lı yıllardan günümüze üç kez kentsel dönüşüm hamlesi gerçekleştiğini ve bu süreçlerin sonunda da kamusal alanda önemli kayıpların yapandığını belirterek: "Kentler, kentsel dönüşümden kazançlı çıkamadı. 60'lı yıllarda gecekondulaşma ve apartmanlaşma, 80'li yıllarda ise gecekonduların yıkılıp toplu konut ve apartmanlaşma sürdü. 1999 depremi sonrasında başlayan kentsel dönüşümün başarılı ve tüm paydaşlar için adil bir kentsel dönüşüm olarak nitelenebilmesi, ancak kamusal alan yaratmakla mümkün olabilir..." şeklinde konuştu.
Göksu, İstanbulda yaşayan vatandaşlardan hiç birinin kendi evinin depreme karşı dayanıklı olduğunu savunamayacağını da vurgulayarak: "Bizim çok acil olarak en az 2 Şişli, 2 Bağcılar, 3 Güngören büyüklüğünde 2 bin hektar açık alan yaratmamız gerekiyor. İstanbul’un kentsel dönüşüm anayasası açık alan yaratmak olmalı. Projelerinde açık alan yaratmayanlara imar hakkı verilmemeli’’ ifadelerini kullandı.
İstanbul Fikirtepe'de yaşanan kentsel dönüşüm hamlesinin bölgenin nüfus niteliğinde önemli değişimlere yol açtığını söyleyen Omurga Yapı Emlak Yatırımları Direktörü İlhami Akkum da, dönüşüm sonrasında nüfusun yüzde 68'inin mal sahibi olduğunu, ancak bölgede ikamet etmek istemeyenlerin oranının ise yüzde 60'ların üstüne çıktığına vurgu yaptı. Akkum: " Kentsel dönüşüm bir uzlaşma sürecidir. Mevcut kentsel dönüşüm örneklerine bakıldığında kamunun ortaya çıkan artı değerden adil pay alamadığını görüyoruz..." yorumunda bulundu.
Boğaziçi üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vedat Akgiray da Türkiye'nin orta gelir tuzağının inşaat ve teknoloji sektörlerindeki doğru hamlelerle aşılabileceğini vurgulayarak: "Türkiye’nin know-how açısından en iyi olduğu alanlar teknoloji ve inşaat sektörleri... Özellikle inşaat sektörünin finansmanı açısından emeklilik tasarruf havuzundan yararlanılması gerekiyor..." şeklinde konuştu.
Türkiye Müteahhitler Birliği Yüksek Danışma Kurulu Başkan Vekili Mithat Yenigün de, Türkiye genelinde üretimi gerçekleştirilen konutların yalnızca yüzde 17'lik bölümünün kurumsal müteahhitlik firmalarınca yürütüldüğünü, kalan yapılaşmanın ise ehil olmayan kişilerce yürütüldüğünü vurgulayarak: "Ülkemizde adına kart bastırıp müteahhidim diye kendini tanıtan 330 bin insan var. Maalesef üretilen işleri kalitesi çok kötü. Oysa bizim işimizde beton çok önemlidir, betona çocuğunuz gibi bakmalısınız...’’ dedi.
90'lı yıllarda oturma amaçlı konut satın alma eğiliminin 2000'li yıllar itibarıyla yatırım amaçlı konut alımına doğru eğilim gösterdiğini söyleyen RE-PIE Gayrimenkul Portföy Yönetimi Başkanı Emre Çamlıbel de, konut fiyatlarındaki artışa karşın tüketicinin gelirindeki sabitliğin kira gelirlerindeki artışı engellediğini söyledi. Çablıbel: "Sistem kendini revize etmezse 2018 yılında sektör için çanlar çalmaya başlayacak..." dedi.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Arsa nasıl alınır?
Gayrimenkul işlemleri arasında olan arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Tapuya gitmeden önce ve tapu dairesinde arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Gereken belgeler nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz!
TOKİ Yozgat Sarıkaya başvuruları 30 Eylül’de sona eriyor!
TOKİ Yozgat Sarıkaya projesindeki toplam 90 adet konutun başvuru dönemi 30 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor.
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Sosyal altyapı nedir? Sosyal altyapı alanları ve projeleri nelerdir?
Emlak terimleri arasında sık sık kullanılan sosyal altyapı nedir, sosyal altyapı alanları nerelerdir? sorularının yanıtı için yazımızı inceleyebilirsiniz!
Site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması gerekiyor. Kanuna göre eski yönetici yeniden atanabiliyor. Peki, site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Tarihi Amasya evleri
Doğal güzellikleriyle bilinen Amasya, Yeşilırmak kıyısındaki tarihi Yalıboyu evleriyle de dikkat çekiyor
Konut yatırımının avantajlı ülkesi Karadağ’a yatırıma çağırıyor
Hızla gelişen turizm ve konut yatırımları, oturum izni, AB üyeliği süreci gibi avantajlarla kısa sürede Türkiyeli konut yatırımcılarının da gözdesi olan Karadağ’ın (Montenegro) fırsatlarını Maya Montenegro Ceo’sı Gani Uğur Bozel anlattı.