Kentsel dönüşüm yasası çıktığı günden bugüne, binanın yeniden yapımı konusunda birçok bölgede çok ciddi sorunlar oluşmuş durumda
27 Mart 2013 / emlakwebtv
Kentsel dönüşüm yasası çıktığı günden bugüne yasa ile ilgili sıkıntılar bitmek bilmiyor.
Yasanın en önemli ayaklarından birisi olan binanın yeniden yapımı konusunda birçok bölgede çok ciddi sorunlar oluşmuş durumda. İhtilaflar genelde;
a) Süreci en başından itibaren yönetmeye çalışan müteahhit ile kat malikleri arasında sözleşme yapmaya zorlama şeklinde,
b) Apartman yönetimleri ile kat malikleri arasında yasanın ve yönetmeliklerin yöneticiler tarafından doğru uygulanmaması şeklinde
c) Kat malikleri ile diğer kat malikleri arasında binanın yeniden yapımında eski dairenin konumu, cephesi, arsa payları ve yeniden yapım usulüne karar verememe şeklinde oluşmaktadır.
Tüm bu ihtilaflarda yasanın bir uzlaşma modeli içermemesi veya uzlaşmaya yöneltici bir mekanizmanın oluşmaması apartmanlarda adeta patlamaya yakın bir bomba etkisi yaratıyor. Halihazırda neredeyse tüm binalarda yeniden yapım konusunda çok ciddi ihtilaflar var ve daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere komşular komşularıyla konuşmaz haldeler. Kamunun bun konuda bir uzlaştırma modeli getirmemiş olması da bu ihtilafları derinleştirmiş durumda
Peki tüm bunlar yaşanırken vatandaşların temel muhatapları neler yapıyor veya bu konuda kendilerine başvuran vatandaşlar nasıl bilgilendiriliyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde yürüyen yasa ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri adeta vatandaşlar tarafından dilekçe yağmuruna ve sözlü danışma taleplerine maruz kalmış durumdalar. Genelde yukarıda belirtmiş olduğumuz sorunları yaşayan vatandaşlar açısından en temel hakkı olan mülkiyet hakkı ile ilgili yaşanan belirsizliklerde veya yine kötü niyetli sürecin engellenmesi konularında il müdürlükleri çok ciddi yetersizlik yaşıyor.
Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlükleri kendilerine yapılan riskli yapı tespitine itirazları inceleme dışında neredeyse süreçle ilgili vatandaşları bilgilendiremiyorlar. Çoğunlukla da çaresiz kalan görevliler vatandaşları “bu konudaki itirazlarınızı Bakanlığa bizzat yapın” diyerek bir şekilde bu süreci çözümsüz bir şekilde sonlandırıyorlar. Bakanlığa yapılan başvurularda ise Bakanlığın taşınmazın bulunduğu yerden uzak oluşu ve o taşınmaz ile ilgili ihtilafın taraflarını ve içeriğini detaylı bilememesi nedeniyle çok genel bilgilerle yine ihtilafa çözüm bulamıyorlar. İşte hem İl Müdürlükleri hem de Bakanlık nezdinde çare bulamayan vatandaş açısından sorununa çare bulamadığı ve hatta doğru yönlendirilemediği bir süreç oluşuyor. Bu adeta çözümsüz bir daire gibi kendini tekrar ediyor ve vatandaş zoraki olarak bir şeyleri imzalamaya veya inadına bir ısrar ile yapımın önüne geçmeye çalışıyor.
Oysa ki süreci yöneten Bakanlık ve İl Müdürlükleri bu konuda uzman bir ekiple hem hukuki hem de teknik bir danışma ve uzlaştırma süreci öngörseler yaşanan muhatapsızlığın önüne geçebileceklerdir. Bu konuda eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadro sorunu yaşarsa ilgili belediyelerden destek almalıdır. Aksi halde kentsel dönüşüm yasası çıktı çıkalı yaklaşık 1 yıl olmasına rağmen neredeyse tam uzlaşma ile binaların çok azının yıkıldığı ve yenilendiği gerçeği karşısında hayıflanmaya devam edeceğiz. Kentsel dönüşümün ülkemiz açısından en önemli yasalardan birisi olduğunu düşündüğümüzde uzlaşmanın önemi ve zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Saygılarımla
Av.Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı
Dragos Tepesi Tarihi ve Son Durumu
Dragos Tepesi, İstanbul'da Prens Adaları'nın en güzel göründüğü tepelerden biridir. İşte merak edenler için Dragos Tepesi tarihi...
Maltepe'nin dev Cumhuriyet Parkı açıldı
Maltepe Belediyesi'nin girişimleriyle tamamlanan 44 dönümlük Cumhuriyet Parkı'nın açılışı Cumhuriyet'in 95'inci yılında yapıldı.
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Müteahhitler emlakçılık yapabilir mi?
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında müteahhitlerin kendi adına kayıtlı taşınmazların dışında kiralama ve satılmasında aracılık edemeyeceklerini söyledi
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Çölün ortasında bir yaşamdan lüksün ve ihtişamın şehrine uzanan tarihiyle Dubai
1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai, 1969 yılında petrolün bulunmasıyla hızla gelişti...
Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Skyland İstanbul Eroğlu Gayrimenkul tarafından Seyrantepe'de hayata geçiyor. Peki Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Alo 181 nedir? Neden kurulmuştur?
Alo 181 nedir neyin numarasıdır diye düşünüyorsanız çevre ve şehircilik bakanlığı çağrı merkezi ve şikayet hattı yani ALO 181 ne işe yaradığını bu yazıdan öğrenebilirsiniz!
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı Maltepe Caddesi'nde E-5 ile E-6 kesişme noktasında konumlandırılıyor
Montenegro’da Ev Almak İsteyenlere Simülasyon VR Deneyimi
Covid 19 pek çok sektörde iş yapış biçimlerini kökten değiştirdi. Emlak sektörü de bu değişimden etkilendi. Son yıllarda emlak sektörünün tartışmalı konusu olan VR gözlükler pandemi ile birlikte yeniden gündeme geldi.