
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dönüşüm sürecini Kanun Hükmünde Kararnameler ile aşma sözü, sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı. KHK Hamlesi ile dönüşümde art niyetli kişileri oluşturduğu engellerin ortadan kaldırılması hedefleniyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "kentsel dönüşümdeki problemlerin" Kanun Hükmünde Kararnameler ile çözümleneceği yönündeki açıklaması, İNDER, GYODER ve KONUTDER gibi gayrimenkul sektörünün lider kuruluşlarının desteğini kazandı. Kentsel dönüşümde yeni dönemin en önemli argumanı olması beklenen Kanun Hükmünde Kararname hamlesi ile kentsel dönüşüm sürecini sekteye uğratan art niyetli kişilere karşı önemli bir avantaj sağlanmış olacak.
Türkiye gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşları, İNDER, GYODER ve KONUTDER, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kentsel dönüşümün önünü tıkayan kötü niyetli kişilere karşı Kanun Hükmünde Kararnamelerden yararlanılacağı yönündeki açıklamaları sonrasında bir dizi görüşme yürüttü. Gerçekleştirilen temaslardan Kanun Hükmünde Kararname silahı ile dönüşümün önündeki engeller karşısında önemli bir güce kavuşulacağı güvencesinin alınması sektörün çatı kuruluşlarında memnuniyet yarattı. Böylece tereke davası, gaiplik hali, küçük miktarlı hisseler, tereke davası, muhatap sayısındaki artış, yurt dışında yaşayan ve adresi belli olmayan maliklere yapılan satışlar aracılığıyla tebligatın imkansızlaşması gibi kanundaki boşluklardan yararlanan kişilere karşı önemli bir adım atılmış olacak.
Deprem riski taşıyan binalardan kurtulmak amacıyla hazırlanan 6306 sayılı yasanın yarattığı ümit ışığının fırsatçı arsa sahipleri ve kimi meslek mensupları tarafından yasal boşluklardan yararlanmak suretiyle söndürülmeye çalışıldığını söyleyen İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, afet yasasının çalışmasına mani olan zilniyetleri olası bir deprem sonrasındaki manzara karşısında vicdanlarının sızlayıp sızlamayacağını sordu. Durbakayım, deprem riski taşıyan binaların dönüşümüne engel olmak izin yeni metotlar gleiştiren zihinleri eleştirerek: "Beklenen depremden sonra emellerine muvaffak olduklarını görmek istemiyorsak, bu seferberliğe hepimiz katılmalıyız." ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının art niyetli kişiler tarafından oluşturulan engellerin bertaraf edilmesi amacıyla bir dizi karar aldığını, buna karşın yasal boşluklardan yararlanan zihniyetin yeni yöntemler bulduğunu belirten Durbakayım:" Art niyetli arsa sahipleri, ilk olarak dönüşüm başladıktan sonra arsa payı düzeltim davası açıyor. Bu şekilde arsa paylarının hatalı olduğunu öne süren kişiler açtığı bu davayla süreci kilitliyor." şeklinde konuştu.
İNDER Başkanı Durbakayım, dönüşüme girecek binadaki hak sahiplerinin tereke davası ile miras kalan malların bölüştürülmesi ya da yeniden hesaplamasını talep etmek, ayrıca mülkün hissesinin belli bir bölümünün yurt dışında mukim kişilere satmak şeklinde işi zora süren uygulamalarda bulunduklarını dile getirerek, bu tip çıkışların Bağdat Caddesi ve Fikirtepe gibi bölgelerde kentsel dönüşümün tıkanmasına ve mağduriyetlerin belirlemesine yol açacak sonuçlara meydan verdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın deprem riski ile açıklamalarını yakından takip ettiklerini de söyleyen İNDER Başkanı Durbakayım:
"Bu ve bunun gibi engellemelerin bertaraf edilmesi için KHK’ler ve torba kanuna konacak maddeler ile çözüm üretilmesinin zaruri olduğunu Bakanlığa arz etmiştik. Aldığımız pozitif yönlü duyumlar ile devlet erkanının da bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterdiği yönündedir..." şeklinde konuştu.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
TOKİ Yozgat Sarıkaya başvuruları 30 Eylül’de sona eriyor!
TOKİ Yozgat Sarıkaya projesindeki toplam 90 adet konutun başvuru dönemi 30 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor.
Arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Arsa nasıl alınır?
Gayrimenkul işlemleri arasında olan arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Tapuya gitmeden önce ve tapu dairesinde arsa alım satım işlemleri nasıl yapılır? Gereken belgeler nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz!
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Sosyal altyapı nedir? Sosyal altyapı alanları ve projeleri nelerdir?
Emlak terimleri arasında sık sık kullanılan sosyal altyapı nedir, sosyal altyapı alanları nerelerdir? sorularının yanıtı için yazımızı inceleyebilirsiniz!
Site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması gerekiyor. Kanuna göre eski yönetici yeniden atanabiliyor. Peki, site yöneticisi nasıl değiştirilir?
Tarihi Amasya evleri
Doğal güzellikleriyle bilinen Amasya, Yeşilırmak kıyısındaki tarihi Yalıboyu evleriyle de dikkat çekiyor
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!