Osmanlı mimarisinde kuş evi olmayan yapı neredeyse yoktur. Günümüzde ise yok denecek kadar azdır. Zorlu kış şartlarında minik dostlarınıza iyilik yapmak isterseniz siz de evinizdeki malzemelerle bir kuş evi yapabilirsiniz
Osmanlı mimarisinde kuş evi olmayan yapı neredeyse yoktur. Günümüzde ise yok denecek kadar azdır. Zorlu kış şartlarında minik dostlarınıza iyilik yapmak isterseniz siz de evinizdeki malzemelerle bir kuş evi yapabilirsiniz.
Öncelikle yapacağınız kuş evini dış mekana yerleştireceğiniz için alacağınız malzemenin dayanıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Yerleşim olarak sabit olmasına dikkat etmelisiniz ki hiçbir kedi ona zarar veremesin. Sonrasında ise bahçenize ya da yuvayı yerleştireceğiniz yere ne tür kuşları çekmek istediğinize dikkat edin. Çünkü yapacağınız kuş evinde deliklerin kuş cinsine göre ayarlanması gerekiyor. Örneğin serçe gibi bir kuşu seçerseniz yuvanızın çapı 5 cm kadar olmalıdır.
Kuş evini ahşaptan yapmak istiyorum diyorsanız 2,5 cm kalınlığında kontrplak, el testeresi, iletki, mezura, kalem, matkap, çekiç, 7,5 cm ahşap kavela çubuklar, ahşap tutkalı ihtiyacınızı görecektir. Kuş evinin alt kısmı için kontrplaktan 5,5 cm'lik kenardan oluşan kare şeklinde bir parça kesin. Daha sonra yuvanın yan ve arka yüzeylerini oluşturmak için 15x25 cm ölçülerinde 3 adet diktörtgen parçası kesin. KUş yuvasının çatısını oluşturacak parça alt kısmına göre daha büyük olmalı. Bunun için kontrplaktan 20x20 cm ölçülerinde bir kare parçası daha kesin. 15x25 cm'lik iki dikdörtgen parçasının üst kısmını 45 derece açı oluşturacak şekilde ölçün ve kesin. Bu parçalar en üst kısma gelecek ve yağmur sularını süzebilecek. Bu nedenle köşeli olan alt kısmı en üst kısma göre 5 cm küçük kesmelisiniz. Ön kısmını oluşturmak için ise kontrplaktan 15x20 cm ölçülerinde bir dikdörtgen parçası daha kesin. Giriş kısmını oluşturmak için kuş yuvasının ön parçasına matkap ile geniş bir delik oluşturun. Deliği açtığınız yerin 10 cm altına matkap ile daha küçük bir delik açın. Kuşların üzerinde durabilmesi için ahşap kavela çubuğunu daha önce oluşturduğunuz küçük deliğin içinden geçirerek yerleştirin ve sağlamlığından emin olur. Çubuk gevşekse bir ahşap tutkalı yardımıyla sabitleyin. Şimdi parçaları yerleştirme kısmına geçebilirsiniz. İlk olarak 15x25 cm'lik parçayı yuvanın alt kısmına çivileyin. Sonrasında ise açı ile kestiğiniz yan parçaları arka ve alt kısma çivileyin. İki kenar arasında gelecek şekilde ön kısmı da çivileyin. Çatıyı kuş yuvasının en üst eğimli yerine çivileyin. (Aşağı doğru eğimli olması gerekiyor.) Yaptığınız kuş yuvasını son olarak ise bir tel ya da çiviye asabilmek için arka kısmına bir matkapla delik açın.
Süs kabaklarından mükemmel bir kuş yuvası oluşturabilirsiniz. Sadece dikkat edilmesi gereken şey, kuşların gireceği deliği üstten veya göbeğinden değil biraz alttan açmaktır. Alttan açılan delikten kuşlar rahatça içeri girebilir. Kabağın içini iyice oyup yeterli büyüklükte ve doğru yerde giriş kısmını açtıktan sonra, dış yüzeyini istediğiniz renge boyayıp vernikleyin.
Kedi Evi yapmak için 'Kedi Evi Nasıl Yapılır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
1 litrelik kola şişesinin etiketi çıkarılır. Şişeyi orta üst kısmından ikiye bölün. Şişenin alt kısmına ise kuşun girip çıkacağı bir delik açın. Deliğin kenarlarının kuşun ayağını kesmemesi için ovalleştirmeniz gerekiyor. Şişenin kesilen üst kısmını çatı olacak şekilde alt kısma takın. Yuvayı asmak için kapağına delikler açın ve bir tel geçirin. İşte size basit malzemelerle yapılmış bir kuş evi.
Türkiye'de neredeyse her şehirde Osmanlı zamanından kalma kuş mimarisi örnekleri bulunuyor. En eskisi ise 16. yüzyıldan kalma bir kuş sarayıdır ve İstanbul Büyükçekmece Köprüsü'nde yer almaktadır. Osmanlı döneminde insanlar genellikle kuşlar için ayrıntılı minyatür saraylar oluştururlardı. Bu kuş evleri şehir yapılarının dış duvarlarında yer alırdı. Camiler, köprüler, kütüphaneler ve çeşmeler kuş mimarisi örnekleri ile doluydu. O dönemlerde kuş evleri, onları inşa edenlere iyi niyet verdiğine inanılıyordu.
2019 İstanbul Forum Akvaryum Güncel Giriş Ücreti Fiyatları
Bayrampaşa'da yer alan güncel İstanbul Forum Akvaryum giriş ücreti ve bilet fiyatları! Bayrampaşa Akvaryum Forum yıllık üyelik, ortak biletler, okul gezisi fiyatları bu sayfada detaylarıyla birlikte sizler için hazırlandı!
Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları: Bankaların tekliflerindeki düşüş sürüyor
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Kuveyt Türk ve katılım bankalarının anlaşmalı firmalardan konut alan bireysel kullanıcılara 0.98'lik faiz teklifinin dışında kalan bankaların tekliflerinde önemli düşüşler yaşanıyor
İnşaat cirolarında son durum: Düşüş sürüyor
İnşaat Sektörü Ciro Endeksi Aralık 2018'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0.9 oranında düştü
Vialand giriş ücreti ne kadar? (İsfanbul)
650 milyon dolar yatırımla Eyüp’te gerçekleştirilen ve içerisinde birçok eğlence ünitesinin yer aldığı Vialand Giriş Ücreti 2018 yılında güncellendi. Buna göre İsfanbul - Vialand giriş ücreti en düşük 89 TL’den başlıyor.
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
İnşaat sektörünün istihdama katkısındaki düşüş sürüyor
İnşaat sektörünün toplam istihdama katkısındaki düşüş son aylarda ciddi bir ivme kazandı. TÜİK verileri geçen yıla kıyasla 1.1 puanlık düşüşe işaret etti
Eyüp Piyer Loti teleferik fiyatı!
Eyüp Piyer Loti teleferik fiyatı listesini sizler için araştırdık. İşte teleferik keyfi sunan o fiyatlar…
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
29 Ekim 2013’te büyük bir törenle 16.3 kilometrelik bölümü açılan Marmaray’ın 63 kilometrelik diğer bölümünde ise yapım çalışmaları devam ediyor. Hali hazırda ulaşımı sağlayan ve ileride daha da genişleyecek Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri nası
İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihi yine mi ertelendi?
3 Mart olarak açıklanan İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihinin yeniden ertelendiği iddia edildi. Olası bir ertelemede yeni tarih Nisan 2019 olarak gösterildi
Ankara İstanbul hızlı tren durakları (YHT durakları)
Ankara İstanbul hızlı tren YHT durakları nerelerde? Bu duraklara ulaşım nasıl sağlanıyor? Hızlı tren hangi saatlerde kalkıyor? Tüm bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.