
Yapısı ve turistik özellikleri ile Mısır Çarşısı, İstanbul'un önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. Mısır Çarşısı nerede, nasıl gidilir? Yanıtı haberimizde...
Yapısı ve turistik özellikleri ile Mısır Çarşısı, İstanbul'un önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. Mısır Çarşısı nerede, nasıl gidilir? Yanıtı haberimizde...
Baharatçıları ile ünlü olan Mısır Çarşısı'nda her türlü baharat ve geleneksel lezzetleri bulabilirsiniz. Tarihinde iki büyük yangın yaşamış olan Mısır Çarşısı, L şeklinde inşa edilmiştir. Çarşının Eminönü Mısır Çarşısı olarak anılmasının nedeni ise Kahire'den alınan vergiler ile yapılmasıdır. Toplam 6 kapının bulunduğu çarşıda tarih boyunca her derde deva olacağına inanılan baharatlar ve şifalı otlar satılmıştır.
Osmanlı Padişahı IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami'ye vakıf olarak inşa edilen Mısır Çarşısı'nın yapımına 1960 yılında Mimar Kasım Ağa başlamıştır. Çarşı 1664 yılında Mimar Mustafa Ağa tarafından tamamlanmıştır. İlk yapıldığında Yeni Çarşı ve Valide Çarşı olarak anılan yapı, 18. yüzyıldan itibaren baharat yolunun İstanbul'dan önceki durağı Mısır olduğu için Mısır Çarşısı denilmiştir.
Balık Pazarı Kapısı (Tasmis Kapısı), Bahçe Kapı (Haseki Kapısı), Çiçek Pazarı Kapısı, Yeni Cami Kapısı, Ketenciler Kapısı, Eminönü Kapısı olmak üzere 6 kapıya sahip olan tarihi Mısır Çarşısı'nda 86 adet dükkan yer alıyor. Bu dükkanlarda ise aktarlar, yorgancılar ve pamukçular bulunduğu için işle bağlantılı olarak iki farklı bölümden oluşuyor.
İstanbul'un Eminönü semtinde bulunan ve her yıl yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği Mısır Çarşısı'na Eminönü'nden kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Anadolu Yakası'ndan gelmek isteyenler Üsküdar ve Kadıköy'den Eminönü vapuru ile ya da Üsküdar'dan Marmaray'a binip Sirkeci İstasyonu'nda inerek Mısır Çarşısı'na ulaşabilirler.
Tüm dini bayramlarda kapalı olan Mısır Çarşısı, Hafta için 8:00 ve 19:00 arası, Cumartesi günleri 8:00 ve 20:00 arası, Pazar günleri ise 9:30 ve 19:00 arasında ziyaret edilebilir.
Vakıf kiracısı esnafa yardım müjdesi
Gayrimenkulde Son 24 Saatte Neler Oldu? 26 Nisan 2018 Perşembe
İnşaatçılara kur uyarısı
Marmara Üniversitesi arsası için ilk adım atıldı
Hazine arazisi nedir?
İstanbul'un tarihi yapısı lüks otele dönüştü
Bankaların konut sektörüne güveni düştü
İki kentte kapsamlı acele kamulaştırma kararı
Gayrimenkulde Son 24 Saatte Neler Oldu? 25 Nisan 2018 Çarşamba
İnşaat sektörü Beton İzmir'de buluştu