TOKİ başvuruları nereye yapılıyor, başvuru yerleri nelerdir, TOKİ Başvurusu nasıl yapılır: Güncel 2018 TOKİ Konut Başvuru Şartları nelerdir hepsi bu yazıda!
Türkiye'nin dört bir yanında projeler geliştiren TOKİ 2018 yılında da vatandaşları ev sahibi yapmaya devam ediyor. İşte 2018 TOKİ konut başvuru şartları...
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen projelere başvuruda bulunmak için hangi şartlar gerekiyor? Toki konutları başvuru şartlarını sizler için derledik.
- T.C. vatandaşı olması,
- Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
- Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
- Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3 bin 200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3 bin 700 TL olarak uygulanmaktadır.),
- Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuruların tamamlanmasının ardından Toplu Konut İdaresi'nin duyurduğu tarihte ve yerde noter huzurunda kura çekilişi yapılıyor. Eğer başvuru sayısı konut sayısından az ise kura çekilişi yapılmayarak başvuru önceliğine göre vatandaşlar konut sahibi oluyor. Konutların hak sahipleri belirlendikten sonra İdare tarafından gayrimenkul satış sözleşmesi imzalama tarihi duyurusu yapılıyor. Konut alıcıları duyurulan tarihlerde, TOKİ'nin belirtmiş olduğu peşinat ve taksit seçeneklerinden birini seçerek, peşinatlarını ilgili banka şubesine yatırıyor ve gayrimenkul satış sözleşmesi imzalıyor. Bazı durumlarda sözleşme imzalama aşamasında konut sahiplerine kendi aralarında konut değişikliği yapma hakkı veriliyor. Yani sözleşme imzalama aşamasında konut sahipleri kendi aralarında konut değişikliği yapabiliyor. Sözleşme imzalama aşamasında ise başvuru şartlarında istenen belgeleri ibraz etmeniz gerekiyor. Yanlış beyan yapıldıysa hak sahipliğiniz iptal ediliyor. Artık bir TOKİ evine sahipseniz ve alt gelir grubu projelerinden ev aldıysanız, konutunuzun borcu bitene kadar devredemezsiniz. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar alıcı veya ailesi için ikamet etme şartı aranıyor. İkamet edilmediğinin tespit edilmesi durumunda ise sözleşme TOKİ tarafından feshediliyor. Sözleşmeler feshedildiyse, gerekli hallerde ödenen peşinat tutarı irat kaydedilerek, ödenen taksit ve masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak geri iade ediliyor.
Eminevim ile ilgili detaylı bilgi için 'Eminevim Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Her yıl binlerce vatandaşı konut sahibi yapan TOKİ, 2017 yılında 65 bin konut hayata geçirmeyi hedefliyor. Ev sahibi olması güç olan dar ve orta gelirli vatandaşları, engellileri ve emeklileri ev sahibi yapan TOKİ, 2016 yılında 60 bin konut hedefini aştı. TOKİ başvuruları 4 ayrı kategoride kabul ediliyor.
- Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri,
- En az yüzde 40 engelli vatandaşlar,
- Emekli vatandaşlar
- Diğer alıcı adayları.
Yukarıda saydığımız konut başvuru şartlarından bazı durumlar şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerini kapsamıyor. Her kategori için başvuru şartları değişiklik gösterebiliyor. Her projenin başvuru şartı ise Toplu Konut İdaresi'nin internet sitesinde projenin ''satış duyurusu'' olarak ilan ediliyor. Siz de bulunduğunuz şehirde TOKİ evlerine sahip olmak isterseniz, TOKİ'nin internet sitesi olan www.toki.gov.tr adresinden, ''Türkiye geneli satışlar'' kategorisinden yaşadığınız şehirdeki yapılmış ya da yapılacak olan TOKİ konutlarına ulaşabilirsiniz. İnternetle aram yok, internet kullanmıyorum diyorsanız Toplu Konut İdaresi'nin 444 86 54 numaralı telefon numarasından idareye ulaşıp, bulunduğunuz şehirdeki TOKİ projeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Toplu Konut İdaresi'nin aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz. Sizler için TOKİ projelerini duyurmaya devam edeceğiz.
TOKİ kura çekilişi detayları için 'TOKİ Kura Çekilişi Nasıl Yapılıyor?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
* TOKİ projelerini öğrendikten sonra başvuru yapmak için istenen belgeleri tamamlamak şart. Bu belgeler ise;
- Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
- Ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde kaç yıldır ikamet ettiğinizi gösterir ikametgah ilmühaberi,
- T.C. Kimlik Numaraları, (Aile bireylerinin) Vergi Sicil Numaraları, (Aile bireylerinden Vergi Sicil Numarası bulunanlar bildirecek)
- Başvuru Formunda istenilen diğer bilgiler,
- Başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi.
Eminevim taksitleri ile ilgili detaylı bilgi için 'Eminevim Taksit Hesaplama' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
TOKİ Evleri’nden konut sahibi olmak için başvuru mercileri, TOKİ projesinin yer aldığı il veya ilçeye göre değişiyor. TOKİ Evleri için başvurular genellikle; belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Söz konusu başvuru merciini öğrenmek için satış duyurusuna bakmanız yeterli. Çünkü satış duyurularında başvurulacak merci ve adresi belirtilmekte.
TOKİ'den av almak için öncelikle kura çekilişine katılmak için başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru sırasında ise belirlenmiş olan başvuru bedelini bankaya yatırılıyor.
Kura çekilişini kazandığınız takdirde konutun satış bedeli üzerinden TOKİ'nin belirlemiş olduğu peşinat miktarını ilgili banka şubesine yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorsunuz. Geri kalan borcu ise aylık taksitler halinde ödüyorsunuz.
TOKİ'den satın almış olduğunuz evi taksitleriniz tamamlanana kadar satamıyor ve bir başkasına kiraya veremiyorsunuz. Evde ikamet etmediğiniz idare tarafından belirlenirse o evle ilgili bütün haklarınızı kaybediyorsunuz.
Firma Bilgisi: TOKİ
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde