Yabancıya konut satışında 10 milyar dolar hedefi

KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas yabancıya konut satışında 10 milyar dolarlık hedefin hayal olmadığını söyledi

Yabancıya konut satışında 10 milyar dolar hedefi

KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, yabancıya konut satışında sene sonuna dek 10 milyar dolarlık satışın mümkün olduğunu söyledi.

10 milyar dolar mümkün

Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71'lik gelişim yaşandığını hatırlatan Elmas: "2018 yılında yabancıya konut satışında vatandaşlık imkânının 250 bin dolara çekilmesiyle vites büyütmüştük. Bu sene yurtdışı tanıtım organizasyonlarına verilecek teşviklerle daha büyük bir ivme yakalayarak ülkemize 10 milyar dolar döviz girdisi kazandırabiliriz." 

Konut satışlarında yabancıların payı artıyor

Konut satışlarında Mart 2019 dönemine ait rakamlar toplam adetlerin düştüğüne işaret etse de yabancıya konut satışı kategorisindeki olumlu gidişat sürüyor. TÜİK verilerine göre yabancı ülke vatandaşları 2018 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında yüzde 71.3 oranında daha fazla alım yaptı

Yabancıya konut satışları, şehirler ve rakamlar

Mart 2019 döneminde yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den satın aldığı konut adedi ise 3 bin 129 olarak açıklandı. Yabancıların en yüksek ilgiyi 1.520 adet konut ile İstanbul ve 626 adet ile Antalya'ya gösterdiği saptandı. Ankara 173 konutla üçüncü, Bursa 121 konutla dördüncü ve Yalova ise 110 konut satışıyla beşinci oldu. 

Türkiye'den en çok alım yapan ülkeler

- Irak: 548

- İran: 334

- Suudi Arabistan: 189

- Rusya: 156

- Afganistan: 150

Konut satışında yabancıların payı büyüyor

Yabancı ülke vatandaşlarının konut alımı her dönem güçleniyor. Son olarak Şubat 2019 dönemine ait konut satış verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, son bir ayda yabancılara 3 bin 321 konut satıldığını gösterdi. Böylece 2018 yılının Şubat ayına kıyasla yüzde 92.1'lik bir artış yaşanmış oldu. 

Yabancı ülke vatandaşlarının en yoğun ilgisi ise 1.440 adet konut ile İstanbul oldu. İstanbul'u 672 konut ile Antalya izlerken satışların önemli bir kısmı da bu iki kentte yapılmış oldu. Ankara 196 konut satışı ile üçüncü sırada yer alırken, 192 konutla Bursa ve 138 konutla Yalova da ilk 5 sırada yer alan şehirler oldu.

Arapların alımları devam ediyor

Türkiye'den konut satın alan yabancıların ülke profili açısından analizinde de belirgin bir değişiklik yaşanmadı. Buna göre en yoğun alım 628 konut ile Irak ve 307 konut ile İran'dan gelirken, Rusya Federasyonu 236 konut alımı ile üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde Afganlar 166 Kuveytliler ise 150 konut satın aldı. 

Emlak Konut'tan yabancılara 1.1 milyar TL'lik satış

Emlak Konut GYO 2018 yılında yabancı yatırımcılara 1.1 milyar TL'lik satış yaptı. Şirket Genel Müdürü Hakan Gedikli, Emlak Konut GYO'nun Orta Doğu, Avrupa ve Afrika bölgesinde en büyük gayrimenkul yatırım ortakları arasında yer aldığını belirtti.

Dışa açılmanın önemi

Cannes'ta gerçekleştirilen MIPIM Fuarı'nda değerlendirmelerde bulunan Gedikli: "Dışa açılmanın her sektörde oludğu gibi gayrimenkul sektöründe de önem arz ettiğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda 2018 yılında yabancı yatırımcılara satış tutarımız 1.1 milyar TL'ye ulaştı. MIPIM gibi organizasyonlar sürdürülebilir tanıtım açısından önem arz ediyor..." şeklinde konuştu. 

Yabancıya konut satışında yeni dönem

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yabancı yatırımcıya satışta değerleme raporunu zorunlu hale getiren genelgesi 4 Mart 2019 itibarıyla uygulanmaya alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 100 Günlük Eylem Planı içinde de yer alan uygulama kapsamındaki genelge yurt dışına konut satışına şeffaflık getirerek yabancı alıcıları dolandırmaya yönelik girişimlere karşı da koruma oluşturulması hedefleniyor.

Raporlar 3 ay süre ile geçerli olacak

Değerleme Raporu uygulaması,  yabancı ülke vatandaşlarının tüm gayrimenkul alımlarında 3 aylık dönemde geçerli olacak şekilde uygulanacak. Bu süre zarfında taşınmazın değerinin değişmesi halinde de yeni bir değerleme raporu istenecek ve yeni değer üzerinde hesaplama gerçekleştirilecek. Genelge ayrıca belirlenen satış bedelinin değerleme raporunda yazan bedelden aşağı olmayacak şekilde satışını da garanti altına alınacak. Daha yüksek alımlarda ise satış bedeli beyan edildiği gibi yazılacak. Değerleme raporları ise SPK lisanslı uzmanlar tarafından verilebilecek. 

Önce pilot uygulama, sonra ülke geneli

Uygulama ile ilgili olarak Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 2022 yılından itibarın tüm Türkiye'deki gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu olacağının öngörüldüğünü belirterek: "Yeni düzenleme önce düşük hacimli olan yabancıya satış sektöründe pilot uygulamaya başlanacak. Bu eksikler zamanla giderilecek ve hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacak..." dedi. 

Yabancıya satışta olumlu rüzgar sürüyor

Konut satışlarında yabancı ülke vatandaşlarının etkinliği giderek büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ocak ayı verilerine göre yabancı ülke vatandaşları Türkiye'den 3 bin 168 konut satın aldı. Bu rakam geçen yılın Ocak ayına kıyasla yüzde 81.9 oranında artışa işaret ediyor. 

En yüksek satış hangi kentlerde?

Yayınlanan veriler, yabancı ülke vatandaşlarının en yüksek ilgiyi İstanbul ve Antalya'ya gösterdiğine işaret etti. Ocak ayı içinde İstanbul'dan yapılan alımlar 1.361 adet, Antalya'dan yapılan alımlar ise 601 adedi bulurken Ankara 182 satışla üçüncü sırada yer aldı. Bursa ve YAlova ise sırasıyla 177 ve 162 konutla dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldı. 

Ocak ayında alım yapan yabancı yatırımcı profili

Bu dönemde en yüksek alımı 605 konutla Iraklılar yaptı. İranlı yatırımcıların alım sayısı 305 adet olarak ölçülürken, Rusya Federasyonu 195 konutla üçüncü, Afganistan 191 konutla dördüncü, Ürdün ise 151 konutla beşinci sırada yer aldı. 

Yabancıya satışta güvenli bölge sorunu

Yabancıya konut satışını güçlendirmeye yönelik hamleler her geçen gün artıyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yabancıya satışın en önemli hususlarından biri olan hızlı hizmet olanağının askeri yasak ve güvenlik bölgesi sorgusu ile daha da güçleneceğini vurgulayarak: "Yapılan düzenleme ile yabancıya satış sırasında askeriye ile yazışmalar yapılmayacak ve kanuni diğer koşullara uygun ise işlem hemen başlatılacak. " dedi.

71 ilde güvenli bölge muafiyeti

Daha önce 58 kentte geçerli olan bu uygulama ile düzenlemenin kapsamının 71 ili kapsayacak şekilde genişletildiği üzerinde duran Özelmacıklı: "Yürütülen çalışmalar sonrasında, askeri güvenlik bölgesi kuşağında kalan taşınmazlar belirlendi. Artık bu şehirlerde tapu işlemleri sırasında komutanlıklar ile yazışma yapılmadan işlem yapılabiliyor" ifadelerini kullandı. İşte güvenlik muafiyeti taşıyan kentler:

2565 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SORGULAMA YAPILMAYACAK İLLER

 

İLİ

AÇIKLAMA

1

ADANA

CEYHAN, KARATAŞ ve YUMURTALIK HARİÇ

2

ADIYAMAN

 

3

AFYONKARAHİSAR

 

4

AĞRI

DİYADİN VE DOĞUBEYAZIT HARİÇ

5

AKSARAY

 

6

AMASYA

 

7

ANKARA

 

8

ANTALYA

 

9

ARDAHAN

 

10

ARTVİN

HOPA,  ŞAVŞAT, BORÇKA HARİÇ

11

AYDIN

DİLEK YARIMADASI HARİÇ

12

BALIKESİR

 

13

BARTIN

 

14

BATMAN

 

15

BAYBURT

 

16

BİLECİK

 

17

BİNGÖL

 

18

BİTLİS

 

19

BOLU

 

20

BURDUR

 

21

BURSA

İMRALI ADASI HARİÇ

22

ÇANAKKALE

 

23

ÇANKIRI

 

24

ÇORUM

 

25

DENİZLİ

 

26

DÜZCE

 

27

ELAZIĞ

 

28

ERZİNCAN

 

29

ERZURUM

 

30

ESKİŞEHİR

 

31

GAZİANTEP

ISLAHİYE, KARKAMIŞ, OĞUZELİ VE ŞEHİTKAMİL HARİÇ

32

GİRESUN

 

33

GÜMÜŞHANE

 

34

IĞDIR

 

35

ISPARTA

 

36

İZMİR

 

37

KAHRAMANMARAŞ

 

38

KARABÜK

 

39

KARAMAN

 

40

KARS

 

41

KASTAMONU

 

42

KAYSERİ

 

43

KIRIKKALE

 

44

KIRŞEHİR

 

45

KİLİS

 

46

KOCAELİ

 

47

KONYA

 

48

KÜTAHYA

 

49

MALATYA

 

50

MANİSA

 

51

MERSİN

SİLİFKE VE TARSUS HARİÇ

52

MUĞLA

 

53

MUŞ

MERKEZ VE MALAZGİRT HARİÇ

54

NEVŞEHİR

 

55

NİĞDE

 

56

ORDU

PERŞEMBE HARİÇ

57

OSMANİYE

MERKEZ VE TOPRAKKALE HARİÇ

58

RİZE

PAZAR HARİÇ

59

SAKARYA

 

60

SAMSUN

 

61

SİİRT

 

62

SİNOP

 

63

SİVAS

 

64

ŞANLIURFA

 

65

TOKAT

 

66

TRABZON

 

67

TUNCELİ

 

68

UŞAK

 

69

YALOVA

 

70

YOZGAT

 

71

ZONGULDAK

EREĞLİ HARİÇ

 

Konut alan yabancının yüzde 41'i Körfez'den

Yabancıya konut satışında altın dönemini yaşayan Türkiye konut piyasası özellikle Körfez ülkeleri düzeyinde önemli bir başarıya ulaştı. Endeksa.com tarafından yapılan bir araştırmada 4 Körfez ülkesinin toplam payının yüzde 41 seviyesine ulaştığı görüldü. 

4 Körfez ülkesi yabancıya satışı yönlendirdi

Yapılan analizde Türkiye'den en fazla konut satın alan ilk üç ülke olarak Irak, İran ve Suudi Arabistan'ın payının yüzde 36 seviyesinde olduğu görüldü. 5'inci sıradaki Kuveyt'in yüzde 5'lik payının bu seviyeye eklenmesiyle 4 ülkenin payı da yüzde 41 seviyesine ulaşmış oldu. 2018 yılında Türkiye'den konut satın alan ülkele vatandaşlarının alım oranı şöyle:

- Irak yüzde 20
- İran yüzde 9
- Suuti Arabistan yüzde 7
- Rusya yüzde 6
- Kuveyt: Yüzde 5

Yabancıya satışın arkasındaki güç: Vatandaşlık hakkı

Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den konut alımları son yıllarda ciddi bir sıçrama yaşıyor. Süreci değerlendiren Property TR Türkiye Genel Müdürü Yusuf Boz, gayrimenkul yatırımları ile vatandaşlık hakkının 250 bin ABD Doları seviyesine çekilmesinin Türkiye'den emlak alımını hızlandırdığını söyledi

Talep daha da yükselecek

Yusuf Boz, talebin önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini vurgulayarak: "Yabancı yatırımcılar vatandaşlık için ülkemizden art arda emlak satın alıyor. Ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan vatandaşlık kararı sayesinde yatırımların daha da artmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Körfez ülkelerinin payı düşüyor

Yabancıların Türkiye'ye yönelik alımlarında Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların payında belirgin bir gerileme kaydedildi. EVA Gayrimenkul tarafından yapılan bir araştırma Körfez yatırımcısının 2017 yılında yüzde 33 olan toplam içindeki payının 2018 yılında yüzde 27'ye düştüğünü gösterdi.

Körfez ülkelerinin payı düştü

Yapılan araştırmada 2017 yılında 1 milyon 561 bin 434 metrekare büyüklüğündeki toplam yatırımın 2018'de 3 milyon 56 bin 337 metrekareye yükseldiğini gösterdi. Bu belirgin artışa karşın Körfez Ülkeleri'nden gelen yatırımcının toplam içindeki payının yüzde 33'lük düzeyinin yüzde 27'ye gerildiğine de dikkat çekilerek: "Körfez ülkeleri yatırımcılarının yaptıkları toplam hisseye isabet eden kişi başına ortalama metrekare büyüklüğü 2017 yılında 169 iken, 2018 yılının aynı döneminde bu rakam 134’e düştü. " ifadelerine yer verildi. 

2018'de ülkelere göre yatırımcı profili

2018 yılında Türkiye'ye yönelik yatırım yapan yabancı yatırımcıların ülkeler bazında profili şu şekilde analiz edildi: 

- Almanya 1.477.461 m² ile 3.167 gayrimenkul alımı
- Suudi Arabistan  912.730 m² ile 2.889,
- Ürdün  763.759 m² ile 1.639 gayrimenkul alımı,
- Irak 704.901 m² ile 10.725 gayrimenkul alımı,
- Fransa 703.672 m² ile 298 gayrimenkul alımı,
- Filistin  682.247 m² ile 804 gayrimenkul alımı,
- İngiltere  645.887 m² ile 2.487 gayrimenkul alımı,
- Kuveyt 443.252 m² ile 2.631 gayrimenkul alımı,
- Katar  435.984 m² ile 870 gayrimenkul alımı
- Yemen  332.062 m² ile 857 gayrimenkul alımı 

Konutta ihracat hedefi: 20 milyar dolar

KDV indirimleri, yabancıya alım desteği ve vatandaşlık limitinin düşürülmesiyle birlikte yabancı ülkelerin konut alımlarında belirgin bir sıçrama yaşanmaya başladı. 2018 yılında yabancı alımlarında yaşanan yüzde 78'lik artış da hedeflerin belirgin biçimde revize edilmesine olanak sağladı. Sektör temsilcileri önümüzdeki 4 yıllık periyot içinde konut ihracat hedefini 20 milyar dolar olarak yeniledi. 

2020'ye kadar 20 milyar dolar

Yabancıya konut satışında 2018 yılının rekorkla geride kaldığını söyleyen GYODER Gayrimenkul İhracat KOmitesi Başkanı Bayram Tekçe, geçen yılın 6 milyar dolarlık satış hacmiyle belirgin bir yıl olduğunu söyledi. Tekçe: "Vatandaşlık alt limitinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesiyle yaklaşık 20 bin adetlik, yani 5 milyar dolarlık daha ek potansiyel oluştu. Vatandaşlık işlemlerinin kolaylaştıracak düzenlemelerle bu potansiyelin artacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Yabancıların ilgisinin en çok yükseldiği şehirler

Yabancı ülke vatandaşlarının vatandaşlık hakları ve diğer hukuksal düzenlemelerin ardından Türkiye'ye yönelik konut alım ilgisindeki artış zirve düzeye ulaşmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan veriler yabancıların 2018 yılında Türkiye'den 39 bin 663 konut satın aldığını göstermişti.

Yabancı alımlarında en yüksek pay artışı

Yabancıların konut alımında en ciddi artışlar Samsun, Ankara ve Yalova'da yaşandı. Son bir yılda yabancı ülke vatandaşlarının Samsun'dan alımları yüzde 253, Ankara'dan alımları ise yüzde 161, Yalova'dan alımları ise yüzde 91'e çıktı. Yabancı ülkelerden gelen yatırımcıların Samsun'dan yaptığı alımlar 2017'de 271 adetten, 2018 yılında 956 adede yükseldi. Ankara'daki artış ise 817 adetten 2 bin 133 adede çıktı. Yabancı ülke vatandaşlarının 2018 yılında Yalova'dan yaptığı toplam alım ise 2 bin 63 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yil 1.079 adet seviyesindeydi. 

Yabancıya konut satışında altın çağ: 1 yılda 40 bine yakın satış

Yabancı ülke vatandaşlarının vatandaşlık hakları ve diğer hukuksal düzenlemelerin ardından Türkiye'ye yönelik konut alım ilgisindeki artış zirve düzeye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yabancılar 2018 yılında Türkiye'den 39 bin 663 konut satın aldı. Bu rakam 22 bin 234 adet konutun satıldığı 2017 yılına kıyasla yüzde 78.4 gibi büyük bir sıçramanın yaşandığını gösteriyor. 

Yabancılara satılan konutun yarısından fazlası İstanbul ve Antalya'da

Yabancı ülke vatandaşlarının alımlarında en yüksek ilginin İstanbul ve Antalya'ya gösterildiği görüldü. TÜİK analizinde 14 bin 270 adet konutun satıldığı İstanbul ve 7 bin 938 konutun satıldığı Antalya'nın toplam konut satışının yüzde 50'sinden fazlasını temsil ettiği görüldü. Yabancıların ilgi gösterdiği diğer kentler ise 2 bin 720 konut satışı ile Bursa ve 2 bin 133 konut satışı ile Ankara oldu. 

En yüksek alım Ortadoğu'dan

2018 yılında Türkiye'den en yüksek konut alan ülke vatandaşları ise Irak ve İranlılar oldu. Iraklıların alımları 8 bin 205 adede ve İranlıların alımları 3 bin 652 adede ulaştı.  Suudi Arabistanlıların alımları ise 2 bin 718 adet seviyesinde ölçülürken Ruslar 2 bin 297 adet konut satın aldı. 

İzmir'in yıldızı yükseliyor

Yabancılara Türkiye'de konut edinmeleri için sağlanan kolaylık emlak sektörünü yeniden canlandırdı. Takvim Gazetesi'nde yer alan 4.01.2019 tarihli habere göre, Türkiye'de yabancılara konut satışı hızla devam ederken, 2018 yılının ilk 8 ayında 8 bin İranlının İzmir'den ev aldığı belirlendi. Van ve Antalya'dan sonra İzmir'e giden İranlılar, İzmir için övgüler yağdırdı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım 2018 dönemine ait Konut Satış İstatistikleri'ne göre Kasım ayında toplamda 4 bin 672 adet konut yabancılar tarafından satın alındı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 117.1'lik artışa işaret ediyor. 

En büyük pay İstanbul ve Antalya'nın

Yabancıların en çok tercih ettiği şehirler ise İstanbul ve Antalya oldu. İstanbul'dan yapılan alımlar 1.922 adedi, Antalya'dan yapılan satışlar ise 797 adedi bulurken, iki kentten yapılan yabancı alımları toplam alımların yüzde 50'lik kısmının üstüne çıkmış oldu. Listenin üçüncü sırasında Bursa 301 konut satışıyla yer alırken, Ankara 278, Yalova ise 229 konut satışıyla 5'inci sırada konumlandı. 

Iraklılar 1000'in üzerinde konut aldı

Türkiye'yi yatırım yapan yabancı ülke vatandaşları içinde ilk sırayı yine Iraklılar aldı. Iraklıların toplam 1.003 konutunu 463 adet ile İranlılar izledi. Afganistan vatandaşları 261 konut ile üçüncü sırada yer alırken, Rusya da aynı sayıda alımla 4'üncü oldu. Suudi vatandaşlar ise 233 konut ile listenin 5'inci sırasında yer aldı.

Ekim'de 6 bin 276 konut satılmıştı

2018 yılının Ekim ayında yabancı ülke vatandaşlarına 6 bin 276 konut satıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 134.4 oranında artışa işaret eden bu rakamla birlikte, 2018 yılını Yabancıya Konut Satışında yeni rekor kesinleşmiş oldu. Ekim ayında yabancılara yapılan ilk sırayı 2 bin 283 adet konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u 1.160 konut ile Antalya, 448 konut ile Bursa, 392 konut ile Ankara ve 321 konut ile Yalova izledi. 

Almanlar ve Ruslar ilk 5'te

Ekim ayında en fazla konut alımı yapan ülkeler sıralamasında 1.439 konut ile Irak ilk sırada gelirken, İran 557 konutla ikinci, Kuveyt ise 378 konutla üçüncü sırada yer aldı. Almanya ve Rusya da sırasıyla 341 ve 336 konutla 4'üncü ve 5'inci sıralarda yer aldı. 

 

Yabancıya satışta rekor büyüyor

 

Yabancıya konut satışında 30 milyar dolarlık seferberlik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2018'in 9 aylık periyodunda  yabancıların 24 binin üzerinde satın alımıyla tarihi bir gelişmeye tanıklık eden konut sektörünün elini güçlendirmek için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Özellikle yabancıların ve yurtdışında yaşayan Türklerin ülkeden konut satın almasını özendirmek ve teşvik etmek amacıyla hareket geçen Bakanlık, uluslararası platforma tanıtım ve satış ofisleri oluşturacak. Oluşumlar Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ve sektörün çatı kuruluşlarının koordinasyonuyla yürütülecek. 

 

Yabancıya satışta rekor büyüyor

 

İlk hedef 10 milyar, uzun vadeli hedef 30 milyar dolar

Bu kapsamda yabancı ülkelerde kurulacak ofislerle Türkiye ve konut sektörünün tanıtımına ağırlık verilecek. Girişimciler satın alacakları konutun bulunduğu semt hakkında ayrıntılı bilgiler edinecek ve yatırımlarını doğru danışmanlar aracılığıyla yönlendirebilecek. Çalışmanın özellikle döviz girdisi anlamında ciddi bir katkı sunması bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler ilk hedefin 10 milyar dolar, uzun vadeli hedeflerin ise 30 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna dikkat çekiliyor. 

 

Yabancıya satışta 30 milyar dolarlık seferberlik

 

9 ayda 24 bin adedin üzerinde satış

2018 yılının üçünce çeyrek döneminde yaşanan dalgalanmalar, yabancıların konut alımına olumlu bir etkide bulundu. İlk çeyrek dönemde yabancılar yapılan satışın toplama oranı yüzde 6.1 iken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 8.5 seviyesine yükseldi Üçüncü çeyrekteki yüzde 12.8'lik artışla birlikte Ocak Eylül döneminde toplamda 24 bin 155 adet konut satışına ulaşıldı. 

Geçen yılın çok üstünde

GYODER tarafından hazırlanan 2018 yılının 3. Çeyrek Dönemine ait Gösterge raporu, yabancılara konut satışında ulaşılan seviyeye işaret etti. Geçen yılın aynı döneminde 15 bin 241 adetlik satışa işaret eden raporda il bazında en yüksek payın İstanbul'da olduğu hatırlatıldı. İstanbul'da 9 aylık periyotta 7 bin 895 adet konut satışı gerçekleşirken, Antalya 5 bin 237 satışla ikinci sırada yer aldı. 

Yabancıya konut satışında rekor düzey

Yabancıya konut satışında tarihi bir dönem yaşanıyor. Temmuz ve Ağustos aylarındaki artışın ardından Eylül ayında da yabancıların alımları belirgin biçimde arttı. Eylül 2018'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 151'in üzerinde artış kaydedildi. Yalnızca bir ay içinde yabancıya yapılan konut satışı 5.615 adet seviyesine çıktı. Yatırımcının payının halen düşük olduğunu hatırlatan Gösterge'de yer alan analizde: "Toplam satışlar içindeki yabancı yatırımcıya satış payı oldukça düşük olsa da özellikle 2018 yılında gerçekleşen satış adetlerinde önemli bir artış yaşandı. Bu eğilimin devam etmesi durumunda yıllık gayrimenkul yatırımları için gelen fon tutarının 5 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkması yüksek bir olasılık olarak değerlendirildi." ifadelerine yer verildi. 

 

Yabancıya konut satışında rekor düzey

 

İstanbul'a rekor ilgi

Yabancıların en ciddi alımları İstanbul'a yönelik oldu. Yabancı ülke vatandaşları İstanbul'dan Eylül ayı içinde 1.799 konut satın alırken, Antalya'dan alınan konut sayısı 1.038 olarak ölçüldü. Yabancı ülke vatandaşları Bursa'dan 424, Ankara'dan 386 ve Yalova'dan 333 konut satın aldı. 

Almanlar yeniden listede

Eylül ayında, Türkiye'den en çok konut satın alan ülkeler sıralamasında uzun bir aradan sonra Batılı bir ülke yer aldı. Almanya 299 konut alımıyla listenin 5. sırasına yükseldi. Listenin ilk sırasında 1.351 konut satın alan Iraklılar yer alırken, İran'dan gelen yatırımcılar  538 konut ile ikinci sırada yer aldı. Kuveytli alımlar 360 adet ile üçüncü olurken, Suudi alımları 312 adet seviyesinde gerçekleşti. 

 

Yabancıya konut satışında rekor düzey

 

Yabancıya satışta tarihi süreç

Temmuz ayında yüzde 65.6'lık artışının ardında Ağustos ayında da tarihi bir artış yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Konut Satış İstatistikleri'ne göre yabancılar Ağustos ayında 3 bin 866 adet konut satın aldı. 

Yalnızca İstanbul'da 1.141 konut satışı

Ağustos ayında yalnızca İstanbul'da yabancıya yapılan konut satışı 1.141 adet oldu. Antalya'da 674 konut satılırken, Bursa 307 konut ile üçüncü sırada yer aldı. Ankara, sürpriz bri artışla 305 konut alımına tanıklık ederken, Yalova 263 adet ile ilk 5 içinde yer aldı. 

Konut alan yabancıya vatandaşlık yönetmeliğinde düzenleme... Ayrıntılar için Konut Alan Yabancıya Vatandaşlık Hakkı Yönetmeliği konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Büyük çoğunluk Körfez ülkelerinden

Ülke uyruklarına göre ise en yüksek alımı 944 adet ile Iraklılar yaptı. İran vatandaşları 394, Suudi Arabistan vatandaşları ise 275 konut alımı gerçekleştirirken, Kuveyt 271 ile dördüncü, Rusya ise 192 adet ile beşinci sırada yer aldı. 

Temmuz'da da yüzde 65.6'lık artış yaşanmıştı

Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den konut alım eğiliminde Haziran ayında kaydedilen kısma kayıp, Temmuz ayında yerini rekor bir artışa bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı Temmuz 2018 dönemine ait konut satış İstatistikleri'ne göre Temmuz ayında yabancı ülke vatandaşları Türkiye'de 2 bin 858 adet konut satın aldı. Bu rakam, Temmuz 2017 dönemine kıyasla yüzde 65.6 oranında bir artışa işaret ediyor. 

Yabancılar Temmuz'da en çok İstanbul'dan konut aldı

Bu dönemde yabancı ülke vatandaşlarının en yüksek alımı İstanbul'dan yaptığı görüldü. Yayımlanan veriler yabancıların alımında İstanbul'un  956 adet konut satışı ile ilk sırada yer alırken, Antalya 641 satışla ikinci sırada yer aldı. .Antalya'yı 176 konut ile Bursa, 167 konut ile Yalova ve 132 konut ile Sakarya izledi. 

En yüksek alımı Iraklılar yaptı

Ülke uyruklarına göre yapılan alımlarda ise ilk sırada Irak vatandaşları yer aldı. Iraklılar Temmuz ayında Türkiye'de 584 konut satın alırken, İranlılar 321, Suudi Arabistanlılar 211, Ruslar 173 , Kuveytliler ise 171 konut ile ilk 5 ülke arasında yer aldı. 

 

Yabancıya konut satışında tarihi sıçrama

 

Temmuz ayında kaç konut satıldı? Ayrıntılar için 'Yabancıları Gözde Kentlerinde Konut Fiyatları' konulu haberimizi inceleyebilirsiniz. 

Haziran'da kısmen gerilemişti

Yabancı ülke vatandaşları 2018 yılının Haziran ayında da Türkiye'den konut alımını sürdürdü. Yabancı ülke vatandaşlarının Haziran ayı içinde Türkiye'den yaptığı alımlar 2 bin 60 adet seviyesine ulaşırken bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7'lik bir gelişime işaret etti. Böylece Haziran 2018 döneminde yabancı alımlarındaki güçlenme eğilimi daha önceki aylara kıyasla oldukça düşük seviyede kaldı. 

Yabancıların Haziran 2018 dönemindeki ilgi kaybı

Yabancılar özellikle alım avantajları ve vatandaşlık haklarının tanınması sonrasında yükselen bir alım eğilimine girmişti. Bu ivmenin 2018 yılına yansımaları da belirgin biçimde kayıtlara geçmişti. Yabancıların Ocak 2018 dönemindeki alımları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25.7'lik artışa işaret ederken, Şubat ayındaki alımlarda ise bu artış seviyesi yüzde 32.4 olarak ölçülmüştü. Mart 2018 döneminde 1.827 adet konut satın alan yabancılar 2017 yılının Mart ayına kıyasla yüzde 15.8'lik daha güçlü bir konut satın alma eğilimi gösterirken, Nisan ayında ise yüzde 25.8 düzeyinde bi gelişim katedilmişti. Son olarak Mayıs 2018 tarihinde yabancı ülke vatandaşları 2 bin 415 adetlik alımla bir önceki yıla kıyasla yüzde 36.1 seviyesinde artan bir satın alma performansı göstermiş oldu. 

 

Yabancıların alımlarında son dönemlerin en düşük gelişim performansı

 

Alımların yüzde 62'si Antalya ve İstanbul'dan

Yabancı ülke vatandaşlarının Haziran 2018 dönemindeki alımlarının yüzde 62'lik kısmı Antalya ve İstanbul'dan gerçekleşti. İlk sırada yer alan İstanbul'dan 764 adet alım yapan yabancıların Antalya'dan satın aldığı konut sayısı ise 525 adet oldu. Yabancıların en çok ilgi gösterdiği diğer kentler arasında 117 konut ile Bursa, 83 konut ile Antara ve 74 konut ile Yalova da yer aldı. 

Konut satın alan yabancı profilinde değişim yok

Haziran ayında da Türkiye'den konut satın alan yabancı ülke vatandaşlarının profillerinde değişim olmadı. En yüksek alımı 315 adet ile Iraklılar alırken, İran vatandaşlarınının 228, Rusya Federasyonunun ise 169 adet alım yaptığı görüldü. Afganistan vatandaşları ise 139 adet alıma imza atarken, Suudi Arabistanlı vatandaşlar 110 konut

 

Yabancıya konut satışında tarihi sıçrama

 

Mayıs'ta yüzde 36'lık artış göstermişti

Yabancıların konut alımlarını destekleyen hukuki düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle başlayan hareketlilik her geçen ay yeni rekorun işaretlerini vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün yayımladığı Mayıs 2018 dönemine ait konut satış verileri, yabancı ülke vatandaşlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36'nın üzerinde alım yaptığına işaret etti. 

Yabancılar 2 bin 415 konut satın aldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Mayıs ayında yabancı ülke vatandaşları Türkiye'den 2 bin 415 adet konut satın aldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36'nın üzerinde bir artışa işaret eden bu rakamda en önemli pay İstanbul'un oldu. Yabancılar İstanbul'dan geçen Mayıs ayında toplam 854 adet konut satın aldı. İstanbul'un ardından en yüksek alım, 595 ile Antalya'dan yapıldı. Antalya kentinin ardından  141 konut satışı ile Bursa, 108 konut satışı ile Yalova ve 96 konut satışı ile Ankara takip etti. 

 

Yabancıya konut satışında tarihi sıçrama

 

Iraklıların ilk sıradaki konumu sürüyor

Diğer taraftan ülke uyruklarına göre yapılan sınıflandırmada da son yılların birincisi Iraklıların Mayıs ayında da en çok alımı yaptığı görüldü. Mayıs ayında Irak vatandaşları ülke genelinde 407 adet konut satın alırken, ikinci sırada 217 konut alımı ile İranlılar yer aldı. Suudi Arabistan vatandaşları 206 konut alımı ile üçüncü sırada yer alırken, Rusya Federasyonundan gelen alıcılar 165 konut alımı ile 4'üncü sırada konumlandı. Afganistan vatandaşları ise bu sürede 131 adetlik alım gerçekleştirdi.

 

Yabancıların alımlarında son dönemlerin en düşük gelişim performansı

 

Emlakçı ve müteahhit Arapların sayısı artıyor. Ayrıntılar için Arapların Gayrimenkul Sektöründeki Faaliyetleri haberimizi inceleyebilirsiniz

Nisan ayında yabancılar kaç konut satın almıştı?

Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den konut alım eğilimi gücünü korumaya devam ediyor. Hükümetin yabancıların konut alımını teşvik eden yasal düzenlemeleri hayata geçirmesinin ardından yabancıların ilgisindeki belirgin artış Nisan 2018 döneminde de devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre yabancı ülke vatandaşları Nisan ayında Türkiye'de 2 bin 43 adet konut satın aldı. Bu rakam 2017 yılının Nisan ayına kıyasla yüzde 25.8 oranında bir artışa işaret ediyor

Yabancılar en çok İstanbul'dan konut aldı

Nisan ayında yabancı ülke vatandaşlarının en yoğun alımına tanıklık eden şehir ise İstanbul oldu. İstanbul'dan yapılan alımlar 676 adedi bulurken, Antalya 475 konut satışıyla ikinci sıradaki yerini korudu. Bursa 150 konut ile üçüncü, Trabzon ise 143 konutla dördüncü sırada yer alırken, Yalova 113 konut satışıyla yabancı ülke vatandaşlarının en çok konut satın aldığı şehirler listesinde ilk 5'te yer almayı sürdürdü. 

 

Yabancıya konut satışında tarihi sıçrama

 

Yabancıların gözde kentlerinde konut fiyatlarını öğrenmek için Yabancıya Konut Satışı ve Fiyatlar konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Türkiye'den en çok konut alımı yapan ülke vatandaşları sıralamasında ise ilk sırada Iraklılar yer almaya devam etti. Iraklıların ardından ikinci sırada Suudi Arabistan vatandaşları 252 konut satın alırken, İranlılar 138 konutla üçüncü sırada yer aldı. Kuveyt vatandaşları 115 konut alımına imza atarken, Rusya federasyonu yatırımcıları da 112 konut ile ilk 5 sırasındaki yerini korudu. 

Mart ayında ne olmuştu?

Hükümet tarafından uygulamaya geçirilen alım avantajlarıyla birlikte güçlenen yabancı vatandaşların konut sektörüne ilgisi yeni bir rekorun ilk işaretlerini vermeye devam ediyor. 2018 yılının Ocak ve Şubat aylarına paralel olarak Mart ayında da yabancıların alımlarındaki güçlenmenin sürdüğü gözlemlendi. 

Mart ayında yabancıya 1.827 konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan verilere göre Mart ayında yabancı ülke vatandaşlarına yapılan konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15.8'lik artış gösterdi. Mart 2018'de yabancıların yaptığı toplam alım 1.827 adet seviyesine çıktı. Böylece Ocak ayında yapılan 1.742 adet satış ve Şubat ayında gerçekleştirilen 1729 adet satışla birlikte 2018 yılının ilk çeyrek döneminde yabancılar 5298 adet konut satın almış oldu. 

 

Yabancıya konut satışında tarihi sıçrama

 

Yabancılar en çok İstanbul ve Antalya'yı tercih etti

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Mart ayında yabancıların en çok ilgi gösterdi şehirler İstanbul ve Antalya oldu. İstanbul'dan yabancı ülke vatandaşlarına yapılan satış 556 adet olurken, Antalya genelinde yapılan satışlar 446 adet olarak öçüldü. Yabancıya konut satışı kategorisinde Trabzon 134 adet konut satışı ile üçüncü sırada yer alırken, Bursa 109 konut ile dördüncü sırada konumlandı. Son yıllarda yabancı ülke vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Yalova ise Mart ayında 89 adet satışla birlikte 5'inci sırada yer aldı. 

Ülke uyruklarına göre yabancıların alımları

Mart ayı içinde Türkiye'den en çok konut satın alan ülke vatandaşları Iraklılar oldu. Iraklıların 348 adet alımına karşılık, Suudiler 181 adet alımla ikinci sırada yer aldı. Türkiye ile İran arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmaya paralel olarak İranlı vatandaşların 156 adet konut alımı yaptığı Mart ayında Rusya Federasyonundan gelen yatırımcılar ise 120 konut alımına imza attı. Listenin 5'inci sırasında ise Afgan vatandaşları yer aldı. Afganistan'dan gelen yatırımcılar toplam 108 adet konut satın aldı. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

.

.

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR