Kentsel dönüşüm sürecindeki açıklar tespit edilerek yeniden sistem düzenlendi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 5 soruda yeni kentsel dönüşüm yönetmeliğini anlattı.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar ve anlaşmazlıklar, dönüşüm sürelerinin çok fazla uzamasına sebep olurken, çok fazla da maddi zarara da sebep oldu. Geçen süre zarfında hem yatırımcıların hem de hak sahiplerinin yaşadığı olaylar sistemde nelerin eksik olduğunu ortaya koydu ve yönetmelik yeniden düzenlendi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz 5 soruda yeni kentsel dönüşüm yönetmeliğini anlattı.
Önceki yönetmelikte riskli alanlarda 15 bin metrekare sınırı vardı. 15 bin metrekarenin altındaki alanlar riskli alan kapsamına girmiyordu. Yeni düzenlemeyle artık 15 dönümün altındaki her ada riskli alan kapsamına girecek. En önemlisi de bu adalarda oturan vatandaşlar da riskli alan başvurusunda bulunabilecek. Eskiden riskli alan tespiti yapılan yerlerin yarısından fazlası afet geçmişi olan yerler değildi. Bu sebeple riskli alan iptalleri yaşanıyordu. Yeni yönetmelikte bu şöyle aşıldı; üzerindeki yapılaşma itibariyle yüzde 65’i imarsız olan, yapı bütünlüğü bozulmuş olan alanlar artık riskli alan olarak ilan edilebilecek. Yani bu düzenlemeyle Türkiye’nin tamamı riskli alan uygulamasına girecek.
Riskli alanlarda ve riskli yapılarda kira yardımı 18 aydı. Fakat riskli alanlarda uygulama yapmak çok uzun bir sürece yayılıyordu. Riskli alanlarda inşaat faaliyetini yapmak 24 ay ile 48 ay arasında sürdüğü için kira yardımı da 36 aya çıkarıldı. Yeni yönetmelik de riskli yapılarda 18 ay, riskli alanlarda 36 ay kira yardımı olacak.
Riskli yapıların dönüşümü söz konusu olduğunda 3’te 2 ya da 3’te 1’lerle ilgili bazı tıkanmalar vardı. Bunlardan bir tanesi; binanın 3’te 2 karar aldıktan sonra, 3te 2’den geri kalanların payının satışı noktasında açık artırmaya bina yıkılmadan gidilemiyordu. Bu da apartmanlarda işi çözülemez bir hale getiriyordu. Yeni kentsel dönüşüm yönetmeliği ile birlikte bina yıkılmadan açık artırma yapılabilecek. Binaların yıkılması ile ilgili olarak da daha çok vatandaş insiyatifi kullanılıyordu. Belediyeler yıkım süreleri dolmuş binaları anlaşmaya varılamadıysa yıkmıyorlardı. Yeni kentsel dönüşüm yasasına göre artık binaların yıkılması şart koşuluyor. Bakanlık 30 ve 60 günlük tahliye sürelerinin dolmasını yeterli kabul ediliyor ve bu sürenin sonunda belediyelere 2 aylık denetim süresi veriyor. Bu sürenin sonunda eğer bina yıkılmamışsa zorunlu yıkım getiriyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar, nasıl alınır? detaylar için '2018 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı' yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde kiracılar çok fazla mağdur oluyordu. Kiracıların çoğu zaman böyle bir sürecinden haberi bile olmuyordu. Evin elektriği ve suyu kesildiği zaman kiracı haberdar olup evden çıkıyordu. Mal sahipleri onlara bildirim yapmıyordu. Yeni kentsel dönüşüm yönetmeliğinde eğer 30 ve 60 günlük tahliye süreleri kiracıya bildirilmezse belediyeler zorunlu olarak bu süreleri yeniden başlatacak.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde apartmanların yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesi de mirasçılar problemi ya da vefat edip mirasçısı olmayan kişi. Eskiden bunun çözümü mahkemelerdi. Mahkemelerde de süreç çok uzuyordu. Artık bakanlık buna bir çözüm getiriyor. Mirasçılık belgesini bakanlık çıkarıyor, mirasçı yoksa kayyumu bakanlık atayacak veya ölen son kişi yerine tüm işlemleri bakanlık yerine getirecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde