İstanbul Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği "riskli alan" tespitlerinin yapılması yönündeki genelgeye paralel olarak çalışmaların başladığını duyurdu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki tüm kentlere gönderdiği genelge ile yüksek Afet Riski taşıyan alanların tespitine yönelik çalışmalara başlanması yönündeki kararı İstanbul Valiliği'nce uygulanmaya başlandı. İstanbul Valiliği'nin resmi internet hesabından yapılan açıklamada "Afet Riski" en yüksek alanların tespiti ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanması için 3 aylık sürenin başladığı duyuruldu.
Valilik açıklamasında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin Afet Riski en yüksek alanların tespiti ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin hazırlanması yönündeki çalışmalara hemen başlayacağı, kaymakamlıkların da bu çalışmaları koordine edeceği bilgisine yer verildi. Açıklamada, İstanbul'da kentsel dönüşüm hedeflerine ulaşılması ve olası afet riskine karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi konusunda ortaklaşa gayret gösterileceğine de vurgu yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kartal'da yaşanan kaza sonrasında acil müdahale planını uygulamaya başladı. Bakan Murat Kurum imzasıyla 81 ile gönderilen genelgede yüksek riskli alanların 3 aylık süre içinde bakanlığa bildirilmesi istendi.
Yayımlanan genelgede kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü ve dönüşüm sürecinin iyileştirilmesinin yanı sıra yerleşim ölçeğinde bütüncü bir kentsel dönüşüm uygulaması için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu vurgulanarak, bu ihtiyaç doğrultusunda kentsel dönüşüme yeni bir çerçeve çizilerek dönüşüm hedefleri belirlenmiş olup bu hedeflerin hayata geçirilmesi amacıyla "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin il ve ilçe bazında hazırlanması gerektiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında il sınırları içinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması istenerek, riskli alanların 3 ay içinde Bakanlığa bildirilmesinin önemine işaret edildi
Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan problemlerin çözümü ve tekrarlanmaması adına çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk sonuçlarla ilgili kamuoyuna bilgi verdi. Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşüm sisteminde yapılacak değişiklikle birlikte hiç bir konut inşaatının yarım kalmayacağını söyledi.
Hedeflerinin her yıl 300 bin konutun dönüşümü olduğnu ve bunun 30 bininin bakanlık ve TOKİ tarafından yapılacağını belirten Bakan Kurum: "Kalan ise özel sektör tarafından yapılacak. Hedefimiz kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlamak." şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde yeni dönemin 7 temel hedef üzerinde inşa edileceğini belirterek bu ilkeleri şu şekilde açıkladı:
- Afet riskinin bertaraf edilmesi
- Çevresel değerlerin korunması
- Tarihi değerlerin korunması
- Kültürel değerlerin korunması
- Yatay mimarinin esas alınması
- Engelli dostu şehirlerin inşası
- Yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil paylaşımı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm sürecinde önemli problemler yaşadıklarını söyleyen Murat Kurum: "Dönüşümde vergi, resmi harçlardan muaftır deniyor. Ancak bir çelişki var. Bu çelişkiyi de ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık." ifadelerini kullandı.
Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşümde gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda bakanlık, vatandaş ve özel sektörün içinde bulunduğu bir program oluşturulmasının önemine işaret ederek: "Kentsel dönüşümde bir vizyon çizmeliyiz. İmar artışıyla değil, Gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda tarafların içinde olduğu dönüşüm çerçevesinde bunu yapmak istiyoruz. Buna ilişkin de belli düzenlemelerimiz var." şeklinde konuştu.
Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun (GİSP) düzenlediği, “Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme Ve Yeni Dönem” başlıklı toplantı üyelerin ve gayrimenkul sektörünün farklı alanlarından katılımcılarla gerçekleştirildi. Değişen kentsel dönüşüm yönetmeliği ile birlikte dönüşümde yatırımcının yolunun nasıl açılacağı tartışıldı ve çeşitli senaryolar üretildi.
2018 kentsel dönüşüm kira yardımı?
GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş; “6306 Sayılı yasanın uygulama yönetmeliği 27 Ekim 2016 tarihinde değişti. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok ciddi ve süreci hızlandıran değişikliklerin yapıldığını ve daha sağlıklı bir kentsel dönüşüm süreci yaşamamız için bir fırsat doğduğunu belirterek toplantıyı başlattı.
Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, değişen yönetmelikle birlikte artık kentsel dönüşümde Bakanlar Kurulu'nun devreye gireceğini belirterek bu durumun dönüşümü hızlandırıcı etki yapacağını söyledi. Oflaz, “Bakanlar Kurulu, artık 15.000 m2 sınırlaması olmadan, yapıların %65'inin (3'te 2'sinin) riskli olması halinde bölge bazında "riskli alan" ilan edebilecek. Maliklerin 3'te 2'sinin rızası ilkesi, alan bazlı uygulanacak. Böylece binaların yıktırılmasında maliklerin anlaşmaları beklenmeyecek. Müteahhitler daha makul büyüklükte alanlar için proje geliştirebilecekler. Yeni yönetmelikte artık vatandaş da riskli alan başvurusu yapabilecek. ” dedi.
Maltepe kentsel dönüşümünde inşaat sigortası şartı
Hüseyin Oflaz, ne bakanlığın ne de büyükşehir belediyesinin 2017 yılında kentsel dönüşüm bütçesi olmadığına da dikkat çekerek, gayrimenkul sektörünün dönüşümü gerçekleştirecek ana aktör olacağının da altını çizdi.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ ise; “Eski yönetmelikle şimdiki yönetmelik arasındaki farkları ele alarak; “Riskli yapılarda tapuda kayıtlı malik ölmüşse mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkilidir. Maliki ölmüş taşınmazlarda mahkemelerde yaşanan büyük sorun çözülmüştür. Yapılan değişiklikte kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine yapılmayan tahliye bildirimleri artık geçersizdir.
Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşma koşulu ortadan kaldırılmıştır. 2 aylık denetimler sonucu yıktırılmayan binalar, afet riski düşünülerek kolluk kuvvetleri desteği ile mülki amirlik tarafından yıktırılacaktır.” diye konuştu.
GİSP Başkanı Gümüş, önemli değişiklikler içeren bu yönetmelik ile yaşanan birçok soruna çözüm bulunduğunu, kentsel dönüşümde bundan sonraki uygulama süreçlerini izleyeceklerini ve öneriler geliştireceklerini iletti. Ayrıca, GİSP’in, gayrimenkul sektörüne yön verecek çalışmalar hazırladığını da sözlerine ekledi.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Büyük Ada’nın Mimari Yapıları
Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır.
Kaya City Residence'da tapular hemen teslim
Yüzde 80 yeşil alan olarak tasarlanan Kayacity Residence projesinde banka kredisi ile satışlar devam ederken tapular da hemen teslim ediliyor
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Cumhuriyet tarihinin en önemli yasası
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 'Kentsel Dönüşüm Yasası cumhuriyet tarihinin en önemli yasası' dedi
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Nevbahar Üsküdar’da büyük teslim kampanyası!
Kalyon Holding’in ilk markalı konut projesi Nevbahar Üsküdar’da büyük teslim kampanyası başladı. Önümüzdeki ocak ayında teslimlerin başlayacağı projede yüzde 10 peşin, yüzde 20 indirim, yüzde 0.74 vade oranı var. Üstelik, konut tesliminden sonra tam 1 yıl
Kentsel dönüşümde kira yardımı 36 aydan 48 aya çıkıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘100 bin Sosyal’ konut projesinde koronavirüs tedbirlerini aksatmadan 28 Nisan’da kura çekimlerine yeniden başlayacaklarını açıkladı. Kurum ayrıca, “Kentsel dönüşümde kira yardımını 36 aydan 48 aya çıkartıyoruz” ded