İstanbul Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği "riskli alan" tespitlerinin yapılması yönündeki genelgeye paralel olarak çalışmaların başladığını duyurdu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki tüm kentlere gönderdiği genelge ile yüksek Afet Riski taşıyan alanların tespitine yönelik çalışmalara başlanması yönündeki kararı İstanbul Valiliği'nce uygulanmaya başlandı. İstanbul Valiliği'nin resmi internet hesabından yapılan açıklamada "Afet Riski" en yüksek alanların tespiti ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanması için 3 aylık sürenin başladığı duyuruldu.
Valilik açıklamasında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin Afet Riski en yüksek alanların tespiti ve Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin hazırlanması yönündeki çalışmalara hemen başlayacağı, kaymakamlıkların da bu çalışmaları koordine edeceği bilgisine yer verildi. Açıklamada, İstanbul'da kentsel dönüşüm hedeflerine ulaşılması ve olası afet riskine karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi konusunda ortaklaşa gayret gösterileceğine de vurgu yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kartal'da yaşanan kaza sonrasında acil müdahale planını uygulamaya başladı. Bakan Murat Kurum imzasıyla 81 ile gönderilen genelgede yüksek riskli alanların 3 aylık süre içinde bakanlığa bildirilmesi istendi.
Yayımlanan genelgede kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü ve dönüşüm sürecinin iyileştirilmesinin yanı sıra yerleşim ölçeğinde bütüncü bir kentsel dönüşüm uygulaması için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu vurgulanarak, bu ihtiyaç doğrultusunda kentsel dönüşüme yeni bir çerçeve çizilerek dönüşüm hedefleri belirlenmiş olup bu hedeflerin hayata geçirilmesi amacıyla "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin il ve ilçe bazında hazırlanması gerektiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında il sınırları içinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması istenerek, riskli alanların 3 ay içinde Bakanlığa bildirilmesinin önemine işaret edildi
Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan problemlerin çözümü ve tekrarlanmaması adına çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk sonuçlarla ilgili kamuoyuna bilgi verdi. Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşüm sisteminde yapılacak değişiklikle birlikte hiç bir konut inşaatının yarım kalmayacağını söyledi.
Hedeflerinin her yıl 300 bin konutun dönüşümü olduğnu ve bunun 30 bininin bakanlık ve TOKİ tarafından yapılacağını belirten Bakan Kurum: "Kalan ise özel sektör tarafından yapılacak. Hedefimiz kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlamak." şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde yeni dönemin 7 temel hedef üzerinde inşa edileceğini belirterek bu ilkeleri şu şekilde açıkladı:
- Afet riskinin bertaraf edilmesi
- Çevresel değerlerin korunması
- Tarihi değerlerin korunması
- Kültürel değerlerin korunması
- Yatay mimarinin esas alınması
- Engelli dostu şehirlerin inşası
- Yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil paylaşımı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm sürecinde önemli problemler yaşadıklarını söyleyen Murat Kurum: "Dönüşümde vergi, resmi harçlardan muaftır deniyor. Ancak bir çelişki var. Bu çelişkiyi de ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık." ifadelerini kullandı.
Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşümde gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda bakanlık, vatandaş ve özel sektörün içinde bulunduğu bir program oluşturulmasının önemine işaret ederek: "Kentsel dönüşümde bir vizyon çizmeliyiz. İmar artışıyla değil, Gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda tarafların içinde olduğu dönüşüm çerçevesinde bunu yapmak istiyoruz. Buna ilişkin de belli düzenlemelerimiz var." şeklinde konuştu.
Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun (GİSP) düzenlediği, “Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme Ve Yeni Dönem” başlıklı toplantı üyelerin ve gayrimenkul sektörünün farklı alanlarından katılımcılarla gerçekleştirildi. Değişen kentsel dönüşüm yönetmeliği ile birlikte dönüşümde yatırımcının yolunun nasıl açılacağı tartışıldı ve çeşitli senaryolar üretildi.
2018 kentsel dönüşüm kira yardımı?
GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş; “6306 Sayılı yasanın uygulama yönetmeliği 27 Ekim 2016 tarihinde değişti. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok ciddi ve süreci hızlandıran değişikliklerin yapıldığını ve daha sağlıklı bir kentsel dönüşüm süreci yaşamamız için bir fırsat doğduğunu belirterek toplantıyı başlattı.
Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, değişen yönetmelikle birlikte artık kentsel dönüşümde Bakanlar Kurulu'nun devreye gireceğini belirterek bu durumun dönüşümü hızlandırıcı etki yapacağını söyledi. Oflaz, “Bakanlar Kurulu, artık 15.000 m2 sınırlaması olmadan, yapıların %65'inin (3'te 2'sinin) riskli olması halinde bölge bazında "riskli alan" ilan edebilecek. Maliklerin 3'te 2'sinin rızası ilkesi, alan bazlı uygulanacak. Böylece binaların yıktırılmasında maliklerin anlaşmaları beklenmeyecek. Müteahhitler daha makul büyüklükte alanlar için proje geliştirebilecekler. Yeni yönetmelikte artık vatandaş da riskli alan başvurusu yapabilecek. ” dedi.
Maltepe kentsel dönüşümünde inşaat sigortası şartı
Hüseyin Oflaz, ne bakanlığın ne de büyükşehir belediyesinin 2017 yılında kentsel dönüşüm bütçesi olmadığına da dikkat çekerek, gayrimenkul sektörünün dönüşümü gerçekleştirecek ana aktör olacağının da altını çizdi.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ ise; “Eski yönetmelikle şimdiki yönetmelik arasındaki farkları ele alarak; “Riskli yapılarda tapuda kayıtlı malik ölmüşse mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkilidir. Maliki ölmüş taşınmazlarda mahkemelerde yaşanan büyük sorun çözülmüştür. Yapılan değişiklikte kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine yapılmayan tahliye bildirimleri artık geçersizdir.
Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşma koşulu ortadan kaldırılmıştır. 2 aylık denetimler sonucu yıktırılmayan binalar, afet riski düşünülerek kolluk kuvvetleri desteği ile mülki amirlik tarafından yıktırılacaktır.” diye konuştu.
GİSP Başkanı Gümüş, önemli değişiklikler içeren bu yönetmelik ile yaşanan birçok soruna çözüm bulunduğunu, kentsel dönüşümde bundan sonraki uygulama süreçlerini izleyeceklerini ve öneriler geliştireceklerini iletti. Ayrıca, GİSP’in, gayrimenkul sektörüne yön verecek çalışmalar hazırladığını da sözlerine ekledi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde