Türkiye gayrimenkul sektörü açısından yeni bir "yatırım" enstrümanı olarak beliren "Gayrimenkul Yatırım Fonları" konusunu tüm yönleriyle Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay ile konuştuk.
Gayrimenkul sektörü özellikle son dönemde yeni finansman enstrümanları ile tanıştı. "Gayrimenkul Sertifikası" gibi "gayrimenkul finansmanı" ile ilgili başlıklara ek olarak, konunun yatırım boyutu da "Gayrimenkul Yatırım Fonları" ile kamuoyu ve finans çevrelerinin gündemine girmeye başladı. Yeni hukuki düzenlemelerle birlikte de Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın işleyiş mekanizması netlik kazandı. Gayrimenkul Yatırım Fonları konusunu tüm yönleriyle Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Genel Müdürü Oğuz Kösebay ile konuştuk.
Soru: Türkiye GYF'lerle yeni tanışıyor? Kısaca anlatabilir misiniz, Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?
Oğuz Kösebay: Gayrimenkul Yatırım Fonları, yatırımcıların kolektif olarak, birleşerek, gayrimenkule yatırım yapacakları bir platform. Bu platformların kurucusu portföy yönetim şirketleri ya da bizim gibi gayrimenkul portföy yönetim şirketleri. Bunların tebliğini SPK çok yeni düz enledi. 2014 yılı Temmuz'unda devreye girdi. 1 yıldan bu yana ve çoğunlukla 2017 yılı başında, çok sayıda fon izinlerini aldı ve böylece GYF'ler kurulmuş oldu. Bunlar menkul kıymet fonlarına çok benziyor. Sadece portföyde, varlık olarak TL, döviz ya da hisse senedi değil, gayrimenkul bulunuyor. Dolayısıyla bir yatırımcı GYF'nin bir payını satın aldığında, portföy içindeki tüm gayrimnekulün kira getirisi ve değer artışına ortak olmuş oluyor. Yatırım fonu niteliğiyle sadece bitmiş ürüne yatırım yapılabiliyor. Nitelikli yatırımcı tanımı var. Sadece bunlar yatırım yapabiliyor. Bu tanım da 1 milyon TL'lik varlığı olan herkesi kapsıyor.
Soru: Şu anda Türkiye'de kaç fon izin almış durumda? Kaç tanesi aktif? Bunların büyüklüğünde bahsedebilir miyiz?
O.K: Şu ana kadar 27 fon izin aldı. Bunların şu anda 7 tanesi aktif, ihraç edilmiş durumda. Yatırım yapılmaya hazırlar. Baktığımızda, bunların 1.8 milyar TL'lik büyüklüğüne ulaştığını görüyoruz.
Soru: Türkiye toplumunda klasik gayrimenkule yatırım eğilim çok güçlü. İnsanlar tapuyu görmek istiyor, daireyi dükkanı görmek istiyor. GYF'lerin klasik gayrimenkul yatırımı karşısındaki avantajları nelerdir?
O.K.: Gayrimenkule doğrudan yatırım yaptığımız zaman,önce süre açısından incelemeliyiz. Fonun süresi 5 yıl diyoruz ve 3.5 yıllık süre içinde yatırımınız fon içinde kalıyor. Genelde 3.5 sene uzun gibi gözüküyor. Ancak biz Türkiye'de yapılan yatırımları incelediğimizde, doğrudan yatırımcının gelirini 7-10 yıl arasında elde ettiğini görüyoruz. GYF'lere yatırımın süresinin daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Doğrudan yatırımda ayrıca gayrimenkulün tüm işleriyle yatırımcı ilgilenmek zorunda kalıyor. Bir ticari gayrimenkul ise kiralanması, bakımlar... Diğer taraftan son 15 yılda çok önemli inşaat işleri yapıldı. Bunların içinde önemli ticari birimler var. Bunlar kat kat, ünite ünite satılmaya çalışılıyor. Ticari ürünleri parçalı olarak satmaya çalıştığınızda, bu bir süre sonra apartman yönetimine dönüyor. Binalar çok çabuk eskiyor, kullanım amacında bir anda sapan binalara temas ediyoruz. Bu durumda yatırımcıları doğrudan satın almak yerine, tüm birimleri tek elden yöneten, bakımı, kiracı ilişkileriyle ilgilenen gayrimenkul yönetim şirketlerinin eline bırakıp bu fonlardan elde edeceği gelire odaklanmasına olanak tanınmış oluyor.
Soru: Omurga Gayrimenkul Portföy Şirketi Olarak Siz neler yapıyorsunuz? Ne kadarlık bir fondan bahsediyoruz?
O.K.: 2015 yılında GYF şirketimizi kurduk. Tüm SPK izinlerinden sonra 30 Haziran'dan sonra, GYF'mizi ihraç ettik. Bizim 5 yıllık bir öngörümüz var. İlk 2 yıl yatırım süreci olarak gerçekleştirecek. Yıl sonuna kadar talep topluyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar 200 milyon TL'lik büyüklüğe ulaşmak. Bu yatırım süreci içinde de, diğer fonlara kıyasla şöyle bir farktan bahsedebiliriz: Biz yatırım süreci içinde gayrimenkul alacağımız dönemlerde yatırımcılardan yatırım yapmayı taahhüt ettikleri miktarları almayı düşünüyoruz. Ve 5. yılın sonuna kadar tutmuyoruz. Arada Fon'un elde edeceği kira geliri, ya da 3. yılda satışı gerçekleştirilecek satıştan elde edilecek geliri elimizde tutmayacağız, doğrudan yatırımcıya iade edeceğiz. Dolayısıyla şöyle bir süreç olacak: Yatırım yapılan ilk dönemlerde bölüm bölüm yatırım yapıyor, süre sonunu beklemeden arada, süre sonunu beklemeden gelir oluştukça paylarını alıyor olacaklar. En sonda da bütün getirisiyle yatırımın geri dönüşü tamamlanmış olacak.
Soru: Bu yeni alana yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
O.K.: Portföy yöneticisinin uzmanlığı ve ne tarzda gayrimenkule yatırım yapacaklarını sormaları çok önemli. Portföy yöneticisinin kendisi de bu fon içinde yatırım yapıyor mu, bu önemli. Biz Omurga olarak, tüm ortaklarımızla birlikte bu Fon'un içindeyiz. Dolayısıyla bizim de elimiz taşın altında. Bunun dışında "tapu sahibi olmak" önemli ama gayrimenkul yatırımının artık bir sermaye piyasası yatırımı olduğunu görmek lazım. Artık bu binaların sürdürülebilir yönetimi için, parça parça mülkiyet yerine, bunları tek elden yönetem fonlara ortak olduklarında, hem yatırım süresi daha kısa, hem de yatırım getirisi daha yüksek olacaktır.
Firma Bilgisi: Omurga Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde