Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Doğuştan oralı değilseniz bir ülkenin vatandaşı olmak hiç kolay değil... Bazı ülkelerde ise parasını verip vatandaşı olabiliyorsunuz... Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeleri sizler için derledik...

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Buralardan çekip gitme fikri herkesin aklındayken, bu fikri hayata geçirmek isteyenlerin hangi ülkeye gitsem derdini azaltmaya çalışacağız. Normal yollarla ikinci vatandaşlık almanın oldukça zor olduğu gerçeğinin yanında paranızı verip vatandaşlık alabilirsiniz. İşte yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler...

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

İngiltere 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerin başında İngiltere geliyor. Avrupa Birliği'nin temelini atan ülkelerden biri olan İngiltere'de bu günlerde Avrupa Birliği'nden çıkma kararı konuşuluyor. Sadece Türk vatandaşlara özgü olmak üzere 1963 Ankara Anlaşması kapsamında vatandaşlık alınabiliyor. Bunun için İngiltere'de tek kişilik iş kurmak bile yeterli olabiliyor. Aynı zamanda günlük hayatı devam ettirebilecek kadar da olsa ingilizce bilmek şart. İngiltere'de vatandaşlık almanın başka bir yolu ise ''UK Investor Visa'' denen yatırımcı vizesi. En az 2 milyon sterlinlik bir sermaye girişi sağlarsanız vatandaşlık alabilirsiniz. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Malta 

İngiltere'deki yatırımcı vizesine benzeyen Bireysel Yatırımcı Programı adlı bir sistem ile vatandaşlık veren Malta'da Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu'na 650 bin Euro'dan başlayan miktarlarla bağış yapılarak vatandaşlık alınabiliyor. Malta vatandaşlığı için bekleme ya da belli bir süre yaşama şartı bulunmuyor. Malta, AB üyesi olduğu için ise vatandaşları AB içinde serbest dolaşım hakkı kazanıyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

İspanya 

İspanya'dan vatandaşlık alabilmek için 500 bin Euro'luk gayrimenkul alınması gerekiyor. Daha sonra önce 1 yıllık, sonra 2 yıllık geçici oturum izni veriliyor. Bu süre 10 yıla tamamlandıktan sonra kalıcı oturma izni sonrasında da vatandaşlık alınabiliyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Portekiz 

AB üyesi olan Portekiz'de 500 bin Euro'luk gayrimenkul alımı ya da 1 milyon Euro'luk sermaye girişimi ile yatırım yoluyla vatandaşlık alabilirsiniz. Portekiz vatandaşı olabilmek için, başvuru sürecinde toplam 35 gün Portekiz'de ikamet etmek gerekiyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Bulgaristan 

Avrupa Birliği'nin en yeni üyelerinden olan Bulgaristan'da yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık işleri, hükümete bağlı olan Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülüyor. 1 milyon Leva'lık (512 bin Euro) devlet tahvili alınarak 5 yıllık bir süre zarfında vatandaşlık alınabiliyor. Yatırımın miktarı arttıkça süre kısalıyor. Ayrıca oturum zorunluluğu da bulunmuyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Güney Kıbrıs 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden bir diğeri ise Güney Kıbrıs. 2,5 milyon Euro'luk gayrimenkul satın alınması durumunda Güney Kıbrıs'ta ikinci vatandaşlık süreci başlatılabiliyor. AB üyesi olduğundan Schengen ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan Güney Kıbrıs, Türkiye tarafından tanınmıyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Macaristan 

Macaristan vatandaşı olabilmek için 300 bin Euro'luk yatırım yapmak gerekiyor. Yapılan yatırım 6 aylık oturum izni olarak dönüyor. Sonrasında daimi oturum izni ve vatandaşlık süreci başlıyor. İkamet etme zorunluluğu ise bulunmuyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Kanada 

Kanada zaman zaman beyaz yakalı denen nitelikli insanlar için göçmenlik programı ile vatandaş alıyor ve bu alanda en popüler ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Nitelikli göçmen olarak Kanada'ya gidilip 3 yıl kalındığında vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

Karayip Ülkeleri 

Her şeyi bırakıp gitmek isteyenlerin ülkesi olan Karayip Ülkeleri'nden vatandaşlık alabilmek için ikamet zorunluluğu yok ve yatırım miktarı oldukça düşük. 

 

Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler

ABD 

Amerika'dan vatandaşlık almak oldukça esnek şartlara bağlı. E1 ve E2 olarak adlandırılan girişimci programlarında Amerika'da iş kurma zorunluluğu bulunuyor. Her iki program da geçici çalışma izni veriyor ve bu izinler belirli zaman dilimlerinde yenilenebiliyor. EB5 denilen yatırımcı programlarında önce iki yıllık Green Card, sonrasında kalıcı Green Card alınabiliyor. 5 yıllık süre içinde en az 2,5 yıl Amerika'da kalındığı takdirde Amerikan vatandaşlığı için başvuru hakkı veriliyor.