Doğuştan oralı değilseniz bir ülkenin vatandaşı olmak hiç kolay değil... Bazı ülkelerde ise parasını verip vatandaşı olabiliyorsunuz... Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeleri sizler için derledik...
Buralardan çekip gitme fikri herkesin aklındayken, bu fikri hayata geçirmek isteyenlerin hangi ülkeye gitsem derdini azaltmaya çalışacağız. Normal yollarla ikinci vatandaşlık almanın oldukça zor olduğu gerçeğinin yanında paranızı verip vatandaşlık alabilirsiniz. İşte yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler...
Karadağ Hükümeti 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek yeni yasal düzenleme ile belirlenen miktarda fona yatırım yapan yabancı ülke vatandaşlarına pasaport verme kararı aldı. Ülkede ekonomi vatandaşlığı olarak tanımlanan uygulamanın toplamda 2 bin yabancı yatırımcıya kapsaması bekleniyor. Hükümetin kamuoyuna yazılı olarak açıkladığı yasa kapsamında yabancı yatırımcıladan da belli şartlar istenecek. Geldikleri yerlerde hüküm giymemiş olmak şartının arandığı uygulamada üç farklı pakette girişimlerin yönlendirileceği belirtildi. Aktarılması gereken paralar ise sahil şehirleri için 450 bin Euro, orta ve kuzey kesimleri için 250 bin Euro ve az gelişmiş bölgeler içinse 100 bin Euro olarak belirlendi. Açıklamada ayrıca fonların yatırım yapılacak kentin belediyeleri tarafından oluşturulacağı da ifade edilirken, yatırım ve projelerin de bağımsız denetçiler tarafından kritize edileceği belirtildi.
Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerin başında İngiltere geliyor. Avrupa Birliği'nin temelini atan ülkelerden biri olan İngiltere'de bu günlerde Avrupa Birliği'nden çıkma kararı konuşuluyor. Sadece Türk vatandaşlara özgü olmak üzere 1963 Ankara Anlaşması kapsamında vatandaşlık alınabiliyor. Bunun için İngiltere'de tek kişilik iş kurmak bile yeterli olabiliyor. Aynı zamanda günlük hayatı devam ettirebilecek kadar da olsa ingilizce bilmek şart. İngiltere'de vatandaşlık almanın başka bir yolu ise ''UK Investor Visa'' denen yatırımcı vizesi. En az 2 milyon sterlinlik bir sermaye girişi sağlarsanız vatandaşlık alabilirsiniz.
İngiltere'deki yatırımcı vizesine benzeyen Bireysel Yatırımcı Programı adlı bir sistem ile vatandaşlık veren Malta'da Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu'na 650 bin Euro'dan başlayan miktarlarla bağış yapılarak vatandaşlık alınabiliyor. Malta vatandaşlığı için bekleme ya da belli bir süre yaşama şartı bulunmuyor. Malta, AB üyesi olduğu için ise vatandaşları AB içinde serbest dolaşım hakkı kazanıyor.
Ev almadan vatandaşlık hakkı veren ülkeler için 'Ev Almadan Oturum İzni Veren Ülkeler' konulu haberimizi inceleyebilirsiniz.
İspanya'dan vatandaşlık alabilmek için 500 bin Euro'luk gayrimenkul alınması gerekiyor. Daha sonra önce 1 yıllık, sonra 2 yıllık geçici oturum izni veriliyor. Bu süre 10 yıla tamamlandıktan sonra kalıcı oturma izni sonrasında da vatandaşlık alınabiliyor.
AB üyesi olan Portekiz'de 500 bin Euro'luk gayrimenkul alımı ya da 1 milyon Euro'luk sermaye girişimi ile yatırım yoluyla vatandaşlık alabilirsiniz. Portekiz vatandaşı olabilmek için, başvuru sürecinde toplam 35 gün Portekiz'de ikamet etmek gerekiyor.
Dünyanın en sıcakkanlı şehirleri hangileri? detaylar için 'Dünyanın En Sıcakkanlı Şehirleri' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Avrupa Birliği'nin en yeni üyelerinden olan Bulgaristan'da yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık işleri, hükümete bağlı olan Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülüyor. 1 milyon Leva'lık (512 bin Euro) devlet tahvili alınarak 5 yıllık bir süre zarfında vatandaşlık alınabiliyor. Yatırımın miktarı arttıkça süre kısalıyor. Ayrıca oturum zorunluluğu da bulunmuyor.
Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden bir diğeri ise Güney Kıbrıs. 2,5 milyon Euro'luk gayrimenkul satın alınması durumunda Güney Kıbrıs'ta ikinci vatandaşlık süreci başlatılabiliyor. AB üyesi olduğundan Schengen ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan Güney Kıbrıs, Türkiye tarafından tanınmıyor.
Macaristan vatandaşı olabilmek için 300 bin Euro'luk yatırım yapmak gerekiyor. Yapılan yatırım 6 aylık oturum izni olarak dönüyor. Sonrasında daimi oturum izni ve vatandaşlık süreci başlıyor. İkamet etme zorunluluğu ise bulunmuyor.
Kanada zaman zaman beyaz yakalı denen nitelikli insanlar için göçmenlik programı ile vatandaş alıyor ve bu alanda en popüler ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Nitelikli göçmen olarak Kanada'ya gidilip 3 yıl kalındığında vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor.
Her şeyi bırakıp gitmek isteyenlerin ülkesi olan Karayip Ülkeleri'nden vatandaşlık alabilmek için ikamet zorunluluğu yok ve yatırım miktarı oldukça düşük.
Amerika'dan vatandaşlık almak oldukça esnek şartlara bağlı. E1 ve E2 olarak adlandırılan girişimci programlarında Amerika'da iş kurma zorunluluğu bulunuyor. Her iki program da geçici çalışma izni veriyor ve bu izinler belirli zaman dilimlerinde yenilenebiliyor. EB5 denilen yatırımcı programlarında önce iki yıllık Green Card, sonrasında kalıcı Green Card alınabiliyor. 5 yıllık süre içinde en az 2,5 yıl Amerika'da kalındığı takdirde Amerikan vatandaşlığı için başvuru hakkı veriliyor.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Okul binası yapmanın inşaat maliyeti ne kadar?
Bir okul binası yapmanın ne kadara mal olacağını hesapladık. Okul binası inşaat maliyeti ne kadardır, nasıl hesaplanır? bu yazımızda!
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sarıyer'in SİT alanı içinde olduğunu belirterek: "Sorunları aşacağız. En yakın zamanda mülkiyetlerinize kavuşmuş olacaksınız." dedi.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
TOKİ Keşan Konutları ne zaman teslim edilecek?
TOKİ Keşan Konutları ne zaman teslim edilecek? İşte yanıtı.
Ankara’nın Elmadağ’ında dönüşüme start verildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Elmadağ belediyesi bugün imzalayacakları protokol ile 2 Bin 772 konutun dönüşümüne başlanıyor.
Babaeski Belediye Başkanlığından satılık arsa
Mülkiyeti Babaeski Belediyesi adına kayıtlı olan 1 adet arsa 6 Haziran 2017 tarihinde satışa çıkıyor
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!