Genellikle hisseli taşınmazlarda, hissedarların paylarını satmak istediklerinde karşılarına çıkan Şufa Hakkı nedir, şufa hakkı kullanma süresi ne kadardır ve bu haktan feragat edilebilir mi? Tüm yanıtlar bu yazımızda!
Şufa hakkı; hisseli olan taşınmazlarda, hissedarların paylarını satmak istediklerinde öncelikli olarak diğer hissedarların satın alma hakkıdır. Mesela; bir hisseli taşınmazımız var ve hissedarımız var. Bir kişi hissesini satmak istiyor. Diğer hissedara ihtarname çekmek zorundadır. Bu ihtarnamede "ben bu hissemi şu bedelle satıyorum. Almak ister misin?" der. 3 ay içerisinde diğer hissedar bu hakkı kullanırsa, hissesini satmak isteyen hissedar, hissesini satmak zorundadır. Eğer ki; 3 ay içinde bu hissedar bu hakkı kullanmaz ve süre geçmişse, hissesini satmak isteyen hissedar üçüncü kişiye hissesini satmak durumundadır.
Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Bu hak kanun tarafından tanındığından kanuni şufa hakkı denmektedir. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek yoktur. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterlidir. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi yoktur.
Şufa hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya aittir. Tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğü yoktur. Yapılan satış alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmelidir . Bu haktan feragat edilebilir. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabilir. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh edilir. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi yoktur.
Önalım hakkı taşınmaz üzerindeki satışın hissedara bildirildiği tarih üzerinden üç ay geçmesiyle düşüyor. Kanunla açıklık getirilen bu süreyle amaç, önalım hakkının kötüye kullanılmasının önüne geçmek. Ve uzun süre önalım hakkının kötüye kullanılması tehditi altında bulunan alıcıları güvence altına almak.
Apartmanda ortak yerlerin kullanımı nasıl olur? detaylar için 'Ortak Yerler Nedir?' konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.
Şufa hakkından feragat edilebilir. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabilir. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh edilir. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi yoktur.
Tevhit Nedir, Nasıl Yapılır? detaylar için 'Tevhit Ne Demek?' konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.
* Taşınırlarda esasen yasal önalım hakkı yoktur.
* Elbirliği mülkiyeti ise kat mülkiyetinde de durum aynıdır.
* Mülkiyetin devri borcunu doğuran bağışlama veya trampa durumlarında ön alım hakkı kullanılamaz.
* Kamulaştırma ve arazi toplulaştırması durumunlarında kullanılamaz.
* Artırma yolu ile yapılan satışlardan cebri artırma ile satışlarda kullanılamaz.
* İki şirketin birleşmesi durumunda kullanılamaz.
* Vakıf kurma işlemlerinde.
* Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlarda ön alım hakkı kullanılamaz.
* Esyayı kullanma borcu doğuran adi kira, ürün kirası gibi ilişkilerde de satın söz konusu olmadığından şufa hakkı da kullanılamaz.
Müteahhitler emlakçılık yapabilir mi?
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında müteahhitlerin kendi adına kayıtlı taşınmazların dışında kiralama ve satılmasında aracılık edemeyeceklerini söyledi
Çölün ortasında bir yaşamdan lüksün ve ihtişamın şehrine uzanan tarihiyle Dubai
1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai, 1969 yılında petrolün bulunmasıyla hızla gelişti...
Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Skyland İstanbul Eroğlu Gayrimenkul tarafından Seyrantepe'de hayata geçiyor. Peki Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Maltepe'nin dev Cumhuriyet Parkı açıldı
Maltepe Belediyesi'nin girişimleriyle tamamlanan 44 dönümlük Cumhuriyet Parkı'nın açılışı Cumhuriyet'in 95'inci yılında yapıldı.
Alo 181 nedir? Neden kurulmuştur?
Alo 181 nedir neyin numarasıdır diye düşünüyorsanız çevre ve şehircilik bakanlığı çağrı merkezi ve şikayet hattı yani ALO 181 ne işe yaradığını bu yazıdan öğrenebilirsiniz!
Dragos Tepesi Tarihi ve Son Durumu
Dragos Tepesi, İstanbul'da Prens Adaları'nın en güzel göründüğü tepelerden biridir. İşte merak edenler için Dragos Tepesi tarihi...
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı Maltepe Caddesi'nde E-5 ile E-6 kesişme noktasında konumlandırılıyor
Montenegro’da Ev Almak İsteyenlere Simülasyon VR Deneyimi
Covid 19 pek çok sektörde iş yapış biçimlerini kökten değiştirdi. Emlak sektörü de bu değişimden etkilendi. Son yıllarda emlak sektörünün tartışmalı konusu olan VR gözlükler pandemi ile birlikte yeniden gündeme geldi.
Tahincioğlu’ndan gayrimenkul sektöründe bir ilk: Multi Evler
Tahincioğlu Multi Evler’i, ‘Akıllı Yatırım ve Ödeme Modeli’ni ve yeni kurulan hizmet şirketleri Özcan Tahincioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısı ile tanıttı
Ormanköy’ün açık hava çarşı mağazaları için ön talep başladı
Anadolu Yakası’nın Bağdat Caddesi’nden sonra ikinci önemli caddesi olan Alemdağ Caddesi’nde ilk planlı cadde mağaza ve dükkanları ön talep başladı. Toplu ulaşım ağlarının tam ortasında yer alması nedeniyle bölgenin cazibe merkezi olan projede, cadde üzeri