Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ordu'da heyelan tehlikesi yaşanan bölgede atılan adımların büyük bir faciayı önlediğini söyledi

Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ortu'nun Aybastı ilçesinde Şubat ayında meydana gelen heyelan sebebiyle Sağlık Mahallesi'nde önemli bir tahliye işleminin gerçekleştiğini söyledi. Toplamda 41 bina, 2 cami ve bir lojmanın boşaltıldığı bilgisini paylaşan Kurum: "İyi ki de bunları yapmışız. Tespitlerimiz neticesinde 22 bina ve 1 caminin yıkıldığını gördük. Sevindirici olan taraf, bu alanda yıkılan binaların içinde hiçbir vatandaşımızın yaşıyor olmamasıdır.' ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin yüzde 66'sı riskli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin yüzde 66'sının Deprem Bölgesi statüsünde bulunduğunu söyledi. Nüfusun yüzde 70'e yakınının riskil bölgelerde yaşadığına dikkat çeken Kurum: "Bugüne dek 82 bin insanımızı deprem yüzünden kaybettik. Bu acıları yeniden yaşamamak için kentsel dönüşüm sürakli bir şekilde yapmamız gerekiyor." dedi. 

İstanbul'da tespit edilen riskli alan miktarı: 1.442 hektar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul genelinde riskli ilan edilen alan miktarını 442 hektar olarak açıkladı. 65 hektarlık alan içinde çalışmaların devam ettiği bilgisini de veren Murat Kurum: "Toplamda 34 bin 590 hektar büyüklüğünde ve 20 rezerv yapı alanına sahibiz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da tespit edilen riskli bina sayısı: 65.3 bin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sancaktepe mitinginde İstanbul genelindeki riskli bin sayısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kartal'da yaşanan faciayı hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul genelinde 23 ilçee, toplam 65 bin 399 adet riskli yapı tespit ettik."  ifadelerini kullanmıştı. Bakan Murat Kurum da bu rakamı doğrulayarak: "245 bin konut yıkımın tamamladık." ifadelerini kullandı.  

Bakan Kurum: Kentsel dönüşüm 20 yılda bitecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarının 20 yıl içinde tamamlanmasına çalışılacağını söyledi. Aksi bir durumda depremin yıkıcı sonuçları ile karşı karşıya kalınacağını söyleyen Murat Kurum: "Ciddi tedbirler almalıyız. Erzincan'dan İstanbul'a uzanan hat büyük bir tehlike arz ediyor. Bu noktada kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmalıyız." şeklinde konuştu. 

Erzincan'dan İstanbul'a uzanan ölüm hattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'da kentsel dönüşüm ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Erzincan'dan İstanbul'a uzanan deprem hattının bugün itibarıyla büyük bir tehlike arz ettiğini ve bu gerçeğin de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerekliliğine işaret ettiğini söyleyen Kurum: "Tespitlerimize göre yenilenmesi gereken 6.7 milyon konut. Biz de bedeli ne olursa olsun dönüşümü tamamlayacağız. " şeklinde konuştu. 

Murat Kurum: Yenilenmesi gereken konut sayısı 6.7 milyon

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye genelinde 6.7 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümde Türkiye çapında önemli bir süreç başlatıldığını vurgulayan Kurum: "Hedefimiz önümüzdeki 5 yıllık süre içinde her sene 300 bin konutu dönüştürmek." ifadelerini kullandı.

İki farklı kriterde dönüşüm tanımı

Bakan Kurum, Türkiye'de kentsel dönüşümü ikiye ayırdıklarını, ilkinde tarihi alan dönüşümünü ikincisinde ise yıkılma tehlikesi olan metruk deprem riski taşıyan alanlardaki dönüşümü hedeflediklerini belirterek: "Buna ek olarak sanayi alanlarının dönüşümünü tanımladık. Bunun örneğini de bir kaç şehirde uyguladık." şeklinde konuştu. 

Türkiye'deki binaların yüzde 30'u riskli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye genelinde 20 milyon konut bulunduğunu ve bunlar içinde 6.7 milyon konutun riskli statüde değerlendirilebileceğini belirterek: "Türkiye'deki konutların neredeyse yüzde 30'u riskli konut niteliği taşıyor." dedi. 

590 bin adet konut dönüştü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde ulaşılan düzey hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğine dikkat çeken Murat Kurum: "Bugüne kadar 590 bin adet konutun dönüşüm sağlandı..." dedi. 

Kentsel dönüşüm hedefi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yeni kentsel dönüm stratejisi ile önemli sayıda konutun dönüşümünün gerçekleştirileceğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının tarihi kent merkezlerinin yenilenmesi ile deprem riski taşıyan alanların dönüşümü şeklinde iki ana kısma ayrılacağını söyleyen Kurum: "6.7 milyon konutu 20 yılda dönüştürmüş olacağız." ifadelerini kullandı. 

Murat Kurum: 2012'den bu yana 590 bin konut dönüştü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm konusunda önümüzdeki süreçte önemli hedeflerin hayata geçirileceğini söyledi. İl ve ilçe bazında Kentsel Dönüşüm Strateji belgesinin hazırlandığını ve insan ve çevre odaklı dönüşüm projelerinini hayata geçirileceğini belirten Kurum: "Mahalle kültürü ve yatay mimarinin esas alınacağı bütüncül bir yaklaşım benimsenecek. Bu sayede bozulmaya ve çökmeye yüz tutan afet riski altındaki alanların ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevre koşullarına da uygun dönüşüm sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı. 

Yılda 300 bin, 2023'e kadar 1.5 milyon konut dönüşecek

Bakan Kurum, oluşturulacak bu plan sayesinde yılda en az 300 bin konutun dönüşümünün hedeflendiğine de dikkat çekerek: "2023 yılına kadar ise 1 milyon 500 bin konut dönüşecek. Gelecek 20 yıl içinde ise tüm riskli yapıların, yani 6 milyon 700 bin konutun dönüştürülmesi olası olacak." ifadelerini kullandı.

Dönüşümde tek hedef: Riskli yapı kalmayıncaya kadar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yılda 300 bin adet binanın dönüşümü olduğunu belirterek: "Önümüzdeki 20 yıl içinde Türkiye'de deprem riski taşıyan tüm binaları dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi. 

550 bin konut dönüştü, 5.5 milyon yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında son 6 yılda 550 bin konutun dönüşüme uğradığını belirterek: "Dönüşmesi gereken konut sayısı ise  5 ya da 5.5 milyon civarında." ifadelerini kullandı. 

Kentsel dönüşümün yeni ilkeleri: Yüksek kat yok

Bakan Kurum, 2025 yılında dönüşmesi gereken konut sayısının 7.5 milyona çıktığını ve bu dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek: "Yeni dönüşüm stratejimizde imar artışı yok. İmar artışı olacaksa yüzde 20 ya da 25'in üzerinde değil, Ülkemizin şehirlerinin önümüzdeki 50 yılını planlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

550 bin konut dönüştü, 5.5 milyon yolda

 

Dönüşüme 6 yılda 1.6 milyar kaynak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümün son 6 yıllık bilançosunu kamuoyu ile paylaştı. 2018 yılının ilk 6 ayında kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yapılar kira yardımları ve faiz desteklerini açıklayan Bakan Kurum, 31 Mayıs 2012 tarihindeki yürürlük dönemi ile birlikte Türkiye genelindeki riskli yapılar için 329 milyon 28 bin TL, riskli alanlar için ise 132 milyon 984 bin TL kira yardımı yapıldığını belirtti.

Kentsel dönüşümün rakamsal bilançosu

Bakan Murat Kurum terör faaliyetlerinden zarar gören bölgelerdeki yatırımların da sürdüğünü ve bu kapsamda yapılan kira yardımlarından 99 milyon 984 bin TL'sinin de bu bölgelere yönlendirildiğini vurglayarak, 2018 yılında hak sahiplerine tanınan faiz desteğinin de 15 milyon 840 bin Tl olduğuna dikkat çekti. Kentsel dönüşüm kapsamındaki kamulaştırmaların 37 milyon 521 bin TL'yi bulduğu üzerinde duran Kurum:

"İlgili kurum ve kuruluşlara kaynak aktarımı sağlanmıştır. İller Bankası, Belediyeler ve TOKİ'ye kentsel dönüşüm kapsamındaki projeler için 1 milyar 606 milyon 308 bin TL kaynak aktarımı sağlanmıştır." dedi. 

Dönüşüme aktarılan kaynak sürekli büyüyor

Türkiye'nin deprem tehdidine karşı yürüttüğü en kapsamlı çalışma olarak dikkat çeken Kentsel Dönüşüme aktarılan kaynak her geçen gün büyüyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlık Müsteşarı Mustafa Öztürk, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında harcanan toplam paranın 6 milyar 689 milyon TL düzeyine ulaştığını vurguladı. 2017 yılının hemen başında Beştepe'de gerçekleştirilen Şehircilik Şurası'nda söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu bedelin 2.5 milyar TL olarak açıklamıştı. 

Fikirtepe Kentsel Dönüşümü'nde kaos büyüyor. Ayrıntılar için "Bakanlık'tan Fikirtepe'ye Müdahale" konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Türkiye'nin yüzde 66'si tehlikeli deprem kuşağında

Türkiye nüfusunun yüzde 71lik kısmının, topraklarının ise yüzde 66'lık kısmının 1. ve 2. deprem kuşağı olarak belirlenen tehlikeli bir düzeyde yer aldığını söyleyen Mustafa Öztürk, 2000 yılından önce çarpık ve niteliksiz yapı yoğunluğunun afet risklerine karşı tehlike arz etmeye devam ettiğini belirtti. Öztürk, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 5 yıllık uygulama döneminin geride bırakıldığını ve bakanlık öncülüğünde belediye başkanlıkları ve vatandaşların da katılımıyla önemli adımlar attıklarını belirterek:

 

Dönüşüme son 1.5 yılda 4 milyarın üstünde kaynak aktarıldı

 

"53 farklı kentimizde 229 riskli alan üzerinde çalışmalara başladık. Bu doğrultuda 12 bin 652 hektar büyüklüğüne sahip riskli alanlardaki bağımsız birim sayısı da 656 bin olarak tespit edildi. Bu alanlarda yer alan riskli yapılardak 501 bin bağımsız birimin yıkım işlemeri ise tamamlandı." şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde çalışmalar başladı. Ayrıntılar için "Okmeydanı Kentsel Dönüşümü" konulu haberimizi inceleyebilirsiniz. 

89 rezerv alanı belirlendi

Bu süre zarfında yürütülen çalışmalarla 28 kentte yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere 40 bin 750 hektar büyüklüğe sahip 89 rezerv yapı alanı saptadıklarını ve terör olayları sonucunda hasar oluşan Mardin, Şırnak, Hakkarı ve Diyarbakır gibi 7 bölgede de yeniden imar ve ihya çalışmalarını başladıklarını söyleyen Öztürk "1 milyon 235 bin adet bağımsız birimdeki 4 milyonu aşkın vatandaşımızın can güvenliğini garanti altına alacak dönüşüm faaliyetlerini başlattık." şeklinde konuştu

2017'nin Ocak ayında 2.5 milyar TL harcanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2017'nin hemen başında gerçekleştirilen bir toplantıda. kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında bugüne dek 2.5 milyar TL'lik kaynak kullanımı gerçekleştirildiğini söylemişti. Beştepe Külliyesi'nde toplanan Şehircilik Şurası kapsamında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin başta deprem olmak üzere doğal afetlere maruz kalan ve kalma ihtimali bulunan bir ülke olduğuna dikkat çeken Erdoğan: "Türkiye'de, hızla yıkılıp yeniden inşa edilmesi gereken 6 milyon yapı bulunuyor. Bugüne dek bu dönüşüm çalışmaları kapsamında 2.5 milyar TL kaynak kullanıldı..." değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yatay mimari ve Boğaz yasası vurgusu

1950'li yıllarda Türkiye nüfusunun yalnızca yüzde 25'lik kısmının şehirlerde ikamet ettiğini, buna karşın bugün bu oranın yüzde 90'lara çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  şehirleşmenin getirdiği sorunların aşılması için her kesimin fikir üretmesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan: "Yaşadığımız şehircilik facialarının sebeplerini çok iyi tespit etmeliyiz. Ben dikey mimariden değil yatay mimariden yanayım..:" şeklinde konuştu.

Konuşmasında müteahhitlerin "kot" olayında acımasız biçimde yolsuzluk yaptığını ve kazanmak istiyorum derken ihanet ettiklerini de belirterek: "Geç o işleri. Bakın İstanbul Boğazı'na... Hali meydanda. Bir yasası olmalı bunun. 7 katlı binalar var Boğazda. Hükümet kararlı bir adım atarak, ciddi bir Boğaz Yasası çıkarmalı..." ifadelerini kullandı


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

İstanbul Valiliği 'afet riski' taşıyan alanların tespiti çalışmalarına başlıyor

İstanbul Valiliği 'afet riski' taşıyan alanların tespiti çalışmalarına başlıyor

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR